2

Warmteverlies in je woning aanpakken: zo ga je te werk

15/06/2021 | Verschenen in Besparen

warmteverlies.jpg

Beeld je in: je zit heerlijk languit in de zetel, het is lekker warm in de woonkamer en plots voel je een koude luchtstroom. Dan is er een grote kans – als we de spookverhalen buiten beschouwing laten – dat je te maken hebt met warmteverlies in je woning.

Wat is warmteverlies?

Warmteverlies is het fenomeen waarbij warmte van een woning verloren gaat via ramen, deuren, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en allerlei kieren. Dit is zeker iets wat je moet controleren, voor je denkt aan het installeren van zonnepanelen of een hoogrendementsketel. Het heeft geen zin om deze investeringen te doen terwijl er ondertussen warmte uit je woning verdwijnt door onvoldoende isolatie.

Een term die heel vaak valt als men spreekt over warmteverlies is ‘koudebrug’, een plek waar de isolatie van je woning ontbreekt, verdwenen is of niet volstaat. Een koudebrug kan bijvoorbeeld voorkomen als de vloer van een woning meteen verbonden is met de buitenmuren, zonder isolatie. Op dit punt zal de warme binnenlucht makkelijker naar buiten verdwijnen.

Lopen de waterleidingen die het warm water vervoeren langs koude, niet-geïsoleerde ruimtes? Weet dan dat er hier ook heel wat energie verloren gaat doordat de warmte in de koude kamer wordt vrijgegeven en je dus extra moet stoken voor een warme douchebeurt.

Warmtecamera op huis gericht
Deze infrarood camera brengt de gevoelige punten van je woning in kaart via het principe van thermografie.

Hoe kun je warmteverlies ontdekken?

De eerste belangrijke referentie is je eigen gevoel. Als je in een ruimte de verwarming op volle toeren laat draaien en je merkt dat het op sommige plekken kil blijft aanvoelen, dan is er beslist iets fout. Al kun je dan niet zomaar met het blote oog de probleemzones aanwijzen. Daarom bestaat er zoiets als ‘infrarood-thermografie’. Deze infrarood camera brengt de gevoelige punten van je woning in kaart via het principe van thermografie.

Hoe roder de kleur, hoe warmer het oppervlak. Kleurt het beeld blauw, dan is het oppervlak koud. Het is belangrijk om deze techniek toe te passen als er voldoende – minstens 10°C – verschil is tussen de binnen- en buitentemperatuur. Bemerk je met de warmtecamera rode lijnen langs de ramen van de voorgevel? Dit wil zeggen dat er op deze plek warmte ontsnapt wegen een gebrek aan isolatie. Hetzelfde doet zich voor als de waterleidingen op het beeld van de warmtecamera rood kleuren. De warmte gaat verloren langs deze weg.

Een warmtecamera kopen is natuurlijk een serieuze investering, je telt er minstens enkele honderden euro’s voor neer. Het kan daarom slim zijn om er eentje te huren en zo je woning te screenen. Natuurlijk zijn er ook tal van instanties en bedrijven die voor jou een warmteverliesberekening kunnen uitvoeren en je op die manier voorzien van alle nodige informatie.

Wat moet je doen om warmteverlies aan te pakken?

Van zodra je de gevoelige punten op vlak van isolatie in je woning hebt ontdekt, kun je aan de slag. Afhankelijk van wat de thermografische metingen aan het licht hebben gebracht, moet je één of meerdere pijnpunten in je woning oplossen.

Dakisolatie

Het isoleren van je dak is een primaire bezorgdheid, want een goed geïsoleerd dak levert meteen energiewinst op. Het warmteverlies via het dak kan maar liefst 25% bedragen als dit niet effectief geïsoleerd is. In Vlaanderen moeten bovendien tegen 2020 alle daken geïsoleerd zijn. Erg interessant om te weten is dat je bij de verschillende overheden in ons land kunt aankloppen voor premies voor isolatie.

Gevelisolatie

Afhankelijk van de mogelijkheden van je woning én je budget bestaan er drie verschillende manieren om je gevel te isoleren. Spouwmuurisolatie, het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur, vraagt het minste werk en budget. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de muren langs de binnen- of buitenkant te isoleren. Vooral dat laatste vraagt een serieuze investering, omdat je voor het volledige oppervlak een nieuwe gevelbekleding moet voorzien.

Buitenmuurisolatie

Vloerisolatie

Je zou het niet meteen denken, maar warmteverlies via de vloer is veelvoorkomend. Bij vloerisolatie kiest men doorgaans voor een isolerende tussenlaag, bijvoorbeeld in de vorm van een tapijt. Is er een kruipruimte, een soort van kelderruimte, onder je woning? In dit geval kun je eerst een laag isolatiemateriaal aanbrengen voor je begint met de vloerbekleding. Zo zul je de kou van de kruipruimte nooit meer voelen aan je voeten.

Isolatie van ramen en deuren

Het aanbrengen van tochtstrips aan kieren bij ramen en deuren kan al heel wat verhelpen. Heb je momenteel ramen met enkel glas? Dan zal een investering in ramen met dubbel glas een groot verschil maken.

Plaatsing van tochtstrips tegen een raam

Warmwaterleidingen isoleren

Er gaat ook heel wat warmte verloren via de waterleidingen die het warm water vervoeren. Een bezoekje aan de doe-het-zelfzaak kan je hier op weg helpen. Er bestaan tal van mogelijke oplossingen – van flexibele tot stevigere isolatiematerialen – om de leidingen in een wip te isoleren.

Radiator met radiatorfolie erachter
Breng radiatorfolie aan op de muur en de warmte weerkaatst zo opnieuw de kamer in.

Folie achter de radiatoren

Een slimme, maar erg makkelijke ingreep is het plaatsen van folie achter de radiatoren. Een radiator geeft warmte af in alle richtingen, er gaat dus warmte verloren langs de muren. Breng radiatorfolie aan op de muur en de warmte weerkaatst zo opnieuw de kamer in.

Isolatie van boiler

Het warmteverlies van een boiler kan aanzienlijk zijn. Net zoals je waterleidingen kunt isoleren, is dit ook mogelijk voor je boiler. Er bestaan tal van materialen, zoals minerale wol en polyurethaanschuim, om de boiler mee in te pakken. Een niet-geïsoleerde boiler zal een kwart meer verbruiken dan zijn geïsoleerde tegenhanger. Dit klusje kun je beslist zelf klaren. Niet overtuigd? Laat je bijstaan door een specialist.

Benieuwd hoe je nog meer energie kunt besparen in je woning? Deze blog bevat tal van tips om je energiefactuur te laten slinken als sneeuw voor de zon.

WDHN isolatie_750x500.jpg

Hulp nodig bij het isoleren?

Eneco staat je graag bij om je huis goed en grondig te isoleren. Ontdek er meer over op onze isolatiepagina.

Meer weten