2

Hoe werkt een thuisbatterij?

16/01/2023 | Verschenen in Thuisbatterij

batterijen_header.jpg

Zonnepanelen zijn top, ze leveren je 100% groene energie. Het enige nadeel? De productie van stroom vindt voornamelijk overdag plaats, het moment waarop je het minste energie verbruikt. Als je toch maximaal wil profiteren van je zelf opgewekte stroom, dan is er één eenvoudige oplossing: de thuisbatterij. In deze blogpost vertellen we je alles over de werking van deze accu

Thuisbatterij: haal meer uit de zon

Een thuisbatterij wordt zo goed als altijd gecombineerd met zonnepanelen. Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt geconsumeerd, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Hiervoor betaalt je energieleverancier jou een vergoeding volgens het injectietarief.

Wanneer het donker is en er dus geen stroom meer geproduceerd wordt door je zonne-installatie, wordt de nodige elektriciteit van het net gehaald. Je betaalt dan net als andere consumenten voor de stroom die je afneemt. En die prijs ligt helaas hoger dan de prijs die jij ontvangt voor jouw groene energie.

Een onafhankelijk onderzoek van Prof. Dr. Ir. J. Desmet (KU Leuven, Campus Kortrijk) wijst uit dat mensen met zonnepanelen gemiddeld slechts 30% van hun eigen stroom rechtstreeks verbruiken. 70% wordt eerst op het net geplaatst en er op een later moment terug afgehaald.

Dankzij een thuisbatterij kan je deze cijfers bijna volledig omkeren door overdag je eigen zonnestroom op te slaan en ‘s avonds te gebruiken. Zo ben je heel wat minder afhankelijk van het net, ben je er zeker van dat jouw stroom echt groen is én win je financieel. Zelfs dankzij een kleine batterij van 2,28 kWh kun je - afhankelijk van je persoonlijke situatie - tot reeds 50% onafhankelijk van het net zijn.

Tip: wekken je zonnepanelen geen of te weinig energie op en is je batterij bijna leeg? Stel dan grote verbruikers zoals een wasmachine, droogkast … uit tot de zon weer volop schijnt.

Hoe zit de werking van een thuisbatterij in elkaar?

Een thuisbatterij bestaat uit een batterij, een omvormer en een Batterij Management Systeem (BMS) om het energieverbruik en de opslag van energie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het volledige systeem is doorgaans een aanvulling op een zonne-installatie.

De zonnepanelen zetten de zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan drie richtingen uit:

  • direct verbruik
  • opslag in de thuisbatterij
  • injectie op het elektriciteitsnet

Opgelet: heb je reeds zonnepanelen geïnstalleerd en kies je nu of later voor een thuisbatterij, dan heb je waarschijnlijk ook een nieuwe (hybride) omvormer nodig. Waarom? Bij zonnepanelen gaat de stroom slechts in één richting: van je zonnepanelen naar je woning of het net. Bij een thuisbatterij kan de stroom twee richtingen uit: van de zonnepanelen naar je batterij en van de batterij naar je woning.

Hiervoor heb je dus een bi-directionele omvormer nodig, aangezien er telkens een switch tussen wissel- en gelijkstroom moet plaatsvinden.

Elektriciteit uit je thuisbatterij

Welke types thuisbatterijen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten batterijen, allemaal afhankelijk van de samenstelling en hun opbouw. De populairste en meest efficiënte toepassing is de lithium-ion batterij. De opslagcapaciteit van deze batterij is groot, zeker in verhouding met haar gewicht. Bovendien kan je deze batterij snel opladen. Ideaal dus voor gebruik in huis.

In sommige gevallen wordt een loodzuurbatterij gebruikt. Deze technologie bestaat al heel lang en is een pak goedkoper dan lithium-ion. Het grootste nadeel van deze batterij? Je mag haar niet meer dan voor de helft ontladen, want anders heeft dit een negatief effect op de levensduur. Je moet dan een batterij kopen met een grotere capaciteit dan je eigenlijk nodig hebt. Tot slot heeft deze batterij ook een meer negatieve impact op het milieu dan lithium ionbatterijen en komt daarom ook niet in aanmerking voor overheidspremies.

Samen met onze installatiepartner heeft Eneco in 2020 meer dan 3.000 nieuwe bestaande PVsystemen een upgrade gegeven met een hybride omvormer van Solar Edge of Huawei. Deze omvormers zijn plug-and-play klaar om een thuisbatterij van 5 kW of 10 kW op aan te sluiten. Afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen bespaar je hiermee jaarlijk 325 à 400 euro op je energiefactuur.

Sinds september 2020 bieden we bij Eneco enkel nog pakketten zonnepanelen inclusief een kleine 2,28 kWh thuisbatterijmodule van Pylontech aan. Deze batterij heeft een lagere opslagcapaciteit, maar is in veel gevallen de meest rendabele oplossing. Afhankelijk van de capaciteit van je zonnepanelen en je verbruikgewoontes plaats je één of twee kleine thuisbatterijen van 2,28 kWh.

De extra kost van een thuisbatterij bedraagt slechts 1.500 euro wanneer je deze samen met je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen. Dit levert jaarlijks een extra besparing van 200 euro op bovenop de besparing dankzij je zonnepanelen zelf omdat je ongeveer 800 kWh extra opgewekte energie verplaatst naar zelfverbruik.

En een thuisbatterij zonder zonnepanelen?

Heb je geen zonnepanelen? Dan kan je een thuisbatterij inschakelen om ‘s avonds – aan het goedkoopste tarief – stroom van het net te halen en die overdag te gebruiken. Op die manier geniet je altijd het voordeligste tarief. Dit is vanzelfsprekend enkel het geval wanneer je een energiecontract met dag- en nachttarief hebt.

Opgelet: binnenkort verdwijnt het nachttarief, maar krijg je alternatieve mogelijkheden om de de timing voor het opladen van je thuisbatterij in te stellen. Zo kun je het opladen ervan toch afstemmen op momenten waarop de stroom goedkoper is.

Wil jij ook de voordelen genieten van een thuisbatterij?

Bekijk hier onze pakketten die zonnepanelen combineren met een thuisbatterij.