2

Tarieven

Bekijk jouw tarieven

In My Eneco vind je de tarieven van jouw contract.

Ga naar My Eneco

Welk tarief heb ik?

Je huidige tarieven vind je makkelijk terug op My Eneco. Je ziet er onder andere de naam van jouw product en het type tarief. Klik op bekijk de tariefkaart om je huidige tariefkaart te openen.

Wanneer hernieuwt mijn contract?

Minstens twee maanden voor de einddatum van je contract ontvang je een hernieuwingsvoorstel met nieuwe tarieven. De meeste van onze producten hebben een duurtijd van 1 jaar.

Hoe verander ik van product?

Overstappen naar een ander product doe je eenvoudig zelf via je productoverzicht op My Eneco. Klik je op Mijn product aanpassen, dan krijg je de beschikbare producten te zien. Selecteer het gewenste product en bevestig je keuze. Doe je dit in de eerste helft van de maand, dan gaat je nieuwe product al in op de 1ste dag van de komende maand. Maak je de overstap in de 2de helft van de maand, dan gaat het in op de 1ste dag van de maand na de komende maand.

Welke soorten energietarieven biedt Eneco aan?

Vast tarief
Dit betekent dat de energieprijs niet kan gewijzigd worden tijdens een bepaalde periode. Enerzijds ben je dus beschermd tegen mogelijke toekomstige prijsstijgingen op de energiemarkt. Anderzijds profiteer je niet automatisch mee van mogelijke toekomstige prijsdalingen.

Variabel tarief
Een variabel tarief volgt de prijsevolutie op de energiemarkt. Dit betekent dat je eenheidsprijs per maand of kwartaal verandert. Daalt de energieprijs, dan geniet jij hier mee van. Stijgen de prijzen, dan stijgt de prijs die je voor je energie betaalt mee.

Dynamisch tarief
Een dynamisch tarief is een variabel tarief dat per uur evolueert. Elke dag publiceren we de prijzen voor de volgende dag op onze website. Plan je je verbruik op de goedkopere momenten, dan kan je hier aardig voordeel mee doen. Meer informatie over dynamisch tarief lees je hier.

Welk soort energietarief past het best bij mij?

Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Kies je voor zekerheid, dan is een vast tarief aangewezen. Wil je onmiddellijk inspelen op de veranderingen in de energiemarkt, dan is een variabel tarief de juiste keuze.

In sommige gevallen kan zelfs een dynamisch tarief interessant zijn. Zeker wanneer je een relatief hoog verbruik hebt dat je gemakkelijk kan plannen op de goedkopere momenten per dag. Meer informatie over dynamisch tarief lees je hier.

Wat is de vaste vergoeding?

De vaste vergoeding is een administratieve kost die je elk jaar betaalt. Met deze kost dekken we operationele kosten die we maken om jou van energie te kunnen voorzien. Je betaalt een vaste vergoeding voor elke aansluiting die je hebt. Hoeveel deze bedraagt, vind je terug op je tariefkaart. Je aanbevolen voorschotbedrag houdt rekening met deze kost. Krijg je een afrekening, dan vind je de vaste vergoeding terug onder de noemer ‘Jaarlijkse vergoeding’ onder ‘Energiekosten Eneco’.

Ben je een nieuwe klant met een variabel of dynamisch product en verlaat je ons binnen 6 maanden? Dan betaal je een vaste vergoeding van 6 maanden. Verlaat je ons na 6 maanden, dan rekenen we deze kost pro rata aan. Ben je een nieuwe klant met een vast product dan rekenen we deze kost pas pro rata aan na 12 maanden. Verlaat je ons binnen de 12 maanden, dan betaal je een vaste vergoeding volledig.

Wat is een indexatieparameter?

Bij variabele tarieven gebruiken we een formule om je eenheidsprijs te bepalen. Je vindt deze formule op je tariefkaart. Een deel zijn prijscomponenten die Eneco bepaalt, die we niet zonder communicatie mogen aanpassen. Een ander deel van deze formule, de indexatieparameter, volgt de marktprijzen. Meer informatie hierover vind je op onze indexatie-pagina.

Wat gebeurt er met jullie vast tarief wanneer de energieprijzen dalen?

Teken je in op een vast tarief, dan ben je zeker van je energieprijs voor een bepaalde periode. Je bent beschermd voor prijsstijgingen, maar geniet niet mee van prijsdalingen. Wil je dat de prijs die jij voor je energie betaalt de schommelingen op de markt wél mee volgt, kies dan voor een variabel tarief.

Waarom is de duurtijd van het vast product beperkt tot 1 jaar?

Vaste tarieven zijn altijd in duurtijd beperkt. De huidige situatie op de energiemarkt maakt dat we besloten om de duurtijd van Zon & Wind Vast en Aardgas Vast te beperken tot 1 jaar.