2

Gasprijzen

Eneco is transparant over de opbouw van de gasprijs. We vertellen jou dan ook in detail hoe de gasprijs precies in elkaar zit en hoe we tot het bedrag op jouw gasfactuur komen.

De gasprijs bestaat uit drie onderdelen: de eigenlijke prijs voor gas, de netbeheerkosten en de heffingen, belastingen en toeslagen van de overheid. Op de Eneco tariefkaart kan je elke maand bekijken hoeveel elk onderdeel precies bedraagt.

Onderstaande grafiek geeft in detail weer hoeveel procent elk onderdeel van de aardgasprijs bedraagt. Je betaalt hoofdzakelijk voor de energie zelf (88%, cijfers van augustus 2022). Bij de elektriciteitsprijs is dat niet het geval. Daar is de grootste kostenpost de heffingen en belastingen die de overheid oplegt. Bij de gasprijs heeft de overheid een beduidend kleiner aandeel in de totale energieprijs. Van 1 april 2022 t.e.m. 31 maart 2023 is de BTW op aardgas tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. In werkelijkheid zal het aandeel van BTW dus wel hoger liggen aangezien de 6% BTW alleen van toepassing is op deze verbruiksperiode. 

Verhouding gasprijs

Bron: VREG

Gasmeter: gemeten in m³, in kWh op je factuur

Met de gasmeter wordt je verbruik aan gas netjes bijgehouden. Je gasmeter drukt je verbruik uit in kubieke meter (m³), maar op je factuur staat je verbruik in kWh. Hoe dat komt? We leggen het je eenvoudig uit. De prijs is afhankelijk van drie zaken.

 1. De samenstelling van het gas
  Er zijn twee soorten gas: arm en rijk gas. In vakjargon noemen we dat laagcalorisch (arm) gas en hoogcalorisch (rijk) gas. Uit rijk gas haal je meer energie, waardoor je minder m³ gebruikt. De gemiddelde waarde voor 1 m³ hoogcalorisch gas is 11,6 kWh. Voor laagcalorisch gas is dat 10,7 kWh.

  Welk type gas je geleverd krijgt, hangt of van waar je woont. Huishoudens die arm gas moeten gebruiken, verbruiken dus per definitie meer m³. Dat zou zich oneerlijk vertalen naar een hoge gasrekening. Om dat te vermijden, rekent de netbeheerder het verbruik in kubieke meter om naar verbruik in kWh. Vanaf 2024 zal echter iedereen rijk gas gebruiken, aangezien de import van Nederlands gas (arm gas) zal stoppen.

  Wil je weten welk type gas je in jouw regio krijgt? Bekijk dit dan zeker op de website van jouw distributienetbeheerder. Ontdek wie jouw netbeheerder is via onze handige tool.

 2. Hoogte van de gemeente
  Hoe hoger de ligging van de gemeente, hoe minder energie je uit gas kan halen. Dat komt omdat de luchtdruk lager is op grotere hoogtes.

 3. Toevoerdruk
 4. Dit is de druk van het gastransport. Hoe hoger de druk, hoe hoger de omzettingscoëfficiënt van kubieke meter naar kWh.

Wanneer de netbeheerders de omzettingscoëfficiënt hebben bepaald, vermenigvuldigen ze dit met het gemeten verbruik op je meter. Dat resultaat vermenigvuldigen ze dan weer met de prijs per kWh voor aardgas. Deze aardgasprijs is op voorhand vastgelegd in je contract. Als je kiest voor een vast tarief wijzigt dat bedrag tijdens het jaar niet. Kies je voor een variabel tarief, dan kan de prijs per kWh voor aardgas wel nog wijzigen.

Hoe lees je de gasmeterstand af?

Je gasmeterstand aflezen is gelukkig heel wat minder complex dan hoe jouw factuur in elkaar zit. Eerst en vooral moet je jouw meternummer kennen. De laatste vier cijfers op je meteropnamebrief of -mail moeten overeenkomen met je meternummer. Je gasmeterstand bestaat uit maximaal vijf cijfers voor de komma. Die cijfers moet je aan de netbeheerder doorgeven.

Evolutie van de gasprijzen

Update:september 2022

Net zoals de elektriciteitsprijzen zijn de prijzen voor aardgas veranderd doorheen de jaren. Dat komt omdat de gasprijs is opgebouwd uit verschillende kostenposten die elk afzonderlijk kunnen fluctueren.

Een van die onderdelen van de gasprijs is de kost die je betaalt voor de eigenlijke energie. Het is de energieleverancier die dit onderdeel van je factuur bepaalt. Die kost hangt af van verschillende factoren, waaronder ook de groothandelsprijs van aardgas. Dat is de aankoopprijs die de leverancier betaalt. De energieleverancier houdt dit dus in rekening bij het bepalen van het eigenlijke tarief voor aardgas.

Momenteel staat de groothandelsprijs voor gas historisch hoog in vergelijking met de voorbije maanden en zelfs jaren. Op de grafiek hieronder zie je een algemene weergave van het prijsniveau. De groothandelsprijs voor aardgas is sterk gestegen na de zomer van 2021.

Evolutie groothandelsprijs gas (€/MWh)

Vertaalt die sterke stijging zich in een hogere energiefactuur? Dat hangt ervan af. De prijs die jij als consument betaalt, is opgebouwd uit verschillende componenten. De groothandelsprijs is daar een onderdeel van. Verder moet je rekening houden met heffingen en belastingen, transportnettarieven en distributiekosten. Daarnaast speelt de wet van vraag en aanbod ook een rol. Ook het type tarief (vast / variabel) dat je hebt gekozen heeft een grote impact op de prijs die jij betaalt. Bij een vast tarief is de startdatum van jouw contract dan weer erg belangrijk. Op deze datum wordt de prijs die je betaalt voor aardgas namelijk "vastgeklikt" voor de gehele periode van jouw contract. Bij een variabel tarief "volg" je de marktprijs.
Er zijn dus veel factoren die de uiteindelijke gasprijs bepalen. Door de felle stijging van de gasprijzen sinds september 2021 wegen de andere factoren helaas minder door en is er dus een negatief effect op de energiefactuur.