2

Festivals en duurzaamheid: 7 tips om evenementen groener te maken

18/07/2021 | Verschenen in Duurzaamheid

WhatsApp-Image-2017-06-25-at-16.51.58-min.jpg

In de lente wordt het festivalseizoen op gang getrapt en zowat elk weekend kunnen muziekliefhebbers zich op een weide ergens in ons land amuseren. Maar festivals brengen extra verbruik en afval met zich mee. Eneco draagt daarom graag een steentje bij om de duurzaamheid van festivals te verhogen. Zo zijn we trotse sponsor van Paradise City, het groenste festival van België. Wat valt er van zo’n festival te leren?

1. Zorg voor duurzaamheid op de camping

Jaarlijks liggen onze festivalterreinen na een feestweekend bezaaid met verpakkingen, bekertjes en vooral goedkope tenten die meestal niet biologisch afbreekbaar zijn. Veel organisatoren willen hun festivals duurzamer maken, maar vinden geen concrete oplossing voor dit probleem. De festivalganger heropvoeden is een mogelijkheid, maar geen makkelijke zaak.

Paradise City pakt het slim aan. Gewone tenten zijn verboden, maar iedereen die blijft overnachten krijgt een gratis kartonnen tent, de Kartent. Deze tent bestaat uit recycleerbaar, waterdicht karton en biedt genoeg plaats voor twee personen. Ecologisch én knus.

kartonnenTenten
Deze tent bestaat uit recycleerbaar, waterdicht karton en biedt genoeg plaats voor twee personen

2. Voorzie gezonde, duurzame snacks

Overmatige vleesconsumptie zorgt voor een grote ecologische impact. Dus vind je bij Paradise City enkel 100% vegetarische, biologische snacks en maaltijden, een must voor groene festivals. Bovendien probeert de organisatie samen te werken met lokale leveranciers, ideaal voor een kleinere ecologische voetafdruk.
Paradise City besteedt daarnaast aandacht aan de overschotten, of het beperken ervan. De porties worden bewust wat kleiner gehouden – honger zal je zeker niet hebben, wees gerust! – en op die manier blijft het voedseloverschot beperkt. Als er toch overschotten zijn, schenken de organisatoren deze aan verenigingen die zich inzetten tegen armoede.

3. Vermijd verpakkingen en maak ze recycleerbaar

Festivals zijn het decor van massale vervuiling. Om dit probleem aan te pakken, gebruiken de organisatoren van Paradise City enkel recycleerbare producten en beperken zij het gebruik van verpakkingen en bekertjes. Voor de bekers betalen de festivalgangers bijvoorbeeld een waarborg van 1,25 euro. Dit bedrag krijgen ze terug als ze hun bekertjes hebben ingeleverd, dus je voelt niet de nood om je lege beker ergens achter te laten. Plastic flessen water worden ook geweerd. Paradise City voorziet immers gratis waterfonteinen als ‘groene’ dorstlesser.

Naast kunstmatig afval is er natuurlijk ook menselijk afval. Wildplassen heeft een veel grotere impact op het milieu dan vaak gedacht. Urine zorgt namelijk voor een versnelde erosie van bomen en verzuurt de grond. Het groenste der festivals voorziet dan ook voldoende toiletten, waardoor wildplassen niet meer hoeft. Het gaat echter niet om gewone toiletten, maar vacuümtoiletten die worden ingezet om overdreven waterverbruik en gebruik van chemicaliën tegen te gaan.

4. Duurzaam vervoer: hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Festivals zijn echte publiekstrekkers geworden, dat is op Paradise City niet anders. Maar hoe je op de festivalweide raakt, verschilt wel van een doorsnee festival. De bezoekers worden aangemoedigd om zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Fietsers krijgen als beloning een dichte stallingsplaats en mensen die de bus nemen, worden vlakbij de deur afgezet.

Het gebruik van de wagen wordt hierdoor ontmoedigd, maar is wel toegelaten. Om te voorkomen dat een stroom auto’s met één inzittende zich richting Perk begeeft, worden diegenen die hun eigen wagen gebruiken, gestimuleerd om zoveel mogelijk inzittenden mee te nemen. Chauffeurs die hun auto met reisgenoten vullen, ontvangen een korting op het parkeertarief. Zipcar Belgium draagt ook een steentje bij om festivalgangers te laten autodelen. Bezoekers hebben de mogelijkheid om via een app gedurende 80 minuten gratis met een ZipCar te rijden, op voorwaarde dat er gecarpoold wordt. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd dus.

De Smartflower van Eneco, een immense bloem die uit zonnepanelen bestaat

5. Smartflower: de fotovoltaïsche zonnebloem

Doorgaans draaien festivals op conventionele energiebronnen. Het kan ook anders. In samenwerking met Eneco stelde Paradise City de Smart Flower voor, een immense bloem die uit zonnepanelen bestaat. De Smart Flower draait als een echte zonnebloem mee met de zon en neemt dus maximaal zonne-energie op. Daarnaast maakt het duurzaamste festival tijdens de op- en afbouw gebruik van de GreenBattery, een batterij die enkel wordt opgeladen met zonne- en windenergie.

6. Led-verlichting: indrukwekkend en toch zuiniger

Bij een optreden hoort een indrukwekkende lichtshow. Hevige spots zijn echter allesbehalve zuinig in energie. Daarom vind je op Paradise City een systeem met led-verlichting, dat minstens even indrukwekkend is als de meest flitsende lichtshow en veel duurzamer dan standaard belichting.

7. Papierloze groene festivals

Als de organisatoren van grote festivals honderdduizenden bonnetjes printen, dan gaat dit ten koste van een duizendtal bomen. Tal van festivals hebben begrepen dat dit een te grote kost betekent voor het milieu. Paradise City heeft ook wat dit betreft een voortrekkersrol opgenomen. Op het festival kan enkel betaald worden met een polsbandje of bankkaart. In de gevallen dat papier noodzakelijk is, zoals bv. voor de productie van de flyers, wordt er 100% recycleerbaar FSC-papier gebruikt. Een leuk extraatje: de flyers bevatten ook zaadjes die je thuis kunt planten. Zo heb je meteen een erg leuke herinnering!

De highlights van Paradise City 2017