Lachende man en vrouw
Besparen, Energiemarkt

Groepsaankoop energie: niet altijd voordeliger

Veel mensen denken dat een groepsaankoop voordelig is en tot een lage energiefactuur leidt. Maar niets is minder waar. Een tarief op basis van je persoonlijke situatie is de beste keuze. We vertellen je waarom.

Wat is een groepsaankoop precies?

Een organisator houdt een soort veiling en nodigt alle energieleveranciers uit om hieraan deel te nemen. Leveranciers krijgen een uitnodiging en mogen dan hun meest voordelige aanbod voor (groene) stroom doen. Eigenlijk kan iedereen zo’n groepsaankoop energie organiseren, maar het zijn meestal bedrijven of provincies die zich als organisator opstellen. Ze hechten vooral belang aan de voordeligste prijs. Met groene stroom en dienstverlening wordt er minder rekening gehouden.

Als particulier kan je je vrijblijvend inschrijven voor zo’n groepsaankoop elektriciteit en gas. De organisator nodigt verschillende energieleveranciers uit die tegen een bepaalde deadline een aanbod moeten doen. De organisator kiest de winnende leverancier en stelt dat aanbod voor aan alle deelnemers. Ga je hiermee akkoord, dan krijg je een eenjarig contract bij die energieleverancier. Je bent dus niet verplicht om mee te doen als je je inschrijft. Je sluit pas een contract als je tevreden bent met het eindvoorstel.

4 aspecten over groepsaankoop energie om rekening mee te houden

Omdat er veel nieuwe klanten in één keer aansluiten, kan een energieleverancier een voordelig tarief aanbieden. Maar dit tarief is berekend op een algemene gezinssituatie en die is misschien helemaal anders dan de jouwe. Daarom betaal je vaak geen gunstig tarief voor jouw woonsituatie.

Vind je groene energie of een goede dienstverlening belangrijk? Dan vermijd je best een groepsaankoop, want daar houdt de organisator minder rekening mee bij het bepalen van een energieleverancier. Sommige leveranciers die een groepsaankoop winnen zijn niet voorzien op de grote toestroom van nieuwe klanten. Als gevolg daarvan is het voor hen niet mogelijk om service te bieden aan het gewenste niveau.

1. De prijs wordt bepaald volgens een gemiddeld verbruik

De kans is groot dat dit verbruik totaal niet strookt met het jouwe en je daardoor eigenlijk meer betaalt. Door energieleveranciers te vergelijken op basis van jouw prioriteiten en jouw echte verbruik vind je sowieso het tarief dat écht bij je past. Met onze handige rekentool kan je bijvoorbeeld direct bekijken welke tarieven voor jou gunstig zijn.

2. Het bod dat je krijgt is gebaseerd op een momentopname

De prijs die jou wordt aangeboden, is afhankelijk van de huidige prijzen op de markt. Daarnaast doen vaak niet alle energieleveranciers mee met de veiling, waardoor het mogelijk is dat je enkele interessante aanbiedingen mist.

3. De organisator van de groepsaankoop vraagt een commissie

Je betaalt niet de echte bodemprijs die de energieleverancier aanbiedt. De organisator zelf rekent per klant namelijk een kostprijs aan. Bedrijven of provincies verdienen iets aan de groepsaankoop, terwijl jij misschien meer betaalt dan wanneer je zelf een contract zou sluiten bij een leverancier.

4. Je bent niet zeker of je energie wel groen is

Groene energie is voor veel mensen belangrijk geworden. Althans, échte groene stroom die in België geproduceerd wordt. De organisator van de groepsaankoop houdt daar echter geen rekening mee bij de keuze van de energieleverancier. Bovendien weet je niet helemaal zeker of de energie in het buitenland of in België wordt geproduceerd. Als groene energie voor jou belangrijk is, dan loont het om zelf een energieleverancier te zoeken die sowieso groene stroom levert.
Drone luchtfoto van windmolens

Conclusie: groepsaankoop of niet?

Als je echt goedkope (en groene) energie wenst, ga je beter zelf op zoek naar jouw ideale energieleverancier. Enkel dan zal de prijs die je betaalt écht aansluiten bij je noden. Lees zeker onze blog als je graag nog meer wil weten over de energiemarkt. Of ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Lees dan hier alles over groepsaankoop zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen

Denkende man

Hoeveel kost 1 kWh elektriciteit en gas gemiddeld?

Lees meer
Vrouw met koffietas in de hand

Wat maakt een energieleverancier goedkoop?

Lees meer
Een Eneco technicus legt iets uit aan een klant met een tablet

Energie besparen met Eneco

Ontdek onze bespaartips