0
Zonnepanelen als slimme investering in de toekomst Zonnepanelen als slimme investering in de toekomst Zonnepanelen als slimme investering in de toekomst

Zonnepanelen als slimme investering in de toekomst

Krijg tot 15 mei maar liefst 10% korting op je offerte

Vraag meteen je offerte aan

Voordelige prijs voor zonnepanelen op jouw dak

Sta je op het punt om zonnepanelen te kopen? Een slimme keuze! Je bespaart ermee op lange termijn op jouw energiefactuur. En nog leuker: Je kunt bij ons nu voordeliger dan ooit zonnepanelen kopen. Voor elke gezinssituatie. Voor elke daksituatie. Maak je woning future proof én profiteer meteen van het rendement.

Alleenstaand

Ingeschat jaarlijks verbruik
1.900 kWh

zonnepanelen voor alleenstaande

Gekozen pakket
7 All black panelen 300Wp


Je kan je pakket altijd aanpassen naar zonnepanelen in een andere kleur of naar hoogrendementspanelen

3.800
3.400*
Bespaar nu € 400

Koppel

Ingeschat jaarlijks verbruik
2.500 kWh

Gekozen pakket
9 All black panelen 300Wp


Je kan je pakket altijd aanpassen naar zonnepanelen in een andere kleur of naar hoogrendementspanelen

4.600
4.100*
Bespaar nu € 500

Klein gezin

Ingeschat jaarlijks verbruik
3.800 kWh

Gekozen pakket
14 All black panelen 300Wp


Je kan je pakket altijd aanpassen naar zonnepanelen in een andere kleur of naar hoogrendementspanelen

6.300
5.600*
Bespaar nu € 700

Groot gezin

Ingeschat jaarlijks verbruik
7.600 kWh

Gekozen pakket
28 All black panelen 300Wp


Je kan je pakket altijd aanpassen naar zonnepanelen in een andere kleur of naar hoogrendementspanelen

11.000
9.900
Bespaar nu € 1.100

Je kan je pakket altijd aanpassen naar zonnepanelen in een andere kleur of naar hoogrendementspanelen

Deze prijzen gelden enkel als je in Vlaanderen woont. Waarom? De prijzen van onze Vlaamse en Waalse partner verschillen aangezien ze werken per regio en niet per taal. Woon je niet in Vlaanderen? Bekijk het specifiek aanbod in jouw regio.

* Aanbod geldig tem 15 mei 2019 exclusief voor residentiële verbruikers en klein-professionelen, en voor een PV-capaciteit van maximum 10kVA. De hier vermelde prijzen zijn richtprijzen. Prijzen zijn inclusief 6% btw en indicatief voor Vlaanderen waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd door de firma IZEN. Prijzen zijn steeds onder voorbehoud van inspectie ter plaatse en afhankelijk van de specifieke situatie en het verbruik van de klant. Bovenstaande richtprijzen zijn gebaseerd op een standaard daksituatie (zuid, 30 graden hellingsgraad, pannen, maximum 2 verdiepen) en omvatten zonnepanelen, een omvormer van het merk SAJ of vergelijkbaar, een adviesgesprek, een standaardhoeveelheid materialen, de installatie, de keuring en de recyclagebijdrage. De 10% korting is van toepassing op het volledige gamma van IZEN, dus op alle types en opstellingen van panelen en/of upgrade van de omvormer. Het aanbod is niet cumuleerbaar met andere kortingen.

Jouw voordelen

Gegarandeerde snelle levering en plaatsing

Offerte getekend? Onze zonnepanelenpartners met jarenlange ervaring komen binnen de tien weken je zonnepanelen bij jou plaatsen. Als dit toch later is, krijg je het opbrengstverlies als korting op je zonnepanelenfactuur. Eerlijk is eerlijk!

Altijd zicht op jouw opbrengst

Je krijgt gratis een monitoringsysteem. Hiermee kun je jouw opbrengst bekijken en evalueren wanneer je wilt. Presteren jouw zonnepanelen minder dan vermeld in je offerte? Dan betalen we dit percentage terug op je zonnepanelenfactuur.

Extra voordelig dankzij ZonneDak Tarief

Eens je zonnepanelen hebt liggen op je dak kan je bij ons genieten van het voordelige ZonneDak Tarief. Hierdoor bespaar je extra!

Er zit meer in het aanbod van zonnepanelen dan je denkt. Zoals?

 1. Een adviesgesprek.
 2. Een omvormer.
 3. Het ideale aantal zonnepanelen.
 4. De plaatsing van de zonne-installatie.
 5. Twee jaar omniumgaranties op je hele installatie.
 6. Keuring van alle materialen en de plaatsing.
 7. Monitoring platform met persoonlijke app.
Vraag meteen je offerte aan

Hoe bestellen?

STAP 1

Aanvraag

Bezorg ons enkele gegevens en vraag een vrijblijvende offerte aan.

STAP 2

Contact

Je ontvangt van onze partner binnen de drie dagen een e-mail voor een afspraak.

STAP 3

Plaatsbezoek

Onze partner komt je dak opmeten voor een gepersonaliseerde offerte.

STAP 4

Installatie

Na het ondertekenen van de finale offerte plaatst onze partner jouw zonnepanelen.

STAP 5

Besparen

Je geniet meteen van een lagere energierekening én een goedkoper tarief bij Eneco.

Word zonnepanelenexpert in 30 dagen

Lees meer

Veelgestelde vragen

 

Alles over zonnepanelen en veel meer

 

Je hebt geen perfect op het zuiden gericht dak nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen. De huidige zonnepanelen zijn zo krachtig, dat elke oriëntatie van Oost over Zuid naar West in aanmerking komt voor zonnepanelen. Meer nog, indien je overdag weinig thuis bent, kan een combinatie van een oost + een west-gerichte zonne-installatie ervoor zorgen dat je meer van je zonnestroom kunt genieten op momenten dat je wél thuis bent. Noord-gerichte daken zijn uiteraard minder geschikt.

Naast oriëntatie is de dakhelling belangrijk. In België levert een dakhelling van 35° het hoogste rendement. Een afwijking van enkele graden veroorzaakt echter slechts een gering rendementsverlies.

Ook op een plat dak of op de begane grond kun je zonnepanelen plaatsen: die worden dan bevestigd op een stevig aluminium frame in de juiste helling ten opzichte van de zon. Het frame wordt verankerd of verzwaard met betonblokken.

Andere factoren waarmee je rekening moet houden:

 • het draagvermgen en de stevigheid van je dak: in een oudere woning kan het de moeite lonen om je dak te renoveren (en meteen ook te isoleren) voor je zonnepanelen laat plaatsen
 • het materiaal van je dakbedekking

Zonnepanelen betalen zichzelf terug op 2 manieren:

1° stroom die je verbruikt terwijl de zon schijnt, neem je niet langer af van het net.

2° produceer je meer stroom dan je verbruikt, dan wordt die op het net geïnjecteerd voor gebruik later, bijvoorbeeld ‘s avonds en ’s nachts en in de winter. Je teller draait terug op het moment dat je de overtollige stroom injecteert en draait voorruit wanneer je de stroom opnieuw afneemt.

Afhankelijk van je zonne-installatie en je verbruik, is het resultaat op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur een sterk verlaagd verbruik of zelfs een nulverbruik

Daardoor betaal je veel minder of zelfs geen variabele energiekosten meer, noch variabele netvergoedingen, belastingen, heffingen en toeslagen. Je betaalt enkel nog vaste kosten en heffingen, zoals de vaste vergoeding aan je energieleverancier en de Bijdrage Energiefonds in Vlaanderen.

Voor het gebruik van het net, betaal je in Vlaanderen bovendien het zogenaamde prosumententarief. Dat is een forfaitair bedrag afhankelijk van het vermogen van je omvormer en je netbeheerder. Tenminste, zolang het vermogen van je omvormer kleiner blijft dan 10 kilowatt of kVA. 

Deze kost weegt echter niet op tegen de besparing die je realiseert.

Een gemiddeld gezin kan in België op jaarbasis slechts ca. 30% van de zonne-productie verbruiken op het ogenblik dat de zon schijnt: de overige 70% wordt op het net geïnjecteerd en doet je teller terugdraaien.

Op momenten dat de zon niet of onvoldoende schijnt, neem je dan weer stroom van het net af. Zo maak je 2 maal gebruik van het net: bij injectie en opnieuw bij afname.

Omdat je teller terugdraait lijkt het alsof je geen gebruik hebt gemaakt van het net en vroeger moest je daar dan ook geen netvergoeding voor betalen.

Vanaf 1 juli 2015 betaal je in Vlaanderen echter het zogenaamde prosumententarief: een forfaitair bedrag voor het ‘onzichtbare’ gebruik van het net, afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen en van je netbeheerder. Voor een gemiddelde zonne-installatie, betaal je al gauw 4 à 500 euro per jaar, voor een grotere installatie kan het oplopen tot 1.000 euro en meer. Je vindt het prosumententarief terug op je elektriciteitsfactuur (indien je zonnepanelen hebt) of op je tariefkaart.

Wil je ontsnappen aan deze forfaitaire aanrekening, dan heb je een bi-directionele meter nodig: die meet, in tegenstelling tot de terugdraaiende meter, wél apart hoeveel stroom je afneemt en injecteert. Je betaalt dan enkel nog netvergoeding voor je afname van het net. Dit heeft echter meestal enkel nut indien je opteert voor een thuisbatterij.

Prosumententarief per netbeheerder (euro, inclusief 21% BTW):

Netbeheerder

Prosumententarief 2017

Gaselwest

128,15

Imea

97,99

Imewo

104,88

Intergem

93,36

Iveka

107,09

Iverlek

104,89

Sibelgas

112,71

Infrax West

98,69

Inter-Energa

89,87

Iveg

114,05

PBE

96,72

Gemiddeld

Ca. 105

Voorbeeld: je hebt een installatie met een vermogen van 5 kVA en de netbeheerder in jouw regio is Iverlek, dan betaal je voor het jaar 2017: 5 x € 104,89 = € 524,45.

Je kan je distributiebeheerder hier terugvinden. 

Op de websites van de VREG, Eandis en Infrax vind je extra informatie over het prosumententarief.

De terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie en de besparingen op je elektriciteitsfactuur. Een gemiddelde installatie betaalt zich – met de huidige prijzen voor zonnepanelen - terug binnen 8 à 9 jaar. Een zonne-installatie gaat echter veel langer mee, zodat je over de levensduur van je installatie ettelijke duizenden euro’s kan uitsparen.

Naast het financiële rendement biedt een zonne-installatie nog voordelen:

 • je geniet van je eigen groene stroom
 • je draagt bij tot een schonere, nieuwe wereld

De prijzen van de zonnepanelen zijn dan wel gezakt, het blijft een belangrijke investering. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden met een mooi rendement.

Heb je voldoende cash of op een spaarboekje, dan moet je niet aarzelen om het te investeren in zonne-energie. Het rendement op je zonne-installatie is een pak hoger dan wat een spaarboekje bij de bank vandaag de dag kan opleveren.

Heb je een hypothecaire lening die reeds gedeeltelijk is afbetaald, dan kun je een zogenaamde ‘wederopname’ overwegen: je leent dan opnieuw geld bij aan de gunstige voorwaarden van je lening.

Je kan ook aan je bank een ‘groene lening’ vragen: voor investeringen in duurzame oplossingen passen sommige banken een gunsttarief toe. Vraag ernaar bij uw bank of bij onze installatiepartner.

Kun je de zonnepanelen aankopen op je zaak, dan kun je ze afschrijven en aftrekken van jouw bedrijfswinst in de mate dat de stroom die jouw installatie produceert verbruikt wordt voor jouw activiteit. 

Je streefdoel moet zijn net voldoende zonnepanelen te plaatsen om jaarlijks even veel stroom op te wekken dan je verbruikt. Zo zal je immers - buiten vaste kosten en heffingen – niets meer hoeven te betalen voor je stroom.

Heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan zullen wat minder panelen volstaan. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Of een sauna of een jacuzzi? Komt er een gezinsuitbreiding?  Dan kun je meer panelen gebruiken.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken wordt bepaald door:

Het vermogen van je zonnepanelen
Het maximum vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een paneel kan opleveren in de meest ideale omstandigheden. Een degelijk, standaard zonnepaneel levert tegenwoordig meer dan 250 Wp op. Hoogrendementspanelen leveren tot 360 Wp en meer op.

De jaaropbrengst in kWh van je panelen
In onze regio kun je dit eenvoudig berekenen door het wattpiekvermogen van je paneel te vermenigvuldigen met een omrekeningsfactor = 0,89. Een paneel van 265 Wp levert ca. 236 kWh (kilowattuur) op per jaar.

De oriëntatie en helling van je dak
Niet elk dak is perfect op het zuiden gericht en heeft een ideale helling van 35°. Een afwijkende oriëntatie en/of dakhelling heeft tot gevolg dat je zonnepanelen minder stroom opleveren. Je zal dan enkele zonnepanelen extra nodig zal hebben om je jaaropbrengst te dekken. In de Tabel van Hespul kun je terugvinden welke correctie je moet toepassen indien je dak niet perfect georiënteerd is en/of een afwijkende dakhelling heeft.

Nu kun je in principe uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Stel, je kiest voor panelen met een wattpiekvermogen van 265. Je dak heeft een helling van 25° en is zuid-oost gericht (-45°). Dan levert 1 paneel per jaar: 265 x 0,89 = 236 kWh x 0,96 = 226 kWh/jaar

Verbruikt je woning jaarlijks bijvoorbeeld 3.600 kWh, dan heb  3.600/226 = ca. 16 panelen nodig om je jaarverbruik te dekken.

Je kan meer stroom injecteren op het net dan je jaarlijks, tussen 2 meteropnames verbruik en je teller draait verder terug. Echter, heb je een particuliere zonne-installatie (met een omvormervermogen < 10 kVA) dan wordt op je jaarfactuur je verbruik op 0 gezet. Je kan dus geen negatief verbruik hebben je elektriciteitsfactuur en je ontvangt geen vergoeding voor het teveel aan injectie.

Om die reden doe je er goed aan je zonne-installatie af te stemmen op je verbruik.

Indien er veel en lang schaduw op uw dak valt, bijvoorbeeld van een naburig gebouw of bomen die niet verwijderd kunnen worden, dan kan je moeilijk een voldoende renderende zonne-installatie plaatsen.

Is de schaduw beperkt in omvang en in tijd, bijvoorbeeld schaduw van een schoorsteen enkele uren per dag, dan zal onze installatiepartner de zonnepanelen zo plaatsen dat er minimale impact is van de schaduw.

Je kan ook overwegen om gebruik te maken van zonnepanelen met een ‘power optimizer’ per paneel, die ervoor zorgt dat de impact van schaduw op het rendement van jouw installatie beperk blijft. De meerkost van zulke installatie betaalt zich terug met de meeropbrengst.

Is de beschikbare oppervlakte van jouw dak te klein, bijvoorbeeld omdat je enkele dakramen of dakkappelen hebt of omdat er schaduw op het dak valt, dan hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Je kan dan kiezen voor hoogrendementspanelen: die zijn duurder in aanschaf, maar leveren meer stroom per vierkante meter. De meerprijs verdien je op termijn terug door de hogere opbrengst.

Is je beschikbare oppervlakte heel klein en kun je slechts enkele panelen plaatsen, dan weegt de besparing wellicht niet op tegen de investering.

Zodra je zonnepanelen operationeel zijn, begin je te besparen op je elektriciteitsfactuur en kan het een goed idee zijn om je maandelijkse voorschotten aan te passen. Je kan dit heel gemakkelijk zelf doen via je persoonlijke klantenzone op My Eneco.

Heb je zonnepanelen? Of ga je er installeren? Dan beloont Eneco jouw duurzame keuze met het ZonneDak tarief. Hierbij betaal je al je verbruik steeds aan ons voordelige tarief speciaal voor eigenaars van een zonne-installatie.

Je kan via de website intekenen op het ZonneDak tarief. Hou volgende gegevens bij de hand:

 • PV-nummer: het nummer van de installatie dat je ontvangt na goedkeuring van de zonnepanelen (dit staat ook op het keuringsbewijs)
 • Het kVA vermogen van je zonnepanelen

Van zodra we je aanvraag verwerkt hebben, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Zo weet je precies vanaf wanneer het Solar tarief is toegekend.

Natuurlijk investeer je met een eigen zonne-installatie ook in het milieu.
 
Zo zorgt bijvoorbeeld een zonne-installatie gemiddelde jaaropbrengst van 3400 kWh in België voor een vermindering aan CO2­-uitstoot in de dampkring van jaarlijks circa 2.000 kg. Over twintig jaar gerekend is dat liefst tien ton!

Door zonnepanelen te plaatsen en dus lokaal, bij jou thuis stroom te produceren, zorg je er bovendien voor dat er op termijn minder behoefte is aan vervuilende energiecentrales. 

Een zonneboiler bestaat meestal uit slechts twee à drie zwarte panelen en wordt gebruikt om water op te warmen, bijvoorbeeld voor gebruik in je douche. Het zwarte paneel van een zonneboiler slorpt de warmte op van de zon en geeft die af aan de dunne waterleidingen die door het paneel lopen. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, bestaan uit een veelvoud van zonnecellen en wekken stroom op zodra er voldoende zonlicht op valt. 

In Vlaanderen schaffen heel veel mensen zonnepanelen aan via provinciale groepsaankopen. Dat geeft enorme voordelen in schaalgrootte voor onze Vlaamse installatiepartner, wat een effect heeft op de prijs. In Wallonië zijn groepsaankopen minder populair. Langs de andere kant werkt onze Waalse partner met andere materialen dan onze Vlaamse partner. Dat heeft ook een impact op de prijsverschillen tussen de regio’s. Slotsom? Zonnepanelen zijn in Wallonië in feite goedkoper dan in Vlaanderen waar de subsidies niet geldt. 

Een tweevoudige meter is normaal gezien voordeliger voor iedereen die vooral ‘s avonds en tijdens het weekend stroom verbruiken. Als je energiefactuur bestaat uit meer dan 50% nachttarief, dan ben je beter af. Maar voor eigenaars van zonnepanelen ligt het anders, voor hen is een enkelvoudige meter een slimmer idee. Een enkelvoudige meter draait terug van zodra de zon schijnt, de teller loopt vooruit wanneer je ‘s avonds verbruikt. Zo kun je streven naar een nulverbruik.

De kost voor die wijziging is voor jouw rekening en is afhankelijk van je netbeheerder.

Onze inzet wordt beloond.

Greenpeace ranking van 16/20 voor duurzaamheid!

Hoe kunnen we je helpen?

Onze adviseurs helpen je graag met een offerte op maat!

0800 21 031

Momenteel zijn wij geopend.