Koppel kijkt vanuit het dakraam naar de zonnepanelen op hun dak
Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

01/08/2024 | Verschenen in Zon
Hoeveel zonnepanelen laat je best op je dak installeren voor een optimaal rendement? En wat als je een thuisbatterij integreert? We helpen je de berekening te maken van het ideale aantal zonnepanelen.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op je woning voorzien jou van gratis groene stroom als de zon schijnt. Laat je overdag jouw wasmachine of vaatwasmachine op volle toeren draaien? Dan wordt de geproduceerde zonne-energie meteen ingezet om jouw elektrische toestellen te laten werken. Je verbruikt op dat moment geen energie van het elektriciteitsnet en je factuur zal dan ook aanzienlijk dalen.



Produceren je zonnepanelen op sommige momenten meer dan je op datzelfde ogenblik verbruikt? Dan vloeit de ‘overtollige’ stroom naar het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding van jouw energieleverancier volgens het injectietarief. Wanneer je op een later moment stroom afneemt van het net, betaal je het normale afnametarief. Dat is duurder dan het injectietarief, omdat hierin ook distributie- en transportkosten, bijdragen, heffingen en btw worden verrekend.

De rol van een thuisbatterij

Een combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij is de ideale oplossing om zoveel mogelijk eigen groene stroom te verbruiken. Een thuisbatterij zal je nooit helemaal onafhankelijk maken van het net, want op donkere dagen zul je nog steeds stroom moeten afnemen. Wel kan een thuisbatterij de afname beperken. De stroom die tijdens de dag wordt opgewekt maar niet meteen verbruikt, vloeit dan niet naar het elektriciteitsnet, maar wordt netjes in de thuisbatterij opgeslagen voor gebruik ‘s avonds. Hoeveel stroom je dagelijks kunt opslaan is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de thuisbatterij, het aantal zonnepanelen en het weer.

Zonnepanelen op het dak

Hoe bereken je het ideale aantal zonnepanelen?

Het lijkt verleidelijk om je volledige dakoppervlakte vol te leggen met zonnepanelen om zoveel mogelijk stroom op te wekken. Toch is het belangrijk om de hoeveelheid zonnepanelen goed af te stemmen op je toekomstig verbruikspatroon en in welke mate je jouw zelfverbruik wilt optimaliseren met een thuisbatterij.



Hoe groter de zonne-installatie en hoe omvangrijker het vermogen van de omvormer, hoe meer stroom je produceert. Maar zonder thuisbatterij heeft dit weinig nut. Alle extra stroom die je niet verbruikt, vloeit dan gewoon door naar het net tegen een lager tarief dan jij betaalt als je stroom afneemt.



Om de uiteindelijke berekening te maken, en de optimale combinatie zonnepanelen te kiezen, vraag je best hulp van een ervaren installateur. Om zelf al een inschatting te kunnen maken, volg je volgende stappen:

Wat is de omvang van je stroomverbruik?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin is ongeveer 3.500 kWh per jaar. Check op je elektriciteitsfactuur of dit voor jouw gezin ook het geval is, want je hebt je exacte verbruik nodig om het aantal zonnepanelen te berekenen dat bij jouw gezin past.



Kijk ook vooruit: heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan zullen wat minder panelen volstaan. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen of voorzie je een gezinsuitbreiding? Dan heb je net meer panelen nodig. Onze installatiepartner kan jou begeleiden bij het maken van de juiste keuzes.

Hoeveel stroom leveren jouw zonnepanelen?

In de optimale situatie is je dak naar het zuiden gericht en heeft het een hellingsgraad van ongeveer 35°. Hoe meer het deze oriëntatie benadert, hoe hoger de opbrengst van je panelen zal zijn.

Afhankelijk van je verbruikspatroon, kan een oost-west-opstelling van je zonnepanelen ook interessant zijn! Start de dag met een hogere productie bij het opstaan en vermijd een enorme piekproductie op de middag, wanneer je de opgewekte energie toch niet meteen kunt verbruiken. En wanneer je ’s avonds thuiskomt, levert je installatie met deze opstelling nog een mooie opbrengst op.

De beschikbare oppervlakte van je dak is tenslotte bepalend voor het maximale aantale panelen dat je kan plaatsen. Zorgen enkele dakramen ervoor dat je niet het volledige dak ter beschikking hebt? Wie weet kunnen hoogrendementspanelen hier een oplossing bieden. Deze zonnepanelen zijn iets duurder in aankoop, maar hebben een hogere opbrengst per paneel.

Veroorzaakt een schoorsteen mogelijk een paar uur per dag een schaduw over één of meerdere panelen? Weet dan dat een zonne-installatie uitgerust met Power Optimizers het maximum uit elk paneel zal halen en de totale opbrengst van je installatie niet negatief wordt beïnvloedt door het zwakste paneel.

Wat is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel?

We drukken het vermogen van een zonnepaneel uit via de term Wattpiek (Wp). Dit gaat om het vermogen in de meest ideale en zonnige omstandigheden. Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 430 Wp zal in ons Belgische klimaat nooit dat ideale vermogen halen. Regenachtige of bewolkte dagen gooien soms roet in het eten. Daarom maken we gebruik van een omrekenfactor van 0,90 (bepaald door de VREG) om de gemiddelde effectieve opbrengst van een paneel te berekenen.



Een perfect georiënteerd zonnepaneel van 430 Wp zal dus per jaar ca. 387 kWh (430 Wp x 0,9 = 387 kWh) opleveren. Beantwoordt jouw jaarverbruik aan het gemiddelde van 3.500 kWh, dan zul je minstens 10 (10 x 387 kWh = 3.780kWh) zonnepanelen op je dak moeten installeren om voor het merendeel van je eigen verbruik in te staan. Wijkt je dak af van de ideale oriëntatie, dan zul je meer panelen nodig hebben. 

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?

Als richtlijn geldt dat de stroomopbrengst van jouw zonnepanelen in wattpiek ongeveer moet overeenkomen met je jaarverbruik uitgedrukt in kilowattuur.



Onderstaande voorbeelden tonen hoeveel zonnepanelen je gemiddeld nodig hebt bij een standaard daksituatie (zuidgericht, 30 graden hellingsgraad, panelen van 430 Wp). 

Gezinssamenstelling Gemiddeld jaarlijks verbruik

Aantal zonnepanelen nodig

Alleenstaand 1900 kWh 5
Samenwonend 2500 kWh 7
Klein gezin 3800 kWh 10
Groot gezin

5600 kWh

15

En met een thuisbatterij?

Kies je voor een combinatie zonnepanelen met thuisbatterij? Dan wordt het aantal panelen berekend op hoeveel stroom je rechtstreeks kunt afnemen. Meestal heb je dan minder zonnepanelen nodig. De totale kostprijs ligt hoger, maar doordat je nog minder stroom moet afnemen van het net, is het voor de meeste gezinnen een interessante keuze. Zeker als je niet langer gebruik kan maken van een terugdraaiende teller.
Zonnepanelen

Wil je graag zelf instaan voor je elektriciteitsproductie dankzij zonnepanelen?

Vraag nu je persoonlijke offerte en geniet als Eneco-klant van uitzonderlijke voorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Man en vrouw kijken naar een laptopscherm

5 prangende vragen rond energieopslag en de thuisbatterij

Lees meer
Zonnepanelen Museon

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Lees meer
Zonnepanelen Museon

Het rendement van zonnepanelen

Lees meer