Hoe werkt een thuisbatterij?
Thuisbatterij: ideale aanvulling op je zonnepanelen
Een thuisbatterij wordt zo goed als altijd gecombineerd met zonnepanelen. Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt geconsumeerd, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Hiervoor betaalt je energieleverancier jou een vergoeding volgens het injectietarief.Wanneer het donker is en er dus geen stroom meer geproduceerd wordt door je zonne-installatie, wordt de nodige elektriciteit van het net gehaald. Je betaalt dan net als andere consumenten voor de stroom die je afneemt. En die prijs ligt helaas hoger dan de prijs die jij ontvangt voor jouw groene energie.
Een onafhankelijk onderzoek van Prof. Dr. Ir. J. Desmet (KU Leuven, Campus Kortrijk) toont aan dat in België mensen met zonnepanelen gemiddeld slechts 30% à 35% van hun eigen stroom rechtstreeks kunnen verbruiken. Dit is het zelfverbruik of eigen verbruik. De overige 65 à 70% wordt eerst op het net geïnjecteerd en er op een later moment terug afgehaald.
Met een aangepaste thuisbatterij kan je je zelfverbruik opschroeven tot 65% à 70% door je overtollige zonnestroom overdag op te slaan en ‘s avonds te gebruiken. Zo ben je heel wat minder afhankelijk van het net, ben je er zeker van dat jouw stroom echt groen is én win je financieel.
Hoe zit de werking van een thuisbatterij in elkaar?
Een thuisbatterij-systeem bestaat uit een batterij, een omvormer en een Batterij Management Systeem (BMS) om het energieverbruik en de opslag van energie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het volledige systeem kan worden geïnstalleerd als aanvulling op een zonne-installatie.
Zonnepanelen zetten de zonne-energie om in gelijkstroom die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom. Deze stroom kan drie richtingen uitgaan:
- Direct verbruik in je woning
- Injectie op het elektriciteitsnet
- Opslag in je thuisbatterij
Omdat een batterij op gelijkstroom werkt, heb je een bi-directionele omvormer nodig, die bij het laden wisselstroom omzet in gelijkstroom en bij het ontladen gelijkstroom opnieuw in wisselstroom.
Je kan er ook voor kiezen om bij een na-installatie van een thuisbatterij je bestaande omvormer te vervangen door een hybride omvormer, die zowel de batterij van gelijkstroom kan voorzien als je huis van wisselstroom. Moet je nog zonnepanelen plaatsen, maar ontbreekt voorlopig het budget voor een thuisbatterij, laat de installateur dan alvast een hybride omvormer plaatsen, zodat je later een thuisbatterij kan aansluiten zonder extra kosten.
Welke types thuisbatterijen bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten batterijen, afhankelijk van de samenstelling en hun opbouw. De populairste en meest efficiënte toepassing is de lithium-ion batterij, die ook gebruikt wordt in elektrische wagens. De opslagcapaciteit van deze batterij is groot, zeker in verhouding met haar gewicht. Bovendien kan je deze batterij snel opladen. Ideaal dus voor gebruik in huis.In sommige gevallen wordt een loodzuurbatterij gebruikt. Deze technologie bestaat al heel lang en is een pak goedkoper dan lithium-ion. Het grootste nadeel van deze batterij? Je mag haar niet meer dan voor de helft ontladen, want anders heeft dit een negatief effect op de levensduur. Je moet dan een batterij kopen met een grotere capaciteit dan je eigenlijk nodig hebt. Tot slot heeft deze batterij ook een meer negatieve impact op het milieu dan lithium-ion batterijen.
De extra kost van een thuisbatterij van bijvoorbeeld 5 kWh bedraagt +/- € 4.500 wanneer je deze samen met je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen. Dit levert jaarlijks een extra besparing van meer dan € 300 op bovenop de besparing dankzij je zonnepanelen zelf.
Slimme batterij
Een gewone thuisbatterij helpt je verbruik van het net zo laag mogelijk te houden door bij te springen wanneer je zonnepanelen onvoldoende stroom leveren. Een slimme batterij levert extra voordelen.Eerste hulp bij het capaciteitstarief
Sinds 1 januari 2023 is in Vlaanderen het capaciteitstarief van toepassing. Hierbij wordt een deel van je netkosten afhankelijk van je piekverbruik. Zodra je maandpiek meer bedraagt dan 2500 kilowatt, betaal je extra capaciteitstarief. Een slimme thuisbatterij kan bijspringen om hoge toppen in je verbruik te vermijden, zodat je geen extra capaciteitstarief moet betalen.Extra goedkoop wanneer de zon niet schijnt
Zonne-energie is de goedkoopste energie die je kan hebben. Maar wat als bijvoorbeeld in de winter de zon onvoldoende schijnt? Dan kan je je thuisbatterij instellen om ’s nachts – aan daltarief – stroom van het net te halen en die overdag te gebruiken. Op die manier geniet je altijd het voordeligste tarief. Je hebt daarvoor een energiecontract met dag- en nachttarief nodig. Je kan ook nog een stap verder gaan en door middel van een slimme sturing via het internet je batterij laten (bij)laden op momenten dat de stroomprijs in de markt laag staat. Je hebt daarvoor wel een aangepaste batterij nodig en een dynamisch elektriciteitstarief. Zo draag je maximaal bij aan de energietransitie én zorg je voor je portemonnee.En een thuisbatterij zonder zonnepanelen?
Het is perfect mogelijk een thuisbatterij te gebruiken zonder zonnepanelen, bijvoorbeeld als je een noodoplossing wil voor het geval er een stroomonderbreking is.
Kies je voor eens slimme batterij, dan kun je ze gebruiken om goedkope stroom op te laden als de marktprijs laag staat. En ze kan jou helpen om minder capaciteitstarief te betalen.