2

Groepsaankopen zijn hot. Maar zijn ze ook voordelig?

25/01/2022 | Verschenen in Energiemarkt

energie-besparen.jpg (1)

Groepsaankopen worden alsmaar populairder. 945.574 Vlaamse gezinnen veranderden in 2021 van energieleverancier. Een record. In 2016 deden zo’n 250.000 gezinnen dat al via een groepsaankoop, aldus de VREG. Maar wat is een groepsaankoop juist? Waarom zijn groepsaankopen zo populair? Zijn er enkel voordelen of moet ik toch met enkele nadelen rekening houden? Wij zoeken het graag voor je uit.

Hoe zit een groepsaankoop in elkaar?

Een groepsaankoop energie, gas of groepsaankoop zonnepanelen is een initiatief waarbij iedereen die wilt zich vrijblijvend kan aansluiten. Er zijn groepsaankopen die naast de laagste prijs ook belang hechten aan bijvoorbeeld dienstverlening of groene stroom. Daarnaast heb je ook groepsaankopen die enkel de laagste prijs nastreven en waarvoor andere facetten minder prioritair zijn.

Meerdere mensen die tegelijk een vuistje geven
Een groepsaankoop energie, gas of groepsaankoop zonnepanelen is een initiatief waarbij iedereen die wilt zich vrijblijvend kan aansluiten.

De organisator van een groepsaankoop organiseert een soort veiling waarvoor alle energieleveranciers uitgenodigd worden om hun beste/laagste aanbod te doen voor (100% groene) stroom. Nadien krijg je van de organisatoren een persoonlijk voorstel voor een eenjarig contract bij de winnende leverancier. Jij beslist of je het aanbod wel of niet aanvaardt. Ben je tevreden met het aanbod? Dan regelt de groepsaankoop de opzeg van je huidig contract en de overdracht naar de nieuwe leverancier.

Wat zijn de voordelen van een groepsaankoop?

Eendracht maakt macht! Hoe meer klanten er verenigd zijn voor een groepsaankoop, hoe lager de prijs die een energieleverancier aanbiedt. Doordat de leverancier een hoop nieuwe klanten in één keer binnenrijft, kan de leverancier de lage prijs compenseren door een groot aantal nieuwe klanten. En jij betaalt een lagere prijs.

Het is ook vrij makkelijk om je in te schrijven voor een groepsaankoop. Nadat je ingeschreven bent en het aanbod aanvaard hebt, wordt de opzeg en overdracht van je contract door de organisatoren van de groepsaankoop afgehandeld. Zo hoef jij je geen zorgen te maken om de overdracht.

Wat zijn de nadelen van een groepsaankoop?

“Waar wacht ik nog op?”, hoor ik je zeggen. Wel, er zijn ook een tal van nadelen waar je rekening mee moet houden.

Een groepsaankoop is niet altijd de goedkoopste oplossing. De organisatoren gaan bij de prijsberekening uit van een gemiddeld verbruik. Misschien verbruik jij meer of net minder dan het gemiddelde Vlaamse gezin. Dan is het aanbod dat je krijgt niet zo interessant voor jou. Bovendien is het bod dat je krijgt altijd een momentopname. Leveranciers gebruiken de prijzen van het moment als maatstaf. Afhankelijk van de markt kan deze prijs stijgen of dalen en heb je hier ook een prijsverschil.

Bovendien wordt een groepsaankoop door een derde partij georganiseerd, die hiervoor ook nog een commissie aanrekent aan de leverancier. Een echte bodemprijs zal je dus nooit krijgen zolang er een kostprijs per klant of aansluiting gevraagd wordt. De leverancier moet dit immers in zijn prijs verrekenen.

Idealiter doet elke energieleverancier mee aan de groepsaankoop. Maar vaak is dat niet het geval. Het risico bestaat dan dat je geen eerlijk overzicht van de gangbare prijzen krijgt.

Hou er rekening mee dat de tarieven waarmee jij met de groepsaankoop je voordeel doet, maar 30% van het totaalbedrag op een energiefactuur uitmaken. De overige 70% bestaat uit heffingen en taksen die onveranderd blijven. De beste besparing blijft minder verbruiken.

Twee lachende vrouwen

Hoe groen is de stroom die je bestelt? En steun je wel écht lokale investeringen? Veel leveranciers kunnen geen productie voorleggen in België, maar kopen hun groene stroom in vanuit het buitenland. Dit noemen ze soms wel greenwashing, iets wat Greenpeace probeert duidelijk te maken met hun Greenpeace score. Een leverancier die investeert in lokale zonnesites en windparken geeft zo een positieve indruk aan de maatschappij.

En wat het jaar er na? Je wilt misschien niet jaarlijks van energieleverancier veranderen, maar toch ontvang je het jaar erna opnieuw een uitnodiging, soms zelfs na 6 maanden. Toegegeven, het loont, maar vele mensen zijn beter af met een goede en eerlijke prijs voor hun energie en met een leverancier die hun manieren aanreikt om hun verbruik te verminderen.

Dat je eventueel toch de laagste prijs hebt, is zeker een voordeel. Maar een zeer lage prijs gaat misschien ten koste van een kwaliteitsvolle service zoals een behulpzame klantendienst. Is goede service voor jou een prioriteit? Dan is op zoek gaan naar de leverancier met enkel de laagste prijs, vermoedelijk geen goed idee.

Conclusie

Deelnemen aan een groepsaankoop energie, gas of groepsaankoop zonnepanelen lijkt op het eerst zicht voordelig. Maar zoals met alle beslissingen, informeer je je best alvorens een aanbod te aanvaarden. Er zijn goede redenen om je in te schrijven: je krijgt de kans om aan een goedkoop tarief (100% groene) stroom te bestellen. Anderzijds kan je niet met zekerheid weten of het tarief dat je aangeboden wordt, het goedkoopste is of blijft.

Bovendien ben je misschien beter af met een leverancier die je inzicht geeft in je energieverbruik en oplossingen aanbiedt om deze in te perken. En hoe groen is die groene energie, écht? Allemaal terechte opmerkingen. Wat je ook doet, overweeg alle pro’s en contra’s uitvoerig.

Een sluitende manier om de prijs te vergelijken is door middel van de V-test. Met de V-test kan je de prijs van energieleveranciers in oogwenk grondig met elkaar vergelijken. En niet vergeten: een lage energieprijs is gunstig voor de portemonnee, maar minder verbruiken is nog altijd de beste manier om energie te besparen.