2

Groepsaankoop zonnepanelen: niet altijd voordelig

Het lijkt vaak interessant om mee te doen aan een groepsaankoop zonnepanelen. Nochtans zal je meer voordeel halen uit een persoonlijke aanpak.

Naamloos-1-min.jpg

Wat is een groepsaankoop zonnepanelen

Bij een groepsaankoop zonnepanelen plant een organisator, meestal een bedrijf, een veiling en laat aanbieders van zonnepanelen hun meest interessante aanbod doen. Wie de laagste prijs biedt, wint de veiling. Particulieren kunnen zich hiervoor vrijblijvend inschrijven. Je hoeft na inschrijving dus niet per se mee te doen aan de groepsaankoop.

Het lijkt zo dat, door die zogenaamd lage prijs, een groepsaankoop zonnepanelen interessanter is dan zelf op zoek te gaan. Maar dat is niet altijd het geval. We vertellen je hieronder waar je rekening mee moet houden bij een groepsaankoop.

Eneco-omschakelen-peleman-facts-figures-970x540px.jpg

Wie organiseert zo’n groepsaankoop

In de meeste gevallen gebeurt dit door een bedrijf. Zij organiseren een veiling waaraan elke aanbieder van zonnepanelen mag meedoen. Het bedrijf in kwestie vraagt een commissie aan de aanbieder, want het heeft natuurlijk heel wat nieuwe klanten aangebracht. Die commissie betaal je als klant uiteindelijk mee. De aanbieder rekent dit nadien door in de prijs.

9 dingen waarmee je rekening moet houden bij een groepsaankoop zonnepanelen

Hoewel een groepsaankoop voordelig kan uitpakken, is dit vaker niet het geval. We geven je 9 zaken waarmee je rekening moet houden bij een groepsaankoop zonnepanelen.

  1. Er zijn lange wachttijden.
    Bij een groepsaankoop doorloop je een proces: inschrijving, infosessie, offerte, plaatsbezoek en de uiteindelijk plaatsing van de zonnepanelen. Het kan soms maanden duren vooraleer je zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Je betaalt ook al een voorschot terwijl het nog erg lang duurt voor je installatie effectief wordt geplaatst.
  2. De eerste offerte is zelden correct.
    Het voorstel dat de leverancier doet, is vaak gebaseerd op een 'gemiddelde woning'. Er gebeurt bij de eerste offerte namelijk geen plaatsbezoek. Er is dus een grote kans dat het voorgestelde tarief niet bij jou past. En dat je na een plaatsbezoek veel duurder uitkomt omdat jouw woning afwijkt van de doorsnee woning. Verkies jij een persoonlijke aanpak? Met deze tool bereken je de voordeligste energieprijzen voor jouw specifieke gezinssituatie. 
  3. De kwaliteit van de zonnepanelen is niet gegarandeerd.
    Er zijn geen wettelijke verplichtingen waaraan zonnepanelen moeten voldoen. Dat wil zeggen dat een organisator volledig zelf kan kiezen wat hun kwaliteitslabel is. De organisator bepaalt met andere woorden zelf de kwaliteit van de zonnepanelen. Er wordt wel vaak een Tier 1-merk gekozen. Dat is een zonnepanelenmerk van een bedrijf dat aan bepaalde eisen voldoet. Dat biedt echter geen garantie op kwalitatief materiaal. Bij een groepsaankoop wordt er vaak goedkoper materiaal aangeschaft om zo de kosten te drukken, wat de levensduur van je zonnepanelen kan verminderen.
  4. Meer (en duurder) verkopen is de norm bij een groepsaankoop.
    Tijdens een plaatsbezoek zullen installateurs proberen om toch duurder materiaal te verkopen. Denk daarbij aan duurdere panelen, een omvormer, een power optimizer, … Dit eindigt vaak in een veel duurder verhaal dan wanneer je zélf op zoek zou zijn gegaan naar een installateur. Groepsaankopen trekken aan door lage prijzen, maar door upselling komt het vaak duurder uit.
  5. Geen garantie voor persoonlijke opvolging.
    Het is onmogelijk om bij elke klant persoonlijk langs te gaan, waardoor de aanbieder van zonnepanelen gewoon steekproeven neemt ter controle. Bij Eneco kan je sowieso rekenen op een persoonlijke aanpak en uitstekende service, zowel tijdens als na het plaatsen van de zonnepanelen.
  6. De organisators vragen een commissie.
    De commissie die de organisator vraagt rekent de aanbieder van zonnepanelen door naar de klant. Dit wil dus zeggen dat je eigenlijk voorziet in de winst voor de organisator. De commissie mag dan door de aanbieder betaald worden, dit zit gewoon verrekend in de prijs van de aanbieder.
  7. Er is een personeelstekort waardoor niet alle installaties op tijd worden geplaatst.
    Omdat er te veel klanten in één keer bijkomen, is het voor installateurs niet altijd haalbaar om alle zonnepanelen tijdig te plaatsen. Soms schakelen ze nieuwe of tijdelijke werknemers in, waardoor je installatie vertraging oploopt.
  8. Niet alle installateurs doen mee aan de veiling.
    Iedereen krijgt een uitnodiging, maar ze zijn niet verplicht mee te doen. Dit betekent dat je soms wel interessante aanbiedingen mist, omdat je geen volledig zicht hebt op de markt.
  9. Er staan maximum drie merken van zonnepanelen in de aanbieding.
    De merken die uitgekozen worden, komen vaak van aanbieders uit Tier 1. Dit wil zeggen dat het gaat over bedrijven die kredietwaardig zijn en voldoen aan de hoge eisen van de Bloomberg New Energy Finance. De organisator stelt echter maximum drie merken voor, terwijl er heel wat merken van zonnepanelen en installaties zijn. Als je een volledig zicht wilt op wat er beschikbaar is in de markt, dan is het beter om zelf op zoek te gaan.

Zonnepanelen bij Eneco

Als je het niet erg vindt om langer te wachten op de installatie en om in te boeten op de kwaliteit van de service, dan kan je een groepsaankoop zonnepanelen overwegen.

Vind je een persoonlijke aanpak en opvolging heel belangrijk? Dan ga je best zelf op zoek naar een installateur. Hier kan je alvast ons aanbod zonnepanelen ontdekken.

Aanbod zonnepanelen ontdekken