2

Goedkope energie

Goedkope (groene) energie is vooral een kwestie van het juiste tarief te kiezen en zelf slim om te gaan met je verbruik. We vertellen je hieronder hoe je jouw energiefactuur zo laag mogelijk houdt.

Opbouw energieprijs

Het is handig om te weten waaruit de energieprijs bestaat. Zo kan je makkelijker je energiefactuur laag houden. Er zijn drie partijen die de elektriciteitsprijs en gasprijs bepalen. De energieleverancier bepaalt de prijs van de eigenlijke energie. Hoeveel je hier exact voor zal betalen hangt onder andere af van je verbruik. Verder bestaat de prijs uit heffingen en belastingen die de overheid oplegt. De derde en laatste partij die inspraak heeft in de prijsbepaling zijn de netbeheerders. Lees meer over alle onderdelen van de energieprijs.

5 tips voor goedkopere energie

Hoeveel je betaalt voor energie is afhankelijk van verschillende partijen. Gelukkig kan je ook zelf een grote rol spelen in hoe hoog je factuur werkelijk ligt. We geven je met plezier enkele tips voor goedkopere energie.

1. Vergelijk energieleveranciers

De beste prijs voor energie vind je door goed te vergelijken. Vergelijk regelmatig energieleveranciers op basis van wat voor jou belangrijk is. Dat kan prijs, duurzaamheid, dienstverlening of een combinatie zijn. Met de verzamelde informatie kies je dan het voor jou meest interessante aanbod. Met onze handige rekentool kan je alvast zien welk Eneco tarief perfect bij jou past. Zo ben je al een stap dichter bij een lagere energiefactuur.

Energieleveranciers vergelijken

2. Veranderen van energieleverancier

Heb je een goedkopere leverancier gevonden? Dan kan je snel en kosteloos veranderen. Let wel op dat je zeker op tijd aangeeft wanneer je verandert én dat je het juiste moment kiest om over te stappen.

Veranderen van energieleverancier

3. Pas op met een groepsaankoop

Groepsaankopen worden vaak gelinkt aan een lagere energiefactuur. Maar niets is minder waar. Het is interessanter om te kiezen voor een energietarief dat perfect bij jouw persoonlijke noden past, eerder dan voor een algemeen pakket.

Groepsaankoop energie

4. Bespaar op energie

We geven je graag meer dan 90 nuttige tips om energie te besparen. Verschillende tips zijn zo eenvoudig dat je ze zelfs meteen al kan toepassen!

Bespaar vanaf nu meer energie

5. Kies voor duurzaam (ver)bouwen

Eén keer een grote investering om jarenlang van de voordelen te genieten. Want wie duurzaam verbouwt, kiest bijvoorbeeld voor een betere isolatie en installeert zonnepanelen of een zonneboiler. De investering die je in het begin hebt gedaan, verdien je sowieso terug door wat je jaarlijks bespaart.

Duurzaam bouwen