2

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief in werking getreden, een nieuwe manier waarop de netdistributiebeheerders je verbruik in kaart en kost zullen brengen. Die aanpassing kan verschillende effecten hebben op je factuur, afhankelijk van je huidige verbruik en opstelling. We leggen je uit hoe netbeheerders het capaciteitstarief berekenen en hoe, aan de hand van simulaties, dit geen geheimen voor je hoeft te hebben.

eneco-besparingsexpert-970x540px-header.jpg

Doordat de berekening op basis van het gemiddelde van de gemiddelde gebeurt zal een eenmalige verbruikspiek een zeer beperkte invloed op de elektriciteitsfactuur hebben.

Een klassieke meter kan je piekverbruik niet meten. Als je nog een analoge meter hebt, betaal je een vast bedrag, gebaseerd op een verbruikspiek van 2,5 kW. Dat is trouwens de minimale bijdrage in de netkosten. Let wel op: het capaciteitstarief vertegenwoordigt maar een deel van de netkosten. Het andere deel van de netkosten wordt nog steeds berekend op basis van je verbruik. Dat tarief is hoger bij een klassieke meter dan bij een digitale meter, dus is het interessant om een een digitale meter in huis te hebben.

Wist je dat je vanaf 1 januari 2023 gratis een digitale meter kan laten plaatsen? Ga naar de site van Fluvius en vraag je meter aan.

Enkele simulatievoorbeelden

Op de site van de VREG kan je laten berekenen wat het capaciteitstarief betekent voor je eigen situatie is. Hieronder vind je al een aantal voorbeelden van simulaties en hoeveel nettarieven zij zullen betalen.

 • Simulatie 1: een gezin met twee kinderen

  Een gezin met 2 kinderen verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Met een klassieke meter betaalt het gezin in 2023 € 339 (incl. btw) aan nettarieven. Dat is € 11 meer dan in 2022, maar nog altijd 27% minder dan in 2021. In totaal betalen ze in 2023 € 2.447 voor hun elektriciteit. De nettarieven (incl. btw) zijn goed voor 14% van hun factuur.

  Installeren ze een digitale meter, dan betalen zij in 2023 een gelijkaardig bedrag aan nettarieven. Met een digitale meter betalen ze een capaciteitstarief op basis van hun gemiddelde maandpiek. Die schat de simulator in op 4,26 kW, waardoor hun nettarieven op € 337 neerkomen, € 2 minder dan met een klassieke meter.

  Simulatie 1 met analoge meter

  Simulatie elektriciteitsfactuur met een klassieke meter (bron: VREG).
  Simulatie 1 met digitale meter

  Simulatie elektriciteitsfactuur met een digitale meter (bron: VREG).
 • Simulatie 2 met digitale meter

  Laten we nog een voorbeeld nemen van een gezin dat 5 jaar geleden zonnepanelen geïnstalleerd heeft en een digitale meter bezit. Die zonnepanelen produceren 3.600 kWh per jaar. Hun jaarlijkse afname van het net bedraagt 2.700 kWh terwijl hun injectie van de zonne-elektriciteit op het net 2.450 kWh is. De hoge elektriciteitprijzen zorgen ervoor dat het gezin meer betaalt voor elektriciteit dan vorig jaar. De simulator schat hun gemiddelde maandpiek in op 4,23 kWh, wat zorgt voor lagere nettarieven.

  Met een klassieke meter zou het koppel (afname na terugdraaien van de teller van 250 kWh meegerekend) in 2023 € 288 aan nettarieven betalen. In dat geval zouden ze zowel het capaciteitstarief als het prosumententarief betalen. Hun volledige elektriciteitsfactuur zou in 2023 dan € 486 bedragen.

  Simulatie 2 met analoge meter

  Simulatie elektriciteitsfactuur met een klassieke meter (bron: VREG).
  Simulatie 2 met digitale meter

  Simulatie elektriciteitsfactuur met een digitale meter (bron: VREG).
 • Simulatie 3: een gezin met drie kinderen, eigenaars elektrische wagen en laadpaal thuis

  In het derde voorbeeld bekijken we een gezin dat onlangs een elektrische auto heeft aangeschaft met een eigen laadpaal met een vermogen van 7,36 kW. Hoeveel de nettarieven voor het gezin bedragen met een digitale meter, hangt af van de mate waarin ze het laden van de wagen spreiden. Die verbruikt natuurlijk heel wat kWh en zou voor grote pieken kunnen zorgen. Daarom geeft de simulator verschillende scenario’s weer. Het gezin in dit voorbeeld zal ook een terugleveringsvergoeding ontvangen voor de elektriciteit die op het net wordt gezet (alleen van toepassing met een digitale meter). 

  Als het gezin de elektrische auto oplaadt aan vol vermogen terwijl hun huishoudtoestellen werken, dan zal de gemiddelde maandpiek naar schatting 12,26 kWh zijn. In dat geval ligt de kost op hun elektriciteitsfactuur hoger dan vóór het capaciteitstarief.

  Als het gezin de wagen ’s nachts oplaadt terwijl er geen andere huishoudtoestellen vermogen verbruiken, dan is hun gemiddelde maandelijkse piekverbruik lager (volgens de simulator 7,36 kWh). Ze betalen dan minder aan nettarieven.

  Als het gezin een intelligente laadpaal laat plaatsen, spreidt die het elektriciteitsverbruik automatisch voor hen. De simulator schat in dat geval een piek van 4,9 kWh in, wat een lagere kost aan nettarieven betekent.

  Simulatie 3 met klassieke meter

  Simulatie elektriciteitsfactuur met een klassieke meter (bron: VREG).
  Simulatie 3 met digitale meter

  Simulatie elektriciteitsfactuur met een digitale meter (bron: VREG).

Meer weten over het capaciteitstarief?​