2

Het rendement van zonnepanelen

Zo haal je er alles uit

Wanneer je op zoek bent naar zonnepanelen, dan wil je vanzelfsprekend een hoog rendement uit je installatie halen en de opbrengst ervan op voorhand kunnen inschatten. Maar hoe snel zijn zonnepanelen terugverdiend? Hoe installeer je ze best? En hoeveel brengt de installatie op? Wij schotelen je enkele slimme ingrepen voor om de opbrengst van je toekomstige of huidige zonnepanelen te berekenen.

IMG-header1000x550-zonnepanelen.jpg
shutterstock_607233365.jpg

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Of je nu een groene toekomst voor ogen hebt of graag een slimme investering wilt doen, het financiële plaatje van zonnepanelen vandaag is een bepalende factor. De hoge opbrengst en bijhorende snelle terugverdientijd van zonnepanelen houden elke geïnteresseerde bezig. Wil je graag zelf berekenen hoeveel jouw zonnepanelen zouden opbrengen? Voor die berekening heb je de volgende gegevens nodig:

1.   Het totaalvermogen van je zonne-installatie
2.   Je gemiddelde energieverbruik (in kilowattuur)

Bereken jouw rendement op zonnepanelen

Om de opbrengst van een zonnepaneel te kunnen berekenen, moet je weten wat het precieze vermogen is. We drukken het vermogen van een zonnepaneel uit via de term Wattpiek (Wp). Dat gaat om het maximum vermogen met ideale zoninstraling dat het zonnepaneel haalt in de meest ideale omstandigheden. Hoe hoger de wattpiek, hoe hoger de productiviteit van je zonnepaneel. Een zonnepaneel van 365 Wp zal in België nooit meer kunnen opbrengen dan haar vermogen. Hoe graag we het ook willen, België ligt niet aan de Costa del Sol. Daarom maken we gebruik van een omrekenfactor van 0,9 (bepaald door de VREG) om de echte gemiddelde opbrengst van een paneel te berekenen.

Een zonnepaneel van 365 Wp zal in België vandaag per jaar 328 kWh (365 Wp x 0,9 = 328 kilowattuur) opleveren. Heb je dus zoals een gemiddeld Vlaams gezin een jaarlijks energieverbruik van 3500 kWh, dan zal je minstens 11 zonnepanelen (11 x 328 kWh = 3.608 kWh) op je dak moeten installeren om voor het merendeel van je eigen verbruik in te staan.

 

Wat is de gemiddelde opbrengst van een zonne-installatie?

Dagelijks een portie zonne-energie en vitamine D, heel wat mensen tekenen hier meteen voor. Aangezien de zon ons niet laat weten wanneer ze van de partij is, is het moeilijk om jouw toekomstige opbrengst precies te voorspellen. Maar je kan heel wat tools en websites raadplegen om de opbrengst van zonnepanelen per maand of zelfs per dag berekenen.

PVgis is een gratis online tool om de zonne-energieproductie van een fotovoltaïsch systeem in te schatten. Het geeft het jaarlijkse uitgangsvermogen van zonnepanelen. Op de Zonnekaart kan je dan weer achterhalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat de terugverdientijd is van jouw installatie.

Tip: Wist je dat er een premie bestaat voor zonnepanelen van de Vlaamse overheid, en dat je een scherpe prijs kan krijgen bij Eneco? Ontdek hier meer over de premie voor zonnepanelen.

 

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst en wat kan je eraan doen?

1. Oriëntatie en dakhelling

Dacht je dat een dak pal op het zuiden moét gericht zijn om voldoende verbruik te dekken? Dat is niet helemaal correct. Een zuidgericht dak met een hellingsgraad van ca. 35° is in België inderdaad ideaal om een hoger rendement te halen. Hoe meer je dak hiervan afwijkt, hoe minder energie je zonnepanelen kunnen opwekken. Een minder ideale oriëntatie en stand van je zonnepanelen kan je echter op twee manieren compenseren om toch voldoende rendement te halen:

  1. Is het oppervlak van je dak groot genoeg, dan kan je het aantal zonnepanelen verhogen om even veel stroom te genereren als een perfect georiënteerd dak. Per paneel zal je dan iets minder kW (kilowatt, hoeveelheid elektrische energie) produceren, maar het geheel zal je jaarbehoefte aan elektriciteit dekken.

  2. Is de beschikbare oppervlakte van je dak te beperkt om meer panelen te installeren, bijvoorbeeld omdat er obstakels zoals dakramen of een schoorsteen in de weg zitten, dan kunnen hoogrendementspanelen en power optimizers het verschil maken. Dit type zonnepanelen levert voor eenzelfde oppervlakte meer kilowatt op dan klassieke panelen en dus een hoger rendement. De investering is per paneel iets hoger, maar je zal het positieve effect ongetwijfeld merken op je energiefactuur.
opbrengst-zonnepanelen.png

2. Plat of schuin dak

Afhankelijk van de afmetingen biedt een plat dak het grote voordeel dat je de panelen meestal pal op het zuiden kunt richten. De hellingsgraad van de panelen is weliswaar meestal beperkt (tot 30 graden), omdat ze anders te veel wind vangen en elkaar overschaduwen.

zonnepanelen.jpg

3. Schaduw op je dak

Zonnepanelen worden meestal in serie met elkaar verbonden, wat gevolgen heeft voor het rendement. In zo’n string van zonnepanelen in serie wordt de opbrengst bepaald door het minst presterende paneel. Stel dat één paneel enkele uren per dag deels in de schaduw ligt door een schoorsteen en slechts op halve kracht draait, dan zullen alle andere panelen op je dak ook op halve kracht presteren. Wanneer je zonnepanelen installeert met Power Optimizers dan is dit probleem van de baan.

Elke Power Optimizer zal per paneel het maximum uit je installatie halen. In dit geval zal enkel het zonnepaneel dat door een schoorsteen, een boom of een hardnekkige wolk in de schaduw ligt, minder presteren. Je hebt dan wel een bijpassende omvormer nodig.

rendement-zonnepanelen.png

4. Kwaliteit en onderhoud van zonnepanelen

Elk zonnepaneel verliest met de jaren aan vermogen en dus aan rendement. Ga resoluut voor kwaliteitsvolle zonnepanelen waarvan de fabrikant garandeert dat de degradatie, het afnemende rendement, beperkt blijft (1% per jaar) . Je aanvankelijke investering is iets groter, maar de zonnepanelen zullen heel wat langer hun hoge rendement behouden. De meeste fabrikanten geven bovendien een garantie van een resterend vermogen van 80% na 25 jaar.

Als je kiest voor kwaliteit, is het des te belangrijker om je zonnepanelen goed te onderhouden. Ligt je huis in een bosrijk gebied met kans op mosvorming, een vochtige streek met mogelijke aanslag op je panelen of in de buurt van fabrieken met roetvorming? De opbrengst van zonnepanelen kan per jaar tot 3 à 4% afnemen als je ze niet regelmatig laat schoonmaken met osmosewater door een expert.

Heb je nog praktische vragen rond zonnepanelen? Dan kan de onderstaande virtuele infosessie rond zonnepanelen wel raad brengen.

Opbrengst zonnepanelen: andere aandachtspunten


Energieverbruik en zonnepanelen

Zonnepanelen zijn met de stijgende tarieven voor elektriciteit en gas een aantrekkelijk alternatief. Het is bovendien de kunst om optimaal gebruik te maken van je eigen energie. Een installateur moet inschatten wat je jaarlijkse elektriciteitsverbruik is en in functie daarvan de juiste hoeveelheid van het juiste type zonnepanelen aanbevelen. Sta daarom stil bij je toekomstplannen: zal je in de nabije toekomst meer of minder energie nodig hebben dan je huidige verbruik? Als je meer zal verbruiken, dan moet het rendement van je investering in zonnepanelen in de toekomst dus omhoog.

Wat beïnvloedt nu je gemiddelde toekomstige energieverbruik? Als je binnenkort energiebesparende investeringen zal doen, zoals in een energiezuinige wasmachine of led-verlichting, dan zal je verbruik afnemen. Anticipeer in dat geval door minder zonnepanelen te installeren en de perfecte balans te vinden tussen kosten en opbrengst. Omgekeerd: overweeg je de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische wagen, dan kan het verstandig zijn je zonnepanelen ‘op de groei’ te kopen en een groter aantal zonnepanelen aan te schaffen. Zo profiteer je trouwens voorlopig ook nog van een hoger premiebedrag

Je zelfverbruik optimaliseren is een slimme zet. Door een thuisbatterij zien we typisch het zelfverbruik stijgen van 25 à 30% naar 50 à 70%. Dat betekent dat je minder afhankelijk bent van de volatiele en stijgende elektriciteitsprijzen.

 

Wat met groenestroomcertificaten en subsidies? 

In Vlaanderen worden voor nieuwe installaties van zonnepanelen kleiner of gelijk aan 10 kVA geen groenestroomcertificaten meer afgeleverd. In het Brussels Gewest is dit (voorlopig) wel nog het geval. Voor heel wat consumenten was dit één van de belangrijkste redenen om de installatie van zonnepanelen te overwegen.

De kosten van een zonne-installatie zijn de voorbije jaren echter zo gedaald, dat je de groenestroomcertificaten niet meer nodig hebt om de investering te compenseren. Wel zijn er nog de eenmalige premies die de investering deels compenseren. Je haalt simpelweg genoeg rendement uit zonnepanelen omdat de installatie vrij snel terugverdient. Maak je een slimme keuze, dan kun je op het einde van het jaar je energiefactuur tot een minimum beperken.

Meer leren over zonnepanelen?

Kijk dan zeker eens op onze blog vol interessante artikelen rond zonnepanelen, thuisbatterij, besparen en tal van andere onderwerpen!