2

Budgetmeter

Wanneer krijg jij je afrekening?

Op My Eneco vind je de periode van je volgende afrekening.

Ga naar My Eneco

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter is een type elektriciteit- of aardgasmeter. Deze meter werkt met een fysieke oplaadkaart. Na het opladen van je kaart kan je met deze kaart elektriciteit of aardgas afnemen ter waarde van je oplaadbeurt. 

Tussen 1 juli 2019 en eind 2021 worden alle analoge budgetmeters vervangen door digitale budgetmeters. Bij een digitale meter heb je geen fysieke kaart meer nodig. Je kan online opladen en hoeft niet naar een oplaadpunt te gaan. 

Deactivatie

Om een budgetmeter te deactiveren, neem je contact op met Eneco.  

Woon je in Vlaanderen en heb je nog geen contract bij Eneco? Klik hier om je contract bij Eneco in orde te maken. Na ontvangst van je ondertekend contract brengen wij jouw netbeheerder op de hoogte. Zij sturen jou een deactivatiekaart op die van je budgetmeter een normale meter maakt. 
Woon je in Wallonië en heb je nog geen contract? Klik hier om je contract bij Eneco in orde te maken. Na ontvangst van je ondertekend contract brengen jouw netbeheerder op de hoogte. Afhankelijk van je netbeheerder krijg je dan een deactivatiekaart opgestuurd via de post of wordt deze klaargelegd bij een afhaalpunt. Met deze deactivatiekaart wordt je budgetmeter een gewone meter. 
Woon je in Wallonië en heb je al een contract bij Eneco? Kijk de status na van jouw contract bij Eneco op jouw persoonlijke My Eneco pagina. Contract in orde en geen opstaand saldo? Afhankelijk van je netbeheerder wordt de deactivatiekaart per post opgestuurd of wordt de kaart klaargelegd bij een afhaalpunt. 

Belangrijk: Nadat je de deactivatiekaart in de budgetmeter hebt gestoken, moet je de kaart terugsturen naar de netbeheerder.  

Facturatie van een budgetmeter

Facturatie voor Vlaamse klanten 

Wanneer je in Vlaanderen een actieve budgetmeter hebt, loopt er geen actief contract bij Eneco. De betalingen verlopen rechtstreeks via de netbeheerder.  

Facturatie voor Waalse klanten 

Je budgetmeterkaart laad je op via de netbeheerder.  Op het moment dat je de budgetmeterkaart oplaadt, bepaalt de netbeheerder een standaard oplaadkaart-prijs. Deze prijs geeft je een voorlopige indicatie van hoeveel je betaalt per kWh, maar hij verschilt sowieso van de werkelijke prijs bij je energieleverancier. Die wordt namelijk bepaald op basis van welk energieproduct je kiest en in welke maand je klant wordt. Je netbeheerder kan dus niet op voorhand inschatten wat deze prijs exact gaat zijn. Na de jaarlijkse meteropname ontvang je een afrekening van Eneco. Deze afrekening maakt het verschil tussen de voorlopige oplaadkaart-prijs voor je energie en de werkelijke Eneco-prijs. 

Oplaadpunten

Klassieke budgetmeter 

Je kan de budgetmeter opladen via een oplaadpunt van jouw netbeheerder. Op hun website zoek je op welke oplaadpunten er in de buurt zijn van jouw woonplaats. Je vindt terug wie je netbeheerder is via deze link. 

Digitale budgetmeter 

Bij een digitale budgetmeter heb je geen fysieke oplaadkaart nodig. Je kan je online opladen, maar ook via de gekende oplaadpunten.  Enkele dagen na de plaatsing, wordt hij door de netbeheerder ingesteld als een budgetmeter en kan je terecht op hun portaal. 

Hoe meterstanden opnemen bij een budgetmeter?

Wanneer je over een klassieke budgetmeter beschikt, registreert deze je verbruik overdag en ’s nachts apart. Via de blauwe knop op de meter kun je de meterstanden raadplegen. 

Druk 7 keer op de blauwe knop voor de dag meterstand en druk 9 keer op de blauwe knop voor de nachtmeterstand. 

Heb je nog een budgetmeter voor ‘uitsluitend nachttarief’? Druk dan 5 maal op de blauwe knop van deze meter om de meterstand te kunnen aflezen. 

Bij een digitale budgetmeter leest de netbeheerder de meterstanden uit vanop afstand. Deze meter kan een enkelvoudige of dag/nachtmeter zijn. 

Ik heb een gedeactiveerde budgetmeter staan, wat nu?

Eens een budgetmeter gedeactiveerd is werkt hij als een gewone meter. Je hoeft dus geen saldo op te laden om gebruik te kunnen maken van deze meter. Enkel het opnemen van meterstanden is verschillend van een gewone meter.