2

Huidige energieprijzen

Tijdens de zomer van 2022 gingen de energieprijzen door het dak. Dat kwam onder andere door een tekort aan gas en de sluiting van diverse kerncentrales. De oorlog in Oekraïne speelde hierin ook zeker een grote een rol. Gelukkig zijn de prijzen ondertussen fors gedaald. Dat zegt helaas niet zo veel over de toekomst. Ook nu nog zit er veel beweging in de energieprijzen en is het niet uitgesloten dat ze weer gaan stijgen. Wij helpen je graag door je zo goed mogelijk te informeren over de evoluties op de energiemarkt.

energieleveranciers-vergelijken-eneco-1000x550px.jpg

Advies per tarief

Welk tarief je best kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Zakken de energieprijzen op de markt, zorgt een variabel product ervoor dat jij meegeniet van de dalende energieprijzen.

Met een vaste prijs ben je beschermd tegen de schommelingen van de energieprijzen. Gedurende de vastgelegde periode stijgt en daalt je prijs niet meer.

Weet je niet welk type tarief je hebt? Op My Eneco kan je steeds je huidige tarief nakijken.

  • Ik heb een variabel tarief

    Bij een variabel tarief volgt je tarief de marktprijs voor elektriciteit en/of gas en profiteer je dus van de huidige prijsdaling. Of dat meteen ook positieve gevolgen heeft voor jouw jaarafrekening hangt af van hoe de verdere evolutie van de prijzen, je verbruik en wat je al betaald hebt aan voorschotten. Wil je toch meer zekerheid? Je kan vanaf nu opnieuw kiezen voor een vast tarief. Ga naar My Eneco als je van product wilt veranderen.

    In My Eneco vind je een inschatting van je jaarafrekening en ideale voorschotbedrag op basis van de huidige energieprijzen die voor jou van toepassing zijn. Neem dus zeker een kijkje als je vermoedt dat je te veel (of te weinig) aan het betalen bent. Ons advies: kijk elk kwartaal jouw ideale voorschotbedrag na in My Eneco.

  • Ik heb een vast tarief

    Bij een vast tarief wordt jouw contract vernieuwd aan een vast tarief. 

    Sinds de energiecrisis boden we geen vast tarief meer aan maar vanaf nu kan je wel opnieuw voor een vast tarief kiezen. Dit staat voor 1 jaar vast. Dit betekent dat je een jaar lang zeker bent van je prijs en beschermd bent tegen marktstijgingen.

    Op My Eneco kan je van product veranderen en kiezen voor een vast tarief.

  • Ik heb een sociaal tarief

    Het sociaal tarief is een variabel tarief en volgt de marktprijs voor elektriciteit en/of gas. Om het kwartaal wordt het sociaal tarief aangepast voor de komende 3 maanden. Zet de dalende trend zich verder, dan kan het sociaal tarief voor de volgende kwartalen mogelijk dalen. Omgekeerd is een prijsstijging natuurlijk ook niet uitgesloten. Lees hier meer over hoe het sociaal tarief berekend wordt.

    Jouw voorschotbedrag wordt niet automatisch aangepast bij een prijswijziging. We raden je dus aan om elk kwartaal jouw ideale voorschotbedrag na te kijken in My Eneco. Dit bedrag is gebaseerd op je geschatte verbruik, de al betaalde voorschotten en de actuele en verwachte prijzen die voor jou van toepassing zijn.

Waarom zijn de energie­prijzen gedaald?

Momenteel is er sprake van een algemene daling van de energieprijzen. Het is echter onmogelijk om de marktprijs te voorspellen voor de komende maanden. Echter zijn er wel enkele positieve evoluties die een daling de voorbije maanden hebben beïnvloed.

Dit zijn de 4 belangrijkste redenen waarom de gasprijs de voorbije weken fel is gedaald:

  1. Door de milde winter in Europa daalde de vraag naar gas.
  2. De gasvoorraden zijn in Europa goed gevuld. Mogelijk zorgt dit overschot er ook voor dat er in de zomer minder gas moet aangevuld worden. Ook dat kan ervoor zorgen dat de prijs onder controle blijft.
  3. Ook het prijsplafond van de Europese Unie is ook een belangrijke factor. De aankondiging hiervan bracht rust op de markt en zorgde voor een neerwaartse druk op de prijzen.
  4. Duurzame bronnen worden steeds belangrijker in onze energiemix. De eerste maanden van het jaar heeft het bijvoorbeeld fors gewaaid en dit beïnvloedde ook de prijzen op korte termijn.

Wat kan je zelf doen?

Om je energiefactuur onder controle te houden is minder energie verbruiken altijd een goed idee. Maar dat is niet alles. Zeker als de prijzen stijgen, zijn er nog een aantal zaken die je zelf kan doen om de impact op je factuur te beperken.

Hoe bepaalt Eneco mijn voorschot?

Bij een variabel tarief stellen we onze klanten een voorschotbedrag voor. We berekenen je voorschot met de bedoeling om onaangename verrassingen te vermijden. Ons voorstel gaat uit van een schatting van jouw totale jaarkost. We proberen ervoor te zorgen dat je bij de afrekening fors moet bijbetalen of dat je te veel terugkrijgt. Een correct voorschot bepalen is niet eenvoudig, zeker niet als de prijzen veel in beweging zijn.  

Hier vind je meer informatie over hoe we je voorschot bepalen.

Meer info over het voorschotbedrag

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een variabele prijs?

    Eneco Zon en Wind Flex en Eneco Aardgas Flex
    Op het einde van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product. De energieprijs wordt berekend aan de hand van een indexatieformule. De formule bestaat uit een vast deel dat Eneco bepaalt en een variabel deel dat wordt bepaald door de energiemarkt. Bijvoorbeeld: eind maart wordt de energieprijs voor de maanden januari, februari en maart bepaald. Die prijs wijkt af van de vooropgestelde prijs bij het afsluiten of vernieuwen van je contract, aangezien dit altijd om een voorspelling gaat bij variabele tarieven.

    Eneco Zon en Wind Variabel en Eneco Aardgas Variabel
    In het begin van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product. De energieprijs wordt berekend aan de hand van een indexatieformule. De formule bestaat uit een vast deel dat Eneco bepaalt en een variabel deel dat wordt bepaald door de energiemarkt. Bijvoorbeeld: begin januari wordt de energieprijs voor de maanden januari, februari en maart bepaald. Die prijs wijkt af van de vooropgestelde prijs bij het afsluiten of vernieuwen van je contract, aangezien dit altijd om een voorspelling gaat bij variabele tarieven.

  • Ik vrees dat ik mijn energiefactuur/jaarafrekening niet zal kunnen betalen, wat kan ik doen?

    Je kan contact opnemen met onze klantendienst. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. Zo kunnen we bijvoorbeeld via een afbetaalplan de betaling van je factuur spreiden in de tijd. Als je er niet uitkomt met onze klantendienst zijn er andere instanties die je kunnen helpen. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je terug wie je hierbij kan ondersteunen. De overheid nam zelf ook enkele maatregelen om de energiefactuur te verlichten.

  • Hoe kan ik weten of ik nog voldoende voorschot betaal?

    Dit kan je checken via My Eneco. We stellen je daar een voorschotbedrag voor op basis van jouw situatie. Je aanbevolen voorschotbedrag wordt berekend op basis van de huidige en verwachte prijs van je energie, je reeds betaalde voorschotten, je meteropnamemaand en je historisch verbruik.

  • Welke oplossing is er voor mensen die verwarmen op gas en klassieke radiatoren hebben? Kunnen zij vlot overschakelen op een warmtepomp of niet?

    1. Start met de basics: zet je thermostaat een graadje (of een paar graden) lager, douch minder lang en/of minder warm en breng radiatorfolie aan achter je verwarmingselementen.
    2. Plan een ketelonderhoud: een goed onderhouden verwarmingsketel zal tot 20% minder verbruiken.
    3. Verlaag je keteltemperatuur: de meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van ongeveer 80°C ingesteld, maar werken eigenlijk efficiënter op 55° à 60°C. Zo kan je gemakkelijk 8% gasverbruik besparen, zonder comfortverlies. Zo test je meteen of jouw woning klaar is voor een warmtepomp. Hiervoor verlaag je gedurende 1 koude winterweek (wanneer het ’s nachts stevig vriest) de keteltemperatuur tot 50 °C. Blijft het comfortabel warm in je woning tijdens die week? Mooi, dan kan je woning vlot overschakelen op een warmtepomp, zonder dat er al te grote werken moeten gebeuren zoals radiatoren vervangen of vloeren openbreken.