Energieprijzen
Grafiek met evolutie van energieprijzen
De gasprijzen en elektriciteitsprijzen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. De kosten van elk onderdeel fluctueren doorheen de jaren. Dat zorgt ervoor dat de prijs voor energie niet stabiel blijft.
De overheid bepaalt een aanzienlijk aandeel van de energieprijs en dat laat zich voelen. Vroeger betaalden we 21%. In 2022 is er een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% ingevoerd. Deze verlaging ging in op 1 maart 2022 voor elektriciteit en op 1 april 2022 voor gas en was oorspronkelijk van toepassing t.e.m. 31 maart 2023, maar deze blijft nu definitief op 6%. Deze verlaging van de btw is ook gekoppeld aan een hervorming van de accijnzen.
De evolutie van de groothandelsprijzen voor elektriciteit en aardgas volgt een andere trend. Op de grafieken hieronder zie je dat deze historisch hoog staan in vergelijking met voorgaande jaren. De groothandelsprijs is de aankoopprijs die de leverancier betaalt voor energie. Het is onder andere op basis daarvan dat de energieleverancier de prijs bepaalt die de consument uiteindelijk betaalt voor energie.
Het historisch hoge niveau van de groothandelsprijzen heeft dus een negatieve invloed op jouw energiefactuur. Wil je meer te weten komen over de huidige prijzen of wat jij kan doen om een torenhoge rekening te vermijden?
Evolutie groothandelsprijs elektriciteit (€/MWh)
Sinds het najaar van 2021 is de elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt fel gestegen door een toenemende vraag na de Corona crisis. De inval van Rusland in Oekraïne heeft sinds begin 2022 een zware impact op de groothandelsprijs die tot begin 2023 nog erg hoog staat. De elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt is bovendien erg volatiel geworden met prijzen die enorm verschillen van dag tot dag.