Koppel kijkt denkend naar de camera
Besparen, Energiemarkt

De 4 grootste misverstanden over het capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 is in Vlaanderen het capaciteitstarief ingevoerd. Dat is een andere manier om een deel van je netkosten te berekenen.Toch hebben nog heel wat klanten daar vragen rond. We lijstten daarom hieronder de 4 grootste misverstanden die er heersen over het capaciteitstarief!

1. Het capaciteitstarief is een extra kost

Neen, het capaciteitstarief is geen extra kost. Het is een andere manier om een deel van je netkosten te berekenen. Sinds 1 januari 2023 worden de netkosten berekend op basis van je verbruik én van je piekverbruik. Voor 2023 werden de netkosten enkel berekend op basis van je verbruik.

Vrouw toont My Eneco aan een man op een tablet

Wil je besparen op je energiefactuur?

Dan blijft minder elektriciteit verbruiken veel belangrijker dan je piekverbruik beperken. Zoek je inspiratie om minder te verbruiken? Al onze besparingstips vind je op onze blog.

2. Het capaciteitstarief maakt mijn factuur fors duurder

Neen, je factuur zal hierdoor niet fors duurder worden. De meeste gezinnen zullen hier weinig van merken.

Van de netkosten die je betaalt, blijft ook nu nog ongeveer de helft een bedrag dat is berekend op basis van je jaarverbruik. Het capaciteitstarief gaat dus over een klein deeltje van je factuur dat vanaf januari 2023 in Vlaanderen anders wordt berekend. Dat wil meteen ook zeggen dat bij de overgrote deel van de gezinnen de factuur door de invoering van het capaciteitstarief niet drastisch hoger of lager zal zijn.

Het zijn vooral gezinnen met grote energieverslinders die moeten oppassen, zoals een laadpaal voor een elektrische wagen, een elektrische boiler,… Hoe je daarmee het best omgaat ontdek je op deze pagina.

3. Gezinnen met een analoge meter zijn beter af

Neen, dat is zeker niet altijd het geval.

Bij analoge meters wordt het capaciteitstarief berekend op een piekverbruik van 2,5 kW. In de praktijk zijn zij echter meestal niet beter af omdat ze voor hun verbruik een hogere vergoeding betalen. Gemiddeld is in Vlaanderen het nettarief per kWh voor een analoge meter 2,37 eurocent hoger dan voor een digitale meter.

Bovendien worden in sneltempo alle analoge meters in Vlaanderen vervangen door digitale. Tegen de zomer van 2029 zou iedereen een digitale meter moeten hebben. Hier kom je alles te weten over de digitale meters.

4. Ik kan zelf niet veel doen aan dat capaciteitstarief

Jawel, je kan het capaciteitstarief beperken door je verbruik zoveel mogelijk te spreiden.

Tegelijk de oven aanzetten én de droogkast laten draaien én je wagen opladen is geen goed idee. Door een beetje bewust met elektriciteit om te gaan, kan je een verschil maken. De wagen kan je waarschijnlijk ook ’s nachts opladen. De droogkast? Die kan je mogelijk programmeren zodat ze overdag draait. Als je er een beetje op let, is het zeker mogelijk om je piekverbruik te beperken en zo een lager capaciteitstarief te betalen.

Ter referentie: De gemiddelde maandpiek van gezinnen bedraagt 4,16 kW. In Vlaanderen heeft bijna 80% van de gezinnen een gemiddelde maandpiek die lager is dan 5 kW.

Weet je niet meteen welke toestellen grootverbruikers zijn?

Hier kan je een overzicht downloaden van welke toestellen het meeste energie verbruiken.

Meer over de energiemarkt en besparen

Denkende man

Hoeveel kost 1 kWh elektriciteit en gas gemiddeld?

Lees meer
Een Eneco technicus legt iets uit aan een klant met een tablet

Energie besparen met Eneco

Ontdek onze bespaartips
Windmolens

Energieprijzen

Lees meer