Ouder koppel op hun smartphone
Energiemarkt, Besparen

Energieverbruik

Je energieverbruik is een grote factor die jouw energiefactuur bepaalt. Het is bovenal één die je zelf in handen hebt. Daarom dat het belangrijk is om je energieverbruik goed te berekenen en te minderen. Om dit in goede banen te leiden, geven wij je op deze pagina inzichten over energieverbruik en tips hoe je jouw verbruik kan verminderen.

Gemiddeld energieverbruik

Het energieverbruik voor een gemiddeld Vlaams gezin bedraagt zo’n 2944 kWh/jaar* voor elektriciteit. Voor gas ligt het gemiddelde verbruik op 15000 kWh/jaar*. We spreken dan over een gezin van 3 tot 4 personen. Voor kleinere gezinnen zal het verbruik uiteraard lager liggen. Je energieverbruik hangt af van heel wat factoren. De grootste factor is de grootte van je gezin, maar ook de ligging & grootte van je woning, je verwarmingssysteem en isolatie bepalen mee hoeveel je ongeveer zal verbruiken. En een ook niet onbelangrijke factor is je eigen gedrag: leef je energiezuinig? Of heb je de neiging meer te verbruiken? Wij vertellen je graag meer over je elektriciteitsverbruik  en je gasverbruik. Verder geven we je tips om energie te besparen!



*cijfers VREG 2022

Waarom jouw energieverbruik berekenen?

Het is nuttig om je energieverbruik te berekenen omdat het je helpt om energieprijzen te vergelijken en de juiste energieleverancier te kiezen. Als je een goed beeld hebt van je verbruik kan je beter inschatten welke leverancier jou het beste voorstel kan geven. Wil je besparen op je energiebudget door prijzen en energieleveranciers te vergelijken ? Dan is het dus slim om eerst jouw energieverbruik in kaart te brengen.

Energieverbruik berekenen

Om je energieverbruik nauwkeurig te berekenen kan je zelf je meterstand bijhouden, maar je kan ook in je historiek duiken. Je verbruik zal je het snelst op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier vinden. De afrekeningen zijn gebaseerd op de meteropname die door de distributiebeheerder wordt uitgevoerd. De distributienetbeheerder houdt namelijk de verbruiksgegevens bij. Die kan je opvragen bij je leverancier. Heb je een digitale meter dan kan je je verbruik rechtstreeks in een online portaal raadplegen.  

Deze werkwijze geldt ook om het gasverbruik te bepalen. Hou hier wel rekening dat jouw gasverbruik in de zomer wellicht lager is dan in de winter. Hierdoor vraag je bij de energieleverancier dus best het gasverbruik op over een periode van een volledig jaar.

Energieverbruik berekenen via een schatting

Is er geen energiehistoriek voorhanden, je gezinssituatie verandert of je gaat verhuizen, dan kan je het energieverbruik schatten. Hiervoor bereken je jouw totale jaarlijkse energieconsumptie aan de hand van een aantal factoren. De elementen die je bij deze inschatting gebruikt zijn: woningoppervlakte, aantal bewoners, type woning, isolatiewaarde van de woning, verwarmingssysteem, te verwarmen oppervlakte, te verlichte oppervlakte en de huishoudtoestellen. Hieronder lees je hoe je het energieverbruik van een toestel kan berekenen.

Energieverbruik van een toestel berekenen

Als je het energieverbruik van een huishoudtoestel wil berekenen, hou je met 3 zaken rekening:

  • Het vermogen van het toestel (kWh)
  • Het aantal uren dat je dit toestel gebruikt voor 1 dag.
  • Het aantal dagen per jaar dat je dit toestel gebruikt.
  • Het totale verbruik (bij benadering) van je elektrisch toestel kan je, als je de 3 bovenstaande factoren kent, berekenen met onderstaande formule:

Aantal uren gebruik op 1 dag x aantal dagen verbruik per jaar x vermogen toestel (uitgedrukt in watt/1000) = aantal kWh

De reden dat je het aantal watt moet delen door 1000, is omdat je het omzet naar kilowatt.

Door het verbruik van je meest gebruikte toestellen te berekenen, kan je al min of meer een zicht krijgen op je totale eindverbruik. Op die manier beperk je financiële verrassingen en kan je anticiperen op je energiefactuur.

Rekenmachine

Hoe kan je besparen op energieverbruik?

Er zijn heel wat manieren om je energieverbruik naar beneden te krijgen. Op onze blog kan je alvast terecht voor heel wat tips om energie te besparen. Verschillende van deze tips kan je direct toepassen, zo makkelijk zijn ze! Op die manier helpen we je meteen op korte termijn al om je energiefactuur te verlagen.

Extra tips

We geven je graag ook tips waarmee je op lange termijn energie kan besparen.  

  • Isolatie Denk maar aan een goede isolatie. Wie zijn of haar huis grondig isoleert kan rekenen op een return op lange termijn.
  • Zonnepanelen Je eigen energie opwekken betekent namelijk dat je minder afhankelijk bent van leveranciers.
  • Ketelonderhoud Een goed onderhouden ketel is namelijk een pak energiezuiniger dan een matig tot slecht onderhouden exemplaar.
  • Duurzaam verbouwen Wij vertellen je graag ook meer over hoe je duurzaam verbouwt.
 

Natuurlijk ligt een lagere energiefactuur niet 100% bij jou. Door regelmatig energieleveranciers te vergelijken en de energieprijzen goed in de gaten te houden kom je misschien wel een tarief tegen dat beter bij je huidige noden past. Door een beter energietarief te kiezen, bespaar je namelijk ook. 

 

Gerelateerde artikelen

Zonnepanelen Museon

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Lees meer
Denkende man

Hoeveel kost 1 kWh elektriciteit en gas gemiddeld?

Lees meer
Ouder stel kijkt op hun telefoon

Energieleveranciers vergelijken

Lees meer