2

Alles over de digitale meter

Woman Holding Tablet

Gauge.svg
Analoog vs digitaal

Wat onderscheidt een digitale meter van een analoge?

Ontdek het verschil
Eneco_badges_RGB_zwart_80x80_Energieopwekker.svg
Voordelen van een digitale meter

Wat maakt de digitale meter nu zo interessant om te hebben?

Bekijk de voordelen
Calendar
Wanneer krijg ik een digitale meter?

Datum van plaatsing en hoe je die al dan niet zelf kan kiezen.

Meer weten

Analoge meter vs een digitale meter

Een digitale meter doet hetzelfde als een analoge: meten hoeveel energie je verbruikt. Het verschil is dat een digitale meter nog veel meer meet en kan.

Een analoge meter bestaat uit een mechanische teller die vooruit draait wanneer je energie verbruikt of achteruit draait als je elektriciteit op net injecteert. Heb je een tweevoudige meter, dan zijn er 2 aparte tellers aanwezig. Eentje draait overdag, de andere ’s nachts.

Een digitale meter meet de afname en injectie van energie apart, zowel ’s nachts als overdag. Je hebt dus in totaal 4 tellers die je van een digitaal scherm afleest. Daarnaast communiceert een digitale meter continu via een internetverbinding met de netbeheerder. Dit biedt erg veel voordelen tegenover een analoge meter.

Een analoge meter geeft je verbruik weer met cijfertjes die ronddraaien.
Een digitale meter heeft een display waarop je verschillende gegevens kan raadplegen.

Voordelen van een digitale meter

Magnifying Glass
Voorschotbedrag op maat

Regelmatig kijken we na of je voorschotbedrag nog in lijn ligt met je verwacht verbruik. Volg je dit niet zelf op via de Energy Monitor op My Eneco, krijgen we maar 1 keer per jaar je meterstanden door, wat maakt dat deze inschatting doorheen het jaar zijn nauwkeurigheid verliest. Bij een digitale meter krijgen we maandelijks automatisch je verbruik door, wat maakt dat we een veel beter inzicht hebben in een eventuele evolutie. Op die manier kunnen we je ten allen tijde een accurate en persoonlijke aanbeveling geven voor jouw voorschotbedrag.

ico-energievoorziening.svg
Automatisch correcte meterstanden vanop afstand

Zelf meterstanden opnemen en doorsturen of thuisblijven voor een meteropname door de netbeheerder behoren tot het verleden. Een digitale meter neemt op het einde van je meteropnamemaand zelf je meterstanden op en stuurt deze automatisch door, zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Deze meterstanden zijn daarnaast altijd correct, doordat er geen menselijke fouten meer gemaakt kunnen worden én geen schattingen meer nodig zijn wanneer je je meterstanden niet (op tijd) doorgeeft.  

Grafiekkopie.png
Een afrekening op basis van jouw eigen gegevens

Heb je een analoge meter, dan zijn er bepaalde kosten die we berekenen op basis van een gemiddelde of vast tarief, om de eenvoudige reden dat een analoge meter jouw eigen waarden niet meet. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van je verbruik. Bij een analoge meter verdelen we je totale verbruik over de gefactureerde periode op basis van nationale gemiddelden. Staat je woning tijdelijk leeg, dan wordt ook aan deze periode verbruik ‘toegewezen’ op basis van dat gemiddelde. Bij een digitale meter splitsen we je verbruik per maand en betaal je voor die maand het werkelijke verbruik.

ico-voordelen.svg
Meer vat op je verbruik

Energie die je niet verbruikt, betaal je ook niet. Doordat je digitale meter je meterstanden automatisch opneemt, is het veel gemakkelijker om je verbruik nauw op te volgen. Woon je in Vlaanderen, installeer dan de Eneco Smart Meter app om heel wat persoonlijke inzichten te krijgen over je verbruik en besparingsmogelijkheden. Meer informatie over deze app lees je hier.

ico-hersteldienst.svg
Meterconfiguratie aanpassen vanop afstand

Wil je overstappen van een enkelvoudige naar tweevoudige meter of andersom? Bij een analoge meter is het nodig dat een technieker ter plaatse komt om de nodige aanpassingen te doen, vaak tegen betaling. Bij een digitale meter schakel je eenvoudig om vanop afstand. Vraag dit eenvoudig aan via het online contactformulier en wij brengen het nodige voor je in orde.

ico-groene-keuze.svg
Klaar voor de toekomst

Een digitale meter is vaak een voorwaarde voor bepaalde moderne energietoepassingen. Hieronder valt bijvoorbeeld maandelijkse in plaats van jaarlijkse afrekeningen, energiedelen bij zonnepanelen of dynamische tarieven die de marktprijzen per uur volgen. Als Eneco staan we mee aan de basis van de energietransitie en helpen we je graag om het volle potentieel uit je digitale meter te halen.

Denkende Vrouw

Wanneer krijg ik een digitale meter?

De vervanging van alle elektriciteits- en aardgasmeters gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Er worden al een hele tijd geen analoge meters meer geïnstalleerd, dus bij de installatie van een nieuwe meter is dit altijd een digitale meter.

Bij grote verbouwingen, de installatie van zonnepanelen of de installatie van een budgetmeter, krijg je automatisch een digitale meter.

Woon je in Vlaanderen, dan zoek je op basis van de EAN-code van je elektriciteitsaansluiting via de planningschecker van Fluvius eenvoudig op wanneer men langskomt voor de installatie van een digitale meter.

Woon je in Wallonië, dan neem je best contact op met je netbeheerder.

Mechanic Calling (1)

Kan ik vroeger dan gepland een digitale meter krijgen?

Goed nieuws! Sinds enige tijd zijn ook vervroegde plaatsingen van een digitale meter in Vlaanderen gratis. Vraag een digitale meter aan via de website van Fluvius.

In Wallonië kan je een afspraak maken met je netbeheerder voor de installatie van een digitale meter. Hier komt mogelijk een installatiekost bij kijken.

Kan ik de installatie van een digitale meter weigeren?

Een digitale meter voor gas en elektriciteit is wettelijk verplicht in Europa, dus ook in België. Weigeren is niet mogelijk.

Een digitale meter geplaatst. En nu?

Tarifs
Tussentijdse afrekening en nieuw voorschotbedrag

Bij elke vervanging van je meter krijg je een tussentijdse afrekening. Je krijgt namelijk een ‘reset’ van je meterstanden. Op dat moment herberekenen we je voorschotbedrag om tot de volgende jaarafrekening je verbruik te dekken. Deze periode is korter dan een standaard jaar, wat kan maken dat je voorschotbedrag lager of hoger is dan je gewend bent.

Wil je met je verbruik kort op de bal spelen? Kies dan voor maandelijkse afrekeningen in plaats van jaarlijkse. Zo betaal je elke maand exact wat je die maand verbruikte.

Solarpanel.svg
Injectievergoeding bij zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, dan meet je digitale meter vanaf nu je afname en injectie apart. Je betaalt voor je afname en krijgt een vergoeding voor de elektriciteit die je zelf niet verbruikte en op het net zette. Meer informatie vind je hier.

lamp.png
Schakel je meter niet uit

Werken of een afwezigheid gepland? Gebruik de hoofdschakelaar in je zekeringenkast om de elektriciteit tijdelijk af te sluiten. Lees er alles over op de website van Fluvius.

Nog meer nieuwe mogelijkheden

Nu je een digitale meter hebt, krijg je toegang tot de Eneco Smart Meter app. Installeer hem snel en ontdek tal van interessante inzichten over jouw verbruik.