Stelletje kookt op inductieplaat
Besparen

Inductie of gas? Laat het duel beginnen!

24/03/2023 | Verschenen in Besparen
Koken op inductie of op gas? Veel mensen vragen zich af welke keuze ze best maken, zeker als je fornuis aan vervanging toe is of je aan het bouwen bent. Vroeger ging elke thuiskok resoluut voor gas en niet voor elektrisch. Maar daar maakt inductie meer en meer komaf mee. Wij maken er een duel van waarbij we alle vragen beantwoorden die jij je mogelijk ook stelt. Welke is het goedkoopst? Welke is makkelijk in onderhoud? Welke het meest energiezuinig? En is het even veilig om op gas of op inductie te koken?Lees verder en ontdek wie de winnaar is: gas of inductie!

Hoe werkt inductie?

Voor we gaan vergelijken, zoomen we eerst even in op de werking van beide kookmethodes. Bij gas spreekt het voor zich: het is een vlam die je pan verwarmt en zo je eten. Een inductieplaat werkt zonder vlam, maar heeft spoelen die elektromagnetische golven genereren. Als je de kookplaat bedekt met een geschikte pan, worden deze golven omgezet in een elektromagnetisch veld. Daardoor wordt de pan verhit en kan je koken.

Is koken op inductie goedkoper dan koken op gas?

In aankoop is een inductiekookplaat duurder dan een gaskookplaat. Daar valt niet over te twisten en kunnen we dus kort houden. Is prijs voor jou belangrijk, dan is bij aankoop een gasfornuis de voordeligste keuze.

Wat kost het gebruik?

Een groot voordeel van inductie is het hoge rendement. Bij een inductiekookplaat gaat 90% van de energie die je gebruikt rechtstreeks naar het verwarmen van de pan. Er gaat dus amper energie verloren die je niet gebruikt om je patatjes te koken of je groentjes te stoven. Bij een gasvuur wordt slechts 60% van de energie gebruikt om de pan te verwarmen, de overige 40% gaat verloren.

Wil dat zeggen dat koken op inductie voordeliger is in gebruik? Neen. Dat hangt af van de prijzen  voor gas en elektriciteit. Er zijn momenten geweest dat aardgas veel goedkoper was, momenteel is gas duurder dan elektriciteit. Of het voordeliger is om op gas of op inductie te koken is geen uitgemaakte zaak. Wie toekomstgericht denkt, gaat wel eerder een keuze maken voor inductie. Omdat we versneld af willen van fossiele brandstoffen, zal er steeds meer druk komen om geen gas meer te gebruiken voor huishoudelijk gebruik.

“Met een inductievuur gaat 90% van de energie naar het opwarmen van een kookpan, bij een gasvuur slechts 60% #inductieofgas”.

Conclusie: Deze battle is onbeslist. Of het voordeliger is om gas of inductie te koken hangt af van de marktprijzen, en die schommelen te veel en te vaak. Wat we wel weten is dat we beter afstappen van fossiele brandstoffen. Daardoor zal het in de toekomst zeker lonen om minder gas te gebruiken. Op die manier is elektrisch koken met inductie zeker een duurzame optie en ben je meteen future proof!

Is inductie gebruiksvriendelijker dan gas?

Welk soort kookvuur is makkelijker in gebruik? Is inductie makkelijker schoon te maken dan een gasfornuis? En welke keuze moet je maken om snel een potje te laten koken? We zetten even alle ‘praktische’ zaken even op een rijtje.

Nieuwe potten kopen?

Inductie heeft het nadeel dat je enkel potten en pannen kan gebruiken die geschikt zijn voor deze manier van koken. Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste pannen geschikt. Je herkent ze aan het symbooltje met de drie lussen dat je onderaan elke pan vindt. De meeste pannen in je kast zal je waarschijnlijk wel gewoon kunnen gebruiken, al zal je er hier en daar mogelijk eentje moeten vervangen.

Even snel koken

Zowel bij inductie als bij gas heb je wel het voordeel van snelheid. Beide kookplaten warmen snel op. Dat is bijvoorbeeld goed voor de voedingswaarde van je gerechten. Inductieplaten onderscheiden zich wel omdat ze ook vrijwel meteen afkoelen.

Inductie hygiënischer en gezonder

Op vlak van hygiëne is inductie duidelijk de winnaar. Een inductiekookplaat is van glas gemaakt zonder veel hoekjes en kantjes. Daardoor kan je ze makkelijk onderhouden. Geen vlam wil ook zeggen dat er geen roetresten je keuken en dampkap vervuilen. Een inductieplaat geeft je dus minder poetswerk achteraf.

Conclusie: Een inductieplaat is gebruiksvriendelijker dan een gasplaat. Ook al kan het mogelijk nodig zijn om een aantal pannen te vervangen, daar staat tegenover dat een inductiefornuis makkelijker te onderhouden is.

Is koken op inductie veiliger dan koken op gas?

Het grote voordeel van inductie is dat je op zich geen warmte maakt. Het zijn elektromagnetische golven die de pan opwarmen. Doe je de pan van het vuur, dan stopt meteen dat proces en zal de kookplaat snel afkoelen. De kans dat je je handen verbrandt aan een hete kookplaat is dus veel kleiner. Ook etensresten die op het kookoppervlak achterblijven hebben minder kans om te verbranden. Zonder vlam is het risico dat er door het koken brand ontstaat in je keuken een heel stuk kleiner.

Op een inductieplaat zit meestal ook een kinderbeveiligingssysteem. Daardoor kunnen de kleintjes niet zomaar en ongewild aan het kokkerellen slaan.

Conclusie: Koken op inductie is veiliger dan koken op gas. Dankzij het verwarmen via een magnetisch veld is er weinig kans op verbranding door de kookplaat zelf. Er is geen open vuur, waardoor je er niet aan kan verbranden en de vlam niet op iets anders kan overslaan. Meestal zijn inductieplaten voorzien van kinderbeveiliging.

Is koken op inductie gezonder dan op gas?

Je hoort wel eens dat koken met inductie gevaarlijk is door de elektromagnetische straling die ontstaat. Het klopt dat in sommige gevallen een klein deel van het elektromagnetisch veld niet door de kookpot wordt geabsorbeerd en vrijkomt in de omgeving. De straling die vrijkomt is vergelijkbaar met de straling van een standaard alarmsysteem en dus onschadelijk voor de meesten onder ons. Je vindt op de Europese markt alleen maar inductiekookplaten die bij correct gebruik geen gevaar voor de gezondheid opleveren.

Tip: meer info over inductie en gezondheid vind je op deze website.

Bij een gasfornuis komt er geen straling vrij, maar wel roetresten door het verbranden van het gas. Deze hebben echter maar een kleine impact op de longen. Naast het verbrandingsgevaar is een gasvuur dus niet schadelijk voor je gezondheid.

Op vlak van voedingswaarde is er geen verschil. Zowel gas als inductie warmen je gerechten snel op waardoor de kooktijd kort is en voedingswaarde bewaard blijft.  

Conclusie: Er is niet zoveel verschil op vlak van gezondheid bij koken op gas of inductie. Waar je bij inductie kan te maken krijgen met een geringe dosis elektromagnetische straling, heeft gas dan weer de kans dat je schadelijke roetdeeltjes inademt. Maar in beide gevallen zijn de risico’s klein. Ook op vlak van voedingswaarde zijn de twee methodes vergelijkbaar.

En de winnaar is…

Als we een eindconclusie maken, dan komen we toch vooral uit op een gelijkspel. Is de prijs voor jou doorslaggevend? Dan zal je eerder kiezen voor gas. Is comfort en onderhoudsgemak belangrijker? Dan is inductie mogelijk meer iets voor jou. Inductie is iets veiliger omdat er geen vlam is, maar voor het overige zijn er niet zoveel praktische verschillen.

Wel schakelt de hele samenleving steeds meer over naar elektrisch. We moeten in versneld tempo af van het verbranden van fossiele brandstoffen, waaronder aardgas. Het kan dus best zijn dat bijvoorbeeld je volgende verwarming elektrisch zal zijn. Houd je dan gas nog enkel om te koken? Of maak je dan al volledig de switch naar elektrisch? Dit is zeker ook iets om stilaan mee te nemen in je beslissing.

Gerelateerde artikelen

Windmolens

Elektriciteitsprijs

Lees meer
Gas

Gasprijs: grafiek met de evolutie in MWh

Lees meer
Denkende man

Hoeveel kost 1 kWh elektriciteit en gas gemiddeld?

Lees meer