2

Zonnepanelen als slimme investering

Met zonnepanelen bespaar je op lange termijn op jouw energiefactuur. Plaats er een thuisbatterij bij en je bent helemaal klaar voor de toekomst! Wist je dat er hiervoor een premie bestaat?

Vraag meteen je offerte aan
10%
ENECO-KORTING

Voordelige prijs voor zonnepanelen met thuisbatterij

Zonnepanelen zijn sowieso een slimme keuze. Je bespaart ermee op lange termijn op jouw energiefactuur. Zeker in combinatie met een thuisbatterij! Zo ben je helemaal future proof. En nog wel betaalbaar ook dankzij onze korting én de eenmalige investeringspremie van de Vlaamse overheid. Ons beste aanbod ziet er daardoor zo voor jou uit:

*Aanbod geldig tem 31 december 2021, exclusief voor residentiële verbruikers en klein-professionelen, en voor een PV-capaciteit van maximum 10kVA. Prijzen zijn inclusief 6% btw en indicatief voor Vlaanderen waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd door de firma IZEN. Prijzen zijn steeds onder voorbehoud van inspectie ter plaatse en afhankelijk van de specifieke situatie en het verbruik van de klant. Bovenstaande richtprijzen zijn gebaseerd op een standaard daksituatie (zuid, 30 graden hellingsgraad, pannen, maximum 2 verdiepen) en omvatten zonnepanelen, een hybride omvormer met thuisbatterij module 2,2kWh, een adviesgesprek, een standaardhoeveelheid materialen, de installatie, de keuring en de recyclagebijdrage. Het aanbod is niet cumuleerbaar met andere kortingen.

Deze prijzen gelden enkel als je in Vlaanderen woont. Waarom? De prijzen van onze Vlaamse en Waalse partner verschillen aangezien ze werken per regio en niet per taal. Woon je niet in Vlaanderen? Bekijk het specifiek aanbod in jouw regio.

Waarom kiezen voor onze zonnepanelen?

Gegarandeerde snelle levering en plaatsing

Offerte getekend? Onze zonnepanelenpartner met jarenlange ervaring plaatst binnen de twaalf weken jouw zonnepanelen. Is dat toch later? Dan krijg je het opbrengstverlies als korting op je zonnepanelenfactuur. Eerlijk is eerlijk!

Maximaal rendement uit jouw investering

Je stapt gratis mee in ons monitoringsysteem. Hiermee krijg je zicht op jouw opbrengst terwijl wij deze vergelijken met de opbrengst van andere zonnepanelen in je buurt. Presteert jouw installatie niet zoals de rest? Dan lossen we dit snel op. Zo halen we samen het maximum rendement uit jouw installatie.

Een thuisbatterij is meer dan enkel energieopslag

Jouw zelf opgewekte zonnestroom opslaan in een thuisbatterij is goed voor het klimaat en voor jou. Hoe meer groene stroom, hoe beter! Jij geniet van een lager energiefactuur doordat je minder stroom van het net moet nemen en je bent voor een groot deel zelfvoorzienend. Alleen maar voordelen.

Voordelen van een geïntegreerde thuisbatterij

Het is niet enkel voor energieopslag, klimaat & groene economie. Ook voor jou:

Groene stroom

Je gebruikt groene energie zelf opgewekt via jouw zonnepanelen.

Lagere factuur

Je verbruikt minder energie van het net wat resulteert in een lagere energiefactuur.

Minder afhankelijk

Bij zonne-energie tekort ben jij steeds voorzien van elektriciteit.

Zelfvoorzienend

Met een thuisbatterij ben je voor een groot deel zelfvoorzienend.

 

Webinar: zonnepanelen + thuisbatterijen

Herbekijk onze webinar over zonnepanelen en thuisbatterijen. Pieter Gysel (Eneco), Jan Waeterschoot (Belfius) en Pieter Callebaut (IZEN) vertellen op een boeiende manier over: hoe zonnepanelen je energiefactuur aanzienlijk kunnen verlagen, hoe je zonnepanelen kan financieren en hoe je zonne-installatie snel en eenvoudig geplaatst wordt.

Bekijk het webinar

Hoe jouw zonnepanelen bestellen?

Stap 1
Aanvraag
Bezorg ons enkele gegevens en vraag een vrijblijvende offerte aan.
Stap 2
Contact
Je ontvangt van onze partner binnen de drie dagen een e-mail voor een afspraak via telefoon.
Stap 3
Gepersonaliseerde offerte
Onze partner maakt, op basis van een technische analyse van jouw dak en woning, een gepersonaliseerde offerte.
Stap 4
Installatie
Na het ondertekenen van de finale offerte plaatst onze partner jouw zonnepanelen.

Stuur me jullie advies op maat over zonnepanelen op basis van mijn jaarlijks energieverbruik.

Veelgestelde vragen

 • Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

  Je hebt geen perfect op het zuiden gericht dak nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen. De huidige zonnepanelen zijn zo krachtig, dat elke oriëntatie van Oost over Zuid naar West in aanmerking komt voor zonnepanelen. Meer nog, indien je overdag weinig thuis bent, kan een combinatie van een oost + een west-gerichte zonne-installatie ervoor zorgen dat je meer van je zonnestroom kunt genieten op momenten dat je wél thuis bent. Noord-gerichte daken zijn uiteraard minder geschikt.

  Naast oriëntatie is de dakhelling belangrijk. In België levert een dakhelling van 35° het hoogste rendement. Een afwijking van enkele graden veroorzaakt echter slechts een gering rendementsverlies.

  Ook op een plat dak of op de begane grond kun je zonnepanelen plaatsen: die worden dan bevestigd op een stevig aluminium frame in de juiste helling ten opzichte van de zon. Het frame wordt verankerd of verzwaard met betonblokken.

  Andere factoren waarmee je rekening moet houden zijn:

  • Het draagvermogen en de stevigheid van je dak. In een oudere woning kan het de moeite lonen om je dak te renoveren (en meteen ook te isoleren) voor je zonnepanelen laat plaatsen.
  • Het materiaal van je dakbedekking (bijv. op asbestleien mag je wettelijk geen PV installeren omwille van grote gezondheidsrisico's voor de installateurs).
 • Hoe betalen zonnepanelen zich terug?

  Zonnepanelen betalen zichzelf terug op 2 manieren:

  1. Stroom die je verbruikt terwijl de zon schijnt, neem je nu rechtstreeks af van je eigen panelen. En dat bespaar je dus op je energiefactuur.
  2. Produceer je meer stroom dan je verbruikt, dan wordt die op het net geïnjecteerd voor gebruik later, bijvoorbeeld ‘s avonds en ’s nachts en in de winter. Je teller draait terug op het moment dat je de overtollige stroom injecteert en draait vooruit wanneer je de stroom opnieuw afneemt.

  Afhankelijk van je zonne-installatie en je verbruik, is het resultaat op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur een sterk verlaagd verbruik of zelfs een nulverbruik. Daardoor betaal je veel minder of zelfs geen variabele energiekosten meer, noch variabele netvergoedingen, belastingen, heffingen en toeslagen. Je betaalt enkel nog vaste kosten en heffingen, zoals de vaste vergoeding aan je energieleverancier en de Bijdrage Energiefonds in Vlaanderen.

  Voor het gebruik van het net, betaal je in Vlaanderen bovendien het zogenaamde prosumententarief. Dat is een forfaitair bedrag afhankelijk van het vermogen van je omvormer en je netbeheerder. Tenminste, zolang het vermogen van je omvormer kleiner blijft dan 10 kilowatt of kVA. Deze kost weegt echter niet op tegen de besparing die je realiseert.

 • Wat is het prosumententarief?

  Vermeld uw factuur een “prosumententarief”, dan maakt u wellicht gebruik van zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen <10 kVA. Het prosumententarief is een forfaitaire vergoeding die u in Vlaanderen betaalt voor het gebruik van het net. Heeft u al een digitale meter? Dan wordt het prosumententarief niet meer aangerekend. Meer informatie over het prosumententarief vindt u hier.

 • Hoe snel verdien ik mijn zonne-installatie terug?

  De terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie en de besparingen op je elektriciteitsfactuur. Een gemiddelde installatie betaalt zich – met de huidige prijzen voor zonnepanelen - terug binnen 8 à 9 jaar. Een zonne-installatie gaat echter veel langer mee, zodat je over de levensduur van je installatie ettelijke duizenden euro’s kan uitsparen.

  Naast het financiële rendement biedt een zonne-installatie nog voordelen:

  • je geniet van je eigen groene stroom;
  • je draagt bij tot een schonere, nieuwe wereld.
 • Hoe kan ik mijn zonne-installatie financieren?

  De prijzen van de zonnepanelen zijn dan wel gezakt, het blijft een belangrijke investering. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden met een mooi rendement.

  Heb je voldoende cash of op een spaarboekje, dan moet je niet aarzelen om het te investeren in zonne-energie. Het rendement op je zonne-installatie is een pak hoger dan wat een spaarboekje bij de bank vandaag de dag kan opleveren.

  Heb je een hypothecaire lening die reeds gedeeltelijk is afbetaald, dan kun je een zogenaamde ‘wederopname’ overwegen: je leent dan opnieuw geld bij aan de gunstige voorwaarden van je lening.

  Je kan ook aan je bank een ‘groene lening’ vragen: voor investeringen in duurzame oplossingen passen sommige banken een gunsttarief toe. Vraag ernaar bij je bank of bij onze installatiepartner.

  Kan je de zonnepanelen aankopen op je zaak, dan kan je ze afschrijven en aftrekken van jouw bedrijfswinst in de mate dat de stroom die jouw installatie produceert verbruikt wordt voor jouw activiteit.

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

   Het beste is om net voldoende zonnepanelen te plaatsen zodat je jaarlijks even veel stroom opwekt dan je verbruikt. Zo betaal je immers - buiten vaste kosten en heffingen – niets meer voor je stroom.

   Heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan volstaat het om wat minder panelen te plaatsen. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Of een sauna of een jacuzzi? Komt er een gezinsuitbreiding? Dan kan je meer panelen gebruiken.

   Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken wordt bepaald door:

   • Het vermogen van je zonnepanelen
    Het maximum vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een paneel kan opleveren in de meest ideale omstandigheden. Een degelijk, standaard zonnepaneel levert tegenwoordig meer dan 250 Wp op. Hoogrendementspanelen leveren tot 360 Wp en meer op.
   • De jaaropbrengst in kWh van je panelen
    In onze regio kan je dit eenvoudig berekenen door het wattpiekvermogen van je paneel te vermenigvuldigen met een omrekeningsfactor = 0,89. Een paneel van 265 Wp levert ca. 236 kWh (kilowattuur) op per jaar.
   • De oriëntatie en helling van je dak
    Niet elk dak is perfect op het zuiden gericht en heeft een ideale helling van 35°. Een afwijkende oriëntatie en/of dakhelling heeft tot gevolg dat je zonnepanelen minder stroom opleveren. Je hebt dan enkele zonnepanelen extra nodig om je jaaropbrengst te dekken.
  • Wat gebeurt er als ik meer stroom produceer dan ik nodig heb?

   Als je meer stroom produceert dan je zelf verbruikt, wordt dit overschot terug op het net gezet. We spreken hier van injectie. Je elektriciteitsteller draait verder terug. Als je echter een particuliere zonne-installatie hebt (met een omvormervermogen < 10 kVA) dan wordt op je jaarfactuur je verbruik op 0 gezet. Je kan dus geen negatief verbruik hebben op je elektriciteitsfactuur en je ontvangt geen vergoeding voor het teveel aan injectie.

   Om die reden doe je er goed aan je zonne-installatie af te stemmen op je verbruik.

  • Er valt schaduw op mijn dak. Is dat een probleem?

   Indien er veel en lang schaduw op je dak valt, bijvoorbeeld van een naburig gebouw of bomen die niet verwijderd kunnen worden, dan kan je moeilijk een voldoende renderende zonne-installatie plaatsen.

   Is de schaduw beperkt in omvang en in tijd, bijvoorbeeld schaduw van een schoorsteen, dan zal onze installatiepartner de zonnepanelen zo plaatsen dat er minimale impact is van de schaduw.

   Je kan ook overwegen om gebruik te maken van zonnepanelen met een ‘power optimizer’ per paneel, die ervoor zorgt dat de impact van schaduw op het rendement van je installatie beperkt blijft. De meerkost van zo een installatie betaalt zich terug met de meeropbrengst.

  • Ik heb geen groot dak ter beschikking. Wat nu?

   Is de beschikbare oppervlakte van jouw dak te klein, bijvoorbeeld omdat je enkele dakramen hebt of omdat er schaduw op het dak valt, dan hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Je kan dan kiezen voor hoogrendementspanelen: die zijn duurder in aanschaf, maar leveren meer stroom per vierkante meter. De meerprijs verdien je op termijn terug door de hogere opbrengst.

   Is je beschikbare oppervlakte heel klein en kan je slechts enkele panelen plaatsen, dan weegt de besparing wellicht niet op tegen de investering.

  • Ik heb zonnepanelen geplaatst. Kan ik mijn voorschotfacturen aanpassen?

   Zodra je zonnepanelen operationeel zijn, begin je te besparen op je elektriciteitsfactuur en kan het een goed idee zijn om je maandelijkse voorschotten aan te passen. Als je zonnepanelen jouw bestaande verbruik dekken betaal je enkel meterhuur, vaste vergoeding en prosumententarief.

   Je kan dus uitrekenen wat jouw ideale voorschotbedrag is en dit zelf aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Eneco.

  • Wat is het product ZonneDak?

   Heb je zonnepanelen? Dan beloont Eneco jouw duurzame keuze met het ZonneDak-tarief. Dit is een voordelig tariefplan voor elektriciteit dat we uitsluitend aanbieden aan klanten met een eigen PV-installatie (maximaal 10 kVA). Toch als deze elektriciteit opwekt voor afname op hetzelfde adres als waarvoor je een overeenkomst voor de levering van elektriciteit afsluit.

   Hou alvast de volgende gegevens bij de hand voor je inschrijving:

   • PV-nummer: het nummer van de installatie dat je ontvangt na goedkeuring van de zonnepanelen (dit staat ook op het keuringsbewijs)
   • kVA vermogen van jouw zonnepanelen

   Van zodra we jouw aanvraag verwerkt hebben, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Zo weet je precies vanaf wanneer het ZonneDak tarief is toegekend.

  • Welke bijdrage leveren zonnepanelen voor het milieu?

   Natuurlijk investeer je met een eigen zonne-installatie ook in het milieu.

   Zo zorgt bijvoorbeeld een zonne-installatie met een gemiddelde jaaropbrengst van 3.400 kWh in België voor een vermindering aan CO-uitstoot in de dampkring van jaarlijks circa 2.000 kg. Over twintig jaar gerekend is dat liefst tien ton!

   Door zonnepanelen te plaatsen en dus lokaal, bij jouw thuis, stroom te produceren, zorg je er bovendien voor dat er op termijn minder behoefte is aan vervuilende energiecentrales.

  • Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?

   Een zonneboiler bestaat meestal uit slechts twee à drie zwarte panelen en wordt gebruikt om water op te warmen, bijvoorbeeld voor gebruik in je douche. Het zwarte paneel van een zonneboiler slorpt de warmte op van de zon en geeft die af aan de dunne waterleidingen die door het paneel lopen. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, bestaan uit een veelvoud van zonnecellen en wekken stroom op zodra er voldoende zonlicht op valt.

  • Ik heb een dag- en nachtmeter. Is dit compatibel met zonnepanelen?

   Een tweevoudige meter is normaal gezien voordeliger voor iedereen die vooral ‘s avonds en tijdens het weekend stroom verbruiken. Als je energiefactuur bestaat uit meer dan 50% nachttarief, dan ben je beter af. Maar voor eigenaars van zonnepanelen ligt het anders, voor hen is een enkelvoudige meter een slimmer idee. Een enkelvoudige meter draait terug van zodra de zon schijnt, de teller loopt vooruit wanneer je ‘s avonds verbruikt. Zo kun je streven naar een nulverbruik.

   De kost voor die wijziging is voor jouw rekening en is afhankelijk van je netbeheerder.

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek hulp en contact voor alle hulplijnen