2

Wat is sluipverbruik én hoe kun je het vermijden?

12/04/2023 | Verschenen in Besparen

EVD0002359 (2).jpg

‘Hé, je kunt makkelijk heel wat energie besparen.’ Het klinkt als een enorme dooddoener, maar niets is minder waar. Sluipverbruik, het stiekeme verbruik van de elektrische toestellen in je huis, is hier het perfecte voorbeeld van.

Wat is sluipverbruik?

Heel wat elektrische toestellen werken non-stop, terwijl dat niet altijd nodig is. Het is vanzelfsprekend dat je koelkast voortdurend ingeschakeld is, want anders zouden er heel wat onaangename verrassingen opduiken. Een computer, digicorder, modem of gsm-oplader hoeft echter niet de hele tijd ingeplugd te zijn. Van sommige toestellen denk je bovendien dat je ze hebt uitgeschakeld, maar eigenlijk vallen ze in een stand-by modus waar wel nog energie voor nodig is. Vandaar ook de benaming ‘sluimerverbruik’.

Wist je dat het sluipverbruik in je woning kan oplopen tot maar liefst 10% van je totale energieverbruik? We kunnen dus stellen dat enkele slimme ingrepen heel wat voor jou én je energiefactuur kunnen betekenen.

Om je even een idee te geven van de omvang van het sluipverbruik op de energiefactuur in een doorsneegezin pikten we de vijf grootste boosdoeners er even uit. We zetten het jaarlijkse sluipverbruik van vijf elektrische toestellen op een rijtje.

Computer met randapparatuur 33 euro / jaar
Tv met digicoder of dvd-speler 15 euro / jaar
Koffiezetapparaat 6 euro / jaar
Hifi-installatie 6 euro / jaar
Oven met digitale klok 4 euro / jaar

(bron: www.energids.be)

Het sluipverbruik van de bovenstaande toestellen bedraagt dus al 64 euro op jaarbasis. Als je erin slaagt om het sluimerverbruik van deze boosdoeners tot een minimum te beperken, dan ben je zeker op goede weg.

Hoe kun je sluimerverbruik opsporen en meten?

Allemaal goed en wel, dat sluipverbruik. Maar hoe weet je nu of jouw huishoudtoestellen ware energievreters zijn zonder dat het jou op het eerste gezicht opvalt?

Er zijn enkele factoren die een goede indicator zijn voor sluipverbruik:

  • De toestellen hebben een digitale klok of andere informatie-aanduiding.
  • Als je het toestel uitschakelt, dan blijft er steeds een lampje branden.
  • Zelfs als het toestel niet ingeschakeld is, komt er warmte vrij of hoor je alsnog een geluid.

Wie gestructureerd te werk wil gaan, kan aan de slag met een energiemeter. Dit eenvoudige apparaatje – voor 15 euro kun je er al eentje op de kop tikken – deelt een schat aan informatie met je. Je plugt de energiemeter in het stopcontact en sluit er vervolgens het toestel op aan dat je onder de loep wilt nemen.

Hoe analyseer je de gegevens van de energiemeter?

  • De energiemeter geeft in real time mee wat het energieverbruik is van het toestel. Zo weet je meteen in het algemeen of het toestel een energievreter is.
  • Laat het apparaat – volgens je normale gedrag – in stand-by modus staan. Zo kun je met een eenvoudig rekensommetje (sluipverbruik van die dag x 365) het jaarlijkse sluipverbruik van dit toestel meten.

Hoe kun je het sluimerverbruik van elektrische toestellen verminderen?

Zo, nu heb je de schuldigen aangeduid en kun je aan het werk om het energieverbruik in huis te verminderen. Wij verzamelden enkele handige tips om het sluimerverbruik van die boosdoeners tot een minimum te beperken of zelfs volledig te elimineren.

  • Trek de stekker uit het stopcontact. Dit is natuurlijk enkel zinvol voor apparaten die je voor een langere tijd niet gebruikt of voor adapters die enkel dienen om af en toe een toestel op te laden.
  • Gebruik een stekkerblok met aan/uit-schakelaar om bijvoorbeeld de computer met al zijn randapparatuur op aan te sluiten. Eenmaal de computer uitstaat, elimineer je met slechts een enkele druk op de knop de nummer één sluipverbruiker.
  • Kies een stand-by killer voor de tv met zijn randapparatuur. Ze onderbreken de elektriciteit volledig wanneer je de apparaten met de afstandsbediening in stand-by zet. Wel opletten met de digicorder of videorecorder. Als ze geprogrammeerd zijn om een programma op te nemen, moeten ze elektrische voeding blijven krijgen.
  • Een stand-by killer met timer. Handig voor het opladen van een smartphone of elektrische tandenborstel. Na de ingestelde tijd schakelt het apparaat de stroomtoevoer volledig af.
  • Vervang adapters die veel elektriciteit verbruiken door zuinige modellen.

Nu sta je al heel wat sterker om de energieverspilling in huis tot een minimum te beperken! 

koppel op groene background.jpg

Benieuwd hoe je hierin nog verder kunt gaan?

Kijk dan zeker naar onze andere bespaartips op de blog.

Meer tips