Een foto van twee voetbalspeelsters van OHL
Succesverhalen, Zonnepanelen

Zonnepanelen verlichten het stadion van OH Leuven

"Iedereen heeft iedereen nodig"

Bij voetbalclub OH Leuven is duurzaam denken een echte reflex geworden. De club wil een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Hoe? Door de kracht van voetbal te gebruiken als hefboom bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Een van die uitdagingen is de zorg voor onze planeet.



“We vergroenen ons energieverbruik en daarvoor kijken we naar allerlei oplossingen, waaronder zonne-energie. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, dus slaan we de handen in elkaar met partners zoals Eneco”, zegt Frederik Vancauteren, CCO van OH Leuven. Eneco installeerde zonnepanelen op het dak van de tribunes van het stadion en het trainingscentrum in Oud-Heverlee. “Dankzij deze samenwerking kan ook een kleinere organisatie zoals wij een voorloper worden.”

Meer dan alleen ecologie

“Onze corebusiness is voetbal, jeugdspelers opleiden. We hebben geen aparte afdeling die bezig is met duurzaamheid”, vertelt Frederik Vancauteren. En toch zit duurzaamheid verankerd in elke beslissing die de club neemt. Het staat zelfs centraal in haar strategisch vijfjarenplan. “Duurzaamheid gaat niet alleen over onze ecologische impact, maar ook over langetermijndenken. Gericht investeren met het oog op de toekomst.”



Zo hecht de club veel belang aan een duurzame relatie met haar fans. “Supporter van OH Leuven ben je voor de lange termijn. We willen hen dan ook betrekken in ons duurzaam verhaal. Zo installeerden we al een eerste laadpunt voor elektrische auto’s, en we willen dat nu ook doen voor elektrische fietsen. Want een groot deel van onze supporters komen met de fiets naar de match.”

Samen sterker

OH Leuven moet elke dag rekening houden met heel wat verschillende partijen. “Spelers, buurtbewoners, ouders, maar ook de economische wereld en de politiek... Voetbal raakt veel mensen in de maatschappij”, zegt Frederik Vancauteren. Om iedereen aan boord te krijgen én te houden, zet de club haar deuren wijd open. "We gaan met iedereen in gesprek. Dat creëert betrokkenheid, en zo blijven we op de hoogte van wat er leeft. En het leidt tot nieuwe samenwerkingen. We zijn misschien geen experts in duurzaamheid, maar samen met andere bedrijven en organisatie kunnen we wel net dat tikkeltje verder gaan. We willen gerust hun proefkonijn zijn én als voetbalclub media-aandacht genereren.”

Opwaartse spiraal

Ook het partnerschap met Eneco kwam zo tot stand. De voetbalclub wilde overschakelen op duurzame energie. “Maar we zochten vooral een partner met wie we op lange termijn kunnen samenwerken. Onze behoeften blijven evolueren. Binnenkort zullen onze spelers sowieso hybride of elektrisch gaan rijden en dan hebben we meer laadpunten nodig”, besluit Frederik Vancauteren.



Wat Eneco betreft, zorgen partnerschappen zoals met OH Leuven voor een opwaartse spiraal. “Iedereen heeft iedereen nodig. Als we elkaar blijven uitdagen, dan komen de broodnodige veranderingen in een stroomversnelling. We kunnen niet langer wachten. Daarom doen OHL en Eneco het nu. Samen!"

Wil je ook je eigen energie opwekken?

Ontdek ons aanbod en vraag meteen je offerte aan.

Gerelateerde artikelen

Paradise City staat sinds kort bekend als het duurzaamste festival ter wereld.

Eneco helpt ook dit jaar Paradise City, het meest duurzame festival ter wereld

Lees meer
De attracties van Plopsaland draaien op groene energie.

De attracties van Plopsaland draaien op groene energie.

Lees meer
Greenpeace: Eneco is de groenste grote energieleverancier

Greenpeace: Eneco is de groenste grote energieleverancier

Lees meer