Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?
Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief in werking getreden, een nieuwe manier waarop de netdistributiebeheerders je verbruik in kaart en kost zullen brengen. Die aanpassing kan verschillende effecten hebben op je factuur, afhankelijk van je huidige verbruik en opstelling. We leggen je uit hoe netbeheerders het capaciteitstarief berekenen en hoe, aan de hand van simulaties, dit geen geheimen voor je hoeft te hebben.
De nettarieven worden berekend op het gemiddelde van je maandelijkse gebruikspieken
Met het uitrollen van digitale meters over heel Vlaanderen hebben netverbruikers en de netbeheerder meer inzicht in het elektriciteitsverbruik van Vlaamse huishoudens. Sinds 1 januari 2023 worden de nettarieven gedeeltelijk berekend op het gemiddelde van je maandelijkse gebruikspieken.
Dan zal je minder betalen voor elke kilowattuur die je verbruikt, maar meer betalen als je hogere stroompieken veroorzaakt.
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Doordat de berekening op basis van het gemiddelde van de gemiddelde gebeurt zal een eenmalige verbruikspiek een zeer beperkte invloed op de elektriciteitsfactuur hebben.
Een klassieke meter kan je piekverbruik niet meten. Als je nog een analoge meter hebt, betaal je een vast bedrag, gebaseerd op een verbruikspiek van 2,5 kW. Dat is trouwens de minimale bijdrage in de netkosten. Let wel op: het capaciteitstarief vertegenwoordigt maar een deel van de netkosten. Het andere deel van de netkosten wordt nog steeds berekend op basis van je verbruik. Dat tarief is hoger bij een klassieke meter dan bij een digitale meter, dus is het interessant om een een digitale meter in huis te hebben.
Wist je dat je vanaf 1 januari 2023 gratis een digitale meter kan laten plaatsen? Ga naar de site van Fluvius en vraag je meter aan.
Oplossingen om te besparen met een digitale meter
Als je bewust met je elektriciteitverbruik omgaat en jouw vermogen weet te spreiden, zal het zogenaamde ‘piektarief’ voor jou weinig negatieve gevolgen hebben. Sterker nog, dankzij deze 4 tips kan je extra besparen op je elektriciteitfactuur met een digitale meter:
1. Meten = weten
Door de digitale meter kan je de spreiding van je verbruik en je piekverbruik in de gaten te houden, want het is de hoogste kwartierpiek per maand die meetelt voor de berekening van je tarief.
2. Wie spreidt, betaalt minder
Let vooral op grote installaties die veel verbruiken of oudere huishoudelijke toestellen die vaak een hoger vermogen hebben. Die laat je best niet tegelijk werken.
3. Zet in op zelfverbruik
Installeer een thuisbatterij om je elektriciteit op te slaan en je opgewekte elektriciteit ook op andere momenten te gebruiken, zodat je jouw pieken beperkt.
4. Stuur slim aan
Ook andere grootverbruikers zoals elektrische warmtepompen kan je slim aansturen door ze tijdens periodes met minder elektriciteitsverbruik van andere toestellen te (laten) activeren.