Koppel met koffietas in de hand
Besparen, Duurzaamheid

Energie besparen

Een energiebesparing kan al gauw veel opbrengen en vaak zelfs zonder veel inspanning. Met soms verbazend eenvoudige ingrepen bespaar je een pak elektriciteit of aardgas. Je kan ook grondige investeringen doen die zichzelf terugbetalen zoals het plaatsen van zonnepanelen of goede isolatie. En je lagere energiefactuur, die volgt vanzelf.

Wat begrijpen we onder energie besparen

Je kan op verschillende manieren besparen op jouw verbruik van elektriciteit en gas. Je bespaart door bewust met je huishoudtoestellen om te gaan, je eigen gedrag (een beetje) aan te passen en slim te isoleren. Ook zelf elektriciteit opwekken, is een besparing. We zetten je op weg met kleine en grote energiebesparende maatregelen. Met deze tips verhoog je je duurzaamheid en verlaag je je energiefactuur.

Elektriciteit besparen

Met een slim gebruik van je toestellen kan je al veel elektriciteit besparen. Dus geen halfgevulde vaatwasser, ongebruikte oplader in het stopcontact of een koelkastdeur die lang openstaat. Je vermijdt sluipverbruik door je toestellen niet op stand-by te laten staan. Je toestel vervangen? Kies dan voor zuinige toestellen met een A-label. Meer nog dan minder verbruiken, brengt zelf elektriciteit opwekken pure winst. De investering van je zonnepanelen is na zo’n vijf jaar terugverdiend.

Besparen op aardgas

De meeste huizen hebben een centrale verwarming met een ketel op aardgas. Die ketel regelt ook het warme water dat uit de kraan van je badkamer en keuken vloeit. Je kan zelf op aardgas besparen door te douchen in plaats van een bad te nemen of door je thermostaat een graadje lager te zetten. Maar ook zonder je gedrag te wijzigen, kan je tot 20% aardgas besparen met een ketel in topconditie. Zorg dus dat je ketel steeds goed onderhouden is.

Een cupcake met een brandje kaarsje erin

Welke energiebesparende maatregelen kan je nemen

Of je nu een huishouden, een bedrijf of een publieke dienst runt: de energiefactuur heeft een serieuze impact op je budget. Een energiebesparing zorgt dus voor financiële zuurstof voor je huishouden of organisatie. En is goed voor het milieu.



Elke situatie vergt een andere aanpak. Bekijk wat jij kan doen om energie te besparen.



3 energiebesparende maatregelen:



  • Energieverbruik minderen
  • Duurzaam wonen en (ver)bouwen
  • Besparen met duurzame energie

Maatregel 1: Energieverbruik minderen

Op je energiefactuur staan twee factoren die je zelf mee kan sturen: je energieverbruik en de energieprijzen. Het is belangrijk dat je goed weet hoeveel energie je verbruikt. Zo kan je bijsturen om te besparen. Als je je verbruik kent, kan je meteen duidelijke energieprijzen kiezen.

Verbruik elektriciteit

Je gemiddelde elektriciteitsverbruik is sterk afhankelijk van je thuissituatie. Of je alleenstaand bent of je een gezin vormt met drie kinderen, dat scheelt uiteraard. Het loont de moeite om je jaarlijkse elektriciteitsverbruik te berekenen en te vergelijken met gelijkaardige huishoudens. Zo weet je meteen of je een tandje bij moet steken met die energiebesparing. Hoe beter je je energiebehoeften kent, hoe beter je de prijzen van elektriciteit kan vergelijken bij de verschillende leveranciers.

Verbruik aardgas

Ook voor je gasverbruik telt ‘meten is weten’. Gas wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de verwarming. Daar valt dan ook de grootste besparing te rapen. Uiteraard speelt je type woning en je levensstijl een belangrijke rol. Door jouw jaarlijkse gasverbruik te berekenen (in kWh) kan je bij verschillende leveranciers de beste gasprijs nauwkeurig onder de loep nemen en de beste keuze maken voor jouw gezinssituatie. Hiermee ga je, samen met het verminderen van je verbruik, naar een lagere gasfactuur.

Vakmannen plaatsen isolatie

Maatregel 2: Duurzaam wonen en (ver)bouwen

Ben je aan het bouwen, renoveren of heb je plannen om het energiepeil van je woning te verbeteren? Dit is hét moment om beter te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Twee interessante investeringen die zichzelf terugbetalen. Zeker als je gebruik maakt van de premies en leningsvoorwaarden van de overheid.

Isolatie

Met een goede isolatie van je woning bespaar je op je energieverbruik en geniet je steeds van een aangenaam woonklimaat. Goed isolerende ramen zijn een must, want energie wordt vaak letterlijk door ramen en deuren gegooid. Daarnaast is een slecht geïsoleerd dak vaak de boosdoener van grote energiekosten. Want warmte stijgt en zonder dat je het merkt gaat er zo 25 à 30% van de warmte de lucht in. Een investering in isolatie betaalt zich daarom snel terug. Bekijk al onze isolatiemogelijkheden.

Zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is een slimme zet, want je bespaart op lange termijn op jouw energiefactuur. Dankzij de nieuwe, goedkopere technologie heb je je investering in zonnepanelen in vijf à zes jaar terugverdiend. Eneco biedt zonnepanelen aan op maat van jouw gezin en perfect voor jouw dak – ook al is dat niet helemaal zuidgericht. Ontdek hier ons aanbod voor zonnepanelen.

Groene lening en premies

Duurzaam (ver)bouwen is een slimme investering, maar ze kost geld. Daarom hebben de overheden en netbeheerders verschillende initiatieven genomen om je kosten te drukken. Er zijn tal van premies, maar die verschillen per gemeente en per netbeheerder. Ga dus zeker eens horen bij je gemeentebestuur. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor een groene lening. Dan leen je aan een goedkoop tarief voor duurzame verbouwingen. En is je woning tien jaar of ouder, dan geniet je voor een aantal werken van een verlaagd btw-tarief van 6%.
Vrouw en man staan op het balkon van hun huis naast de zonnepanelen op het dak

Maatregel 3: Besparen met duurzame energie

Besparen op je energiefactuur kan ook met groene energie. Je kan je energiekost zo laag mogelijk houden door voor het tarief te kiezen dat bij je past of door energieleveranciers grondig te vergelijken. Soms is een groepsaankoop een aanlokkelijk alternatief, al moet je daar ook mee oppassen.

Groepsaankoop energie

Bij een groepsaankoop van energie houdt de organisator een veiling en nodigt alle energieleveranciers uit om hieraan deel te nemen. Leveranciers geven dan hun meest voordelige aanbod voor zo’n groepsaankoop elektriciteit en/of gas. Ze hechten vooral belang aan de voordeligste prijs. Met groene stroom en dienstverlening wordt er minder rekening gehouden. Kies dus expliciet voor een groepsaankoop groene stroom als je duurzame energie wil. Interesse? Lees eerst alle voor- en nadelen over een groepsaankoop energie. Je kan ook intekenen op een groepsaankoop voor zonnepanelen.

Goedkope groene energie

Gaan voor duurzaam en toch op energie besparen? Ja, het kan! Bij Eneco geniet je van groene, goedkope stroom van bij ons. Goedkope (groene) energie is vooral een kwestie van het juiste tarief te kiezen en zelf slim om te gaan met je verbruik. We vertellen je graag meer hoe je jouw energiefactuur zo laag mogelijk houdt. Je kan ook een mooi rendement halen door mee te investeren in projecten met windmolens of zonnepanelen in ons land. Want Eneco blijft investeren in duurzame en lokale energie uit België aan een voordelig tarief.

Energie leveranciers vergelijken

Wil je een nieuwe energieleverancier kiezen? Dan ga je best eerst de verschillende energieleveranciers vergelijken op factoren die voor jou belangrijk zijn: prijs, dienstverlening en duurzaamheid. Natuurlijk kunnen energieleveranciers goed scoren op meerdere punten, maar afhankelijk van jouw prioriteiten zal de ene factor zwaarder doorwegen dan de andere. Heb je een nieuwe leverancier gevonden, dan kan je eenvoudig en zelfs online veranderen van energieleverancier. Je nieuwe leverancier regelt voor jou de hele overstap.
Rekenmachine

5 extra energiebesparende tips

  • Ketelonderhoud Hou je verwarmingsketel steeds in topconditie met een onderhoudsplan voor je ketel. Zo bespaar je energie en ben je altijd wettelijk in orde. Je wordt bovendien zelf verwittigd wanneer het tijd is voor een onderhoud. En bij panne staat een technieker meteen klaar.

  • Energietarieven vergelijken Je energiefactuur bestaat uit verschillende onderdelen. Naast de energieprijs betaal je ook nettarieven, belastingen, heffingen, toeslagen en een bijdrage groene stroom. Wat prijzen en energieleveranciers vergelijken niet altijd even makkelijk maakt. Enkel de energieprijs zelf kan je vergelijken en die wordt in prijs per kWh berekend. Elke leverancier biedt bovendien verschillende pakketten aan met verschillende tarieven. Bereken het beste tarief voor jou: dat is het tarief dat het beste bij jouw woonsituatie, levensstijl en verwachtingen past.

  • Sluipverbruik vermijden Tot 10% van het elektriciteitsverbruik is sluipverbruik. Dat zijn toestellen die stand-by staan in plaats van helemaal af – denk aan tv, radio of pc. Maar ook lampjes, tijdsaanduidingen en adapters blijven vaak nodeloos in het stopcontact zitten. Ze slurpen dag en nacht energie die nergens voor nodig is. Zet deze apparaten zoveel mogelijk volledig uit met een aan/uit knop of via een stekkerdoos.

  • Check regelmatig je meterstanden Check alle meterstanden op regelmatige basis. Zo word je je bewust van je verbruiksgedrag en kan je heel precies starten aan je energiebesparing. Heb je een digitale meter, dan kan je je verbruik zelfs in real-time opvolgen of via de Eneco Smart Meter app en direct ingrijpen als je een ongewoon verbruik vaststelt.

  • Ontdooi je diepvries regelmatig Diepvriezers en koelkasten zijn echte energievreters – ook al koop je een toestel met een A-label. Laat je koelkast of diepvriezer dus zeker niet langer open dan nodig. Stel de temperatuur van je koelkast in op 6°C. Reken voor elke graad kouder een extra verbruik van 5%. Ontdooi je diepvries regelmatig. Een ijslaag van 2 mm geeft namelijk al een meerverbruik van 10%.

Als je echt alles wilt weten over energie besparen

Hopelijk heeft dit overzicht van energiebesparende maatregelen je al een stuk op weg gezet om minder elektriciteit en aardgas te verbruiken. Maar ons advies gaat nog een pak verder om jou te helpen om nog meer energie te besparen, tot honderden euro’s per jaar over te houden op je energiefactuur en nog duurzamer met onze planeet om te gaan.



Daarom verwijzen we je maar al te graag door naar onze blog, waar we nog meer bespaartips voor je hebben verzameld. Je vindt er een handig overzicht van kleine lifehacks tot grotere, soms structurele werken in je woning. Voor elk (budget) wat wils dus!

Gerelateerde artikelen

Ouder stel kijkt op hun telefoon

Energieleveranciers vergelijken

Lees meer
Vrouw met koffietas in de hand

Wat maakt een energieleverancier goedkoop?

Lees meer
Denkende man

Groepsaankoop zonnepanelen: niet altijd voordelig

Lees meer