2

Budgetmeter

Wanneer krijg jij je afrekening?

Op My Eneco vind je de periode van je volgende afrekening.

Ga naar My Eneco

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter is een type meter waarbij je energie gebruikt door je meter op te laden. Jij bepaalt dus op voorhand hoeveel je besteedt aan je energie, waardoor je veel meer vat hebt op hoeveel je uitgeeft.

Er zijn 2 soorten budgetmeters:

Digitale meter met de Prepaid-functie
Dit is een standaard digitale meter waarop de Prepaid-functie werd geactiveerd. Activatie, deactivatie en het opladen van de meter gebeurt allemaal digitaal en op afstand.

Analoge budgetmeter
In Wallonië gebruikt men nog analoge budgetmeters met een oplaadkaart. De installatie en deactivatie gebeurt fysiek en het opladen doe je in verschillende oplaadpunten.

Waarom krijg ik een budgetmeter?

De installatie van een budgetmeter of de activatie van de Prepaid-functie gebeurt wanneer je een betaalachterstand hebt die al een tijdje aansleept. De budgetmeter of Prepaid-functie helpt je dan meer vat te hebben op hoeveel je uitgeeft aan de energie die je verbruikt.

Kan ik zelf kiezen voor een budgetmeter?

Nee, de installatie van een budgetmeter of de activatie van de Prepaid-functie op een digitale meter gebeurt enkel in bepaalde situaties.

Hoe laad ik mijn budgetmeter op?

Je budgetmeter opladen kan op verschillende manieren. Niet elke netbeheerder ondersteunt alle mogelijkheden. 

  • Online via de klantenzone van de netbeheerder (enkel bij digitale meters)
  • Via een postoverschrijving
  • In betaalterminals van de netbeheerder, het OCMW of in bepaalde winkels

Wat gebeurt er wanneer ik mijn budgetmeter niet op tijd oplaad?

Wanneer je opgeladen saldo nul bereikt, schakel je over op het noodkrediet. Hoeveel het noodkrediet bedraagt, hangt af van je netbeheerder. Wanneer ook dit saldo is opgebruikt, wordt je stroom beperkt of afgesloten. Je dient het noodkrediet aan te zuiveren voordat je weer gewone opladingen kan doen.

Krijg ik nog voorschotfacturen bij een budgetmeter?

Met een budgetmeter verloopt de betaling van je energie niet meer via voorschotfacturen, maar via opladingen. Je krijgt dus geen voorschotfacturen meer. 

Hoe lees ik de meterstanden af van een budgetmeter?

Heb je een digitale meter met de Prepaid-functie, dan lees je de meterstanden af zoals bij een gewone digitale meter. Heb je een analoge budgetmeter, dan doorloop je het menu door op de blauwe knop te drukken. Op één van de schermen lees je je meterstanden af. Gedetailleerde handleidingen vind je terug op de website van je netbeheerder.

Hoe deactiveer ik een budgetmeter?

Betaalde je de volledig openstaande schulden, dan kan je de deactivatie van je budgetmeter aanvragen.

Vlaanderen
Teken opnieuw een contract bij een commerciële energieleverancier, zoals Eneco. Fluvius zorgt dan automatisch voor de deactivatie van de Prepaid-functie.

Wallonië
Neem contact op met onze klantendienst via 015 25 66 66 en wij vragen de deactivatie van je budgetmeter aan bij de netbeheerder.

Ik heb een gedeactiveerde budgetmeter staan, wat nu?

Eens een budgetmeter gedeactiveerd is werkt hij als een gewone meter. Je hoeft dus geen saldo op te laden om gebruik te maken van deze meter.

Waar vind ik meer informatie over de werking van mijn budgetmeter?

Op de website van je netbeheerder vind je heel wat informatie rond de werking van je budgetmeter.