2

Een thuisbatterij met of zonder zonnepanelen?

17/03/2021 | Verschenen in Thuisbatterij

daken met zonnepanelen-min.jpg

Wanneer we praten over een thuisbatterij maken we snel de link met zonnepanelen. De thuisbatterij slaat dan jouw zelf geproduceerde zonne-energie op om later te gebruiken. Slim! Maar is dit ook een must? En heb je altijd zonnepanelen nodig om je voordeel te doen met een thuisbatterij? Wij zetten alle feiten op een rij.

Waarom zonnepanelen combineren met een thuisbatterij?

Wie zonnepanelen heeft en voor een thuisbatterij kiest, doet dit vooral om zijn zelf geproduceerde zonne-energie op te slaan. In het verleden was de combinatie zonnepanelen met een thuisbatterij niet interessant wegens de terugdraaiende teller. Een systeem waarbij de stroom die je niet verbruikte op het net werd gezet, waardoor je teller terugdraaide én je stroomfactuur in dezelfde mate afnam. Voor het gebruik van het stroomnet in twee richtingen betaalde je een jaarlijks forfaitair bedrag: het prosumententarief.”

De afschaffing van de terugdraaiende teller en de invoering van de digitale meter heeft twee belangrijke gevolgen:

  1. In plaats van het forfaitaire prosumententarief betaal je voortaan een netkost voor elke kWh afname van het net.
  2. De compensatie op energiekost werd vervangen door enerzijds een volledige kost op afname (zoals een gewone consument) in combinatie met een injectievergoeding voor hetgeen je op het net zet.

Hierdoor stellen veel mensen zich vragen bij het rendement van hun zonnepanelen. Want voortaan worden de elektriciteit die je afneemt van het net en de elektriciteit die je in het net ‘injecteert’ namelijk apart afgerekend. Hoeveel je precies krijgt voor de energie die je injecteert op het net, is afhankelijk van de markt.

“In het nieuwe systeem – dat voor iedere eigenaar van zonnepanelen vanaf januari 2021 ingaat – wordt het financieel een stuk minder interessant om de overtollige groene stroom die je zelf produceert eerst op het net te plaatsen om het nadien er terug af te halen.”

– Stefan Van Rompaey, expert bij stroomleverancier Eneco

Op lange termijn is een thuisbatterij de ideale oplossing. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat er een pak minder kWh door je nieuwe digitale meter passeert. Dat maakt je onafhankelijker van het net, helpt je energiefactuur drukken én zorgt ervoor dat je zonnepanelen rendabel blijven.

Sla je zonne-energie op en behoud het rendement van je zonnepanelen

In een ideale wereld werk je overdag thuis en verbruik je meteen de opgewekte energie door dan ook huishoudelijke toestellen te laten draaien. Dit is echter niet altijd of niet bij iedereen mogelijk. Hetzelfde gebeurt op zonnige zomerdagen wanneer je sowieso meer energie produceert dan je kunt verbruiken. Op zo’n momenten zie je jouw zelf geproduceerde energie afvloeien naar het net en krijg je hiervoor een contractueel vastgelegde prijs. Neem je straks dezelfde hoeveelheid energie af van het net, dan betaal je een hogere prijs dan jij kreeg voor jouw groene stroom. Dat komt omdat je dan de volledige prijs betaalt, inclusief netkostenbijdragen en heffingen

Om dit te vermijden is een thuisbatterij de perfecte oplossing. Je slaat dan de energie die overdag extra geproduceerd wordt op om ‘s avonds te gebruiken. Hierdoor moet je minder elektriciteit afnemen en verlaag je je energie- en netkosten die door het nieuwe systeem hoger kunnen liggen. 

Op hoeveel tijd verdien je je thuisbatterij terug?

Tot eind 2021 betaalde de Vlaamse Overheid een premiebedrag van maximum 2.550 euro of 40% van de investeringskosten. Samen met de besparing op de energiefactuur bedraagt de terugverdientijd van een compacte thuisbatterij (2,28 kWh) geïnstalleerd samen met zonnepanelen vier jaar. Heb je reeds zonnepanelen en kies je later voor een thuisbatterij, hou je best rekening met een periode van tien jaar. 

Waarom ‘maar’ een batterij van 2,28 kWh? Omdat de optimale capaciteit in België niet hoger ligt dan 2,2 kWh. Een batterij met deze capaciteit kan in ons land 250 dagen per jaar volledig op- en ontladen. Daardoor kun je het gemiddelde stroompercentage dat je van je zonnepanelen haalt op jaarbasis met zowat 20% optrekken of 800 kilowattuur stroom extra uit je zonnepanelen halen zonder dat deze doorvloeit naar het net, om er later weer van af te nemen. Dat betekent dat je voor zowat de helft zelfvoorzienend wordt.

Tip: Wekken je zonnepanelen geen of te weinig energie op en is je batterij bijna leeg? Stel dan grote verbruikers zoals een wasmachine, droogkast … uit tot de zon weer volop schijnt.

En wat met een thuisbatterij zonder zonnepanelen?

De andere – maar minder voorkomende – mogelijkheid is een thuisbatterij zonder zonnepanelen. In dit geval gaat het om energieopslag, maar dan niet van je eigen opgewekte stroom. De thuisaccu dient dan als noodopslag voor het geval er een stroomonderbreking is of om tijdens de daluren elektriciteit van het net te halen en zo overdag te profiteren van het goedkopere nachttarief.

Hoop je dat dit je een enorme besparing zal opleveren, dan moeten we je teleurstellen. Op jaarbasis zal een gemiddeld gezin slechts 100 euro besparen, wat de terugverdientijd van een thuisbatterij doet oplopen tot minstens 40 jaar. En dat terwijl de geschatte levensduur van een batterij 20 jaar bedraagt.

Voer je echter een professionele activiteit uit waarbij je altijd moet kunnen rekenen op een gegarandeerde stroomtoevoer, dan is de thuisbatterij jouw betaalbare redder in nood. Werk je bijvoorbeeld als IT-specialist van thuis uit? Dan weegt de investering niet op tegen het mogelijke inkomstenverlies dat je boven het hoofd hangt. Of misschien ben je spoedarts en heb je thuis een elektrische garagepoort. Dan wil je bij een spoedgeval natuurlijk zonder problemen onmiddellijk kunnen wegrijden. 

Wil je op lange termijn besparen op jouw energiefactuur? 

Raadpleeg onze voordelige tarieven voor de installatie van zonnepanelen met geïntegreerde thuisbatterij. Heb je reeds zonnepanelen en wil je zoveel mogelijk opgewekte energie zelf verbruiken? Onze experts berekenen de optimale opslagcapaciteit van jouw thuisbatterij en zorgen voor een vlotte plaatsing.