2

Ik heb nog geen zonnepanelen

Vraag hier een offerte aan voor zonnepanelen

Onze partner helpt je met een offerte op maat.

Laat hier je gegevens achter

Offerte aanvragen voor zonnepanelen?

Eneco kan je zeker helpen met advies over de plaatsing van zonnepanelen. Vraag hier een offerte voor zonnepanelen aan. We raden je aan niet meer te produceren dan je verbruikt. De installateur van fotovoltaïsche zonnepanelen zal rekening houden met je behoeften om te weten hoeveel panelen er geïnstalleerd moeten worden.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het beste is om net voldoende zonnepanelen te plaatsen zodat je jaarlijks even veel stroom opwekt dan je verbruikt. Zo betaal je immers - buiten vaste kosten en heffingen – niets meer voor je stroom. 

Heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan volstaat het om wat minder panelen te plaatsen. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Of een sauna of een jacuzzi? Komt er een gezinsuitbreiding? Dan kan je meer panelen gebruiken. 

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken wordt bepaald door: 

  • Het vermogen van je zonnepanelen 
    Het maximumvermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een paneel kan opleveren in de meest ideale omstandigheden. Een degelijk, standaard zonnepaneel levert tegenwoordig meer dan 250 Wp op. Hoogrendementspanelen leveren tot 360 Wp en meer op. 
  • De jaaropbrengst in kWh van je panelen 
    In onze regio kan je dit eenvoudig berekenen door het wattpiekvermogen van je paneel te vermenigvuldigen met een omrekeningsfactor = 0,89. Een paneel van 265 Wp levert ca. 236 kWh (kilowattuur) op per jaar. 
  • De oriëntatie en helling van je dak 
    Niet elk dak is perfect op het zuiden gericht en heeft een ideale helling van 35°. Een afwijkende oriëntatie en/of dakhelling heeft tot gevolg dat je zonnepanelen minder stroom opleveren. Je hebt dan enkele zonnepanelen extra nodig om je jaaropbrengst te dekken. 

Hoe snel verdien ik mijn zonne-installatie terug?

De terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie en de besparingen op je elektriciteitsfactuur. Een gemiddelde installatie betaalt zich – met de huidige prijzen voor zonnepanelen - terug binnen 8 à 9 jaar. Een zonne-installatie gaat echter veel langer mee, zodat je over de levensduur van je installatie ettelijke duizenden euro’s kan uitsparen. 

Naast het financiële rendement biedt een zonne-installatie nog voordelen: 

  • Je geniet van je eigen groene stroom; 
  • Je draagt bij tot een schonere, nieuwe wereld. 

Hoe werkt een zonne-installatie?

Individuele zonnecellen worden tot zogenaamde zonnepanelen (ook PV-modules of zonnegeneratoren genoemd) aaneengeschakeld, die zonlicht in elektrische stroom omzetten. Zodra er (zon)licht op het paneel valt, wordt de energie van de straling in gelijkstroom omgezet. 

Daarna wordt de geproduceerde gelijkstroom met behulp van een omvormer omgevormd in wisselstroom, die voor het elektriciteitsnet bruikbaar is. 

De omvormer wordt op een geschikte plek tussen de zonnepanelen en de meterkast aangebracht. 

Een zonnepaneel benut dus het zonlicht en levert ook stroom als de hemel bewolkt of helemaal bedekt is. Zelfs bij kunstlicht is het paneel nog te gebruiken, maar de opbrengst hangt af van de hoeveelheid licht.