2

Overheids­maatregelen in het kader van de energieprijzen

De federale regering heeft een aantal maatregelen genomen om de hoge energieprijzen te counteren. 

Laatste update: 27 juni 2023

EVD0003876-landscape.jpg

Wat werd er nu beslist en hoe wordt dit concreet uit­­gevoerd? 

eneco-besparingsexpert-970x540px.jpg

Stopzetting uitgebreid sociaal tarief (COVID-19)

Het uitgebreid sociaal tarief (COVID-19) voor personen met het recht op de verhoogde tegemoetkoming wordt vanaf 1 juli 2023 door de Federale overheid stopgezet. Alle betrokken klanten zullen door Eneco gecontacteerd worden met een nieuw tariefvoorstel.

Meer info

Btw-verlaging permanent van 21% naar 6%

De btw voor elektriciteit en gas voor particulieren blijft nu permanent op 6%. Deze verlaging ging in op 1 maart 2022 voor elektriciteit en op gas vanaf 1 april 2022. Voor klein-zakelijke klanten gaat de btw op gas – die op 1 augustus 2022 naar 6% werd gebracht - terug naar 21%. Lees hier de meest gestelde vragen over deze verlaging.

img-header1000x550-isolatie.jpg

Verwarmingspremie van 100 euro

De federale verwarmingspremie van 100 euro werd door Eneco uitbetaald in het kader van de overheidsmaatregelen energieprijzen.

Heb je geen betaling ontvangen? Klik hier.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer werd de 100 euro federale verwarmingspremie uitbetaald?

  We betaalden de verwarmingspremie uit in mei en juni. Kreeg je nog geen premie, klik dan hier.

 • Wie heeft er recht op de 100 euro federale verwarmingspremie?

  Eneco betaalde de premie uit voor alle op 31 maart actieve, residentiele elektriciteitscontracten. Heb je meerdere leveringsadressen, dan kreeg je enkel een premie voor je domicilieadres. Een budgetmeter of sociaal tarief heeft geen invloed op de premie. Had je op 31 maart een elektriciteitscontract bij een andere leverancier, dan betaalden zij jouw premie uit.

 • Hoe betaalden jullie de federale verwarmingspremie uit?

  We betaalden de premie uit in de maanden mei en juni. Had je nog een openstaand saldo, dan verrekenden we dit met de premie en betaalden we een eventueel resterend bedrag op je rekening. Hebben we niet het juiste rekeningnummer? Dan vroegen we dit op. Hebben we voor 15 september niet het juiste rekeningnummer? Dan kunnen we helaas je premie niet uitbetalen.

 • Ik heb de 100 euro federale verwarmingspremie niet gekregen. Wat moet ik doen?

  In eerste instantie helemaal niets. Om de betaling uit te voeren baseert Eneco zich namelijk op een lijst van rechthebbenden die ze van de FOD Economie gekregen heeft. Deze lijst omvat alle residentiële Eneco-klanten die op 31 maart 2022 een aansluiting van elektriciteit hadden op hun hoofddomicilie. Indien je de 100 euro premie niet van Eneco ontvangen hebt, dien je vanaf 1 augustus 2022 de FOD Economie te contacteren. Tot wanneer je een aanvraag kan indienen, heeft de overheid nog niet beslist. 

  Via deze pagina volg je de status van je aanvraag gemakkelijk op. Keurt de FOD je aanvraag goed, dan geven zij dit door aan de verantwoordelijke energieleverancier. Is dat Eneco, dan verwerken wij je premie binnen enkele weken na het ontvangen van de goedkeuring.