2

Warmteverlies in je woning aanpakken: zo ga je te werk

15/06/2021 | Verschenen in Besparen

warmteverlies.jpg

Stel, je zit heerlijk languit in de zetel. Het is aangenaam warm in de woonkamer, maar plots voel je toch een koude luchtstroom in je nek. Dan is er een grote kans dat je te maken hebt met warmteverlies waardoor je nodeloos energie verspilt in je woning. Mogelijk zijn er nog meer plaatsen waar je kostbare warmte laat ontsnappen. Het is dan ook een goed idee om te weten waar je warmte verliest en hoe je er iets aan kan doen. In deze blog ontdek je hoe je dit aanpakt.

Wat is warmteverlies?

Warmteverlies is het fenomeen waarbij warmte van een woning verloren gaat via ramen, deuren, het dak, de vloer, warmwaterleidingen, … Dit probleem dien je zeker aan te pakken voor je wil investeren in bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp. Het heeft geen zin om grote duurzame installaties te plaatsen, terwijl er ondertussen zomaar warmte uit je woning verdwijnt door onvoldoende isolatie en afdichting.

Koudebruggen?

Een ‘koudebrug’ is een term die vaak valt als we spreken over warmteverlies. Dat is een plek waar de isolatie van je woning ontbreekt, verdwenen is of niet volstaat. Een koudebrug kan bijvoorbeeld optreden als de vloer van je woning meteen verbonden is met de buitenmuren, zonder isolatie. Op die plaats zal de warme lucht in je woning makkelijker naar buiten verdwijnen.

Lopen er bijvoorbeeld ook leidingen voor warm water langs koude, niet-geïsoleerde ruimtes? Ook dan gaat er veel energie in de vorm van warmte verloren. Je moet dan extra energie verbruiken voor je warm bad of verkwikkende douche.

Warmtecamera op huis gericht
Deze infrarood camera brengt de gevoelige punten van je woning in kaart via het principe van thermografie.

Hoe ontdek je warmteverlies?

Om warmteverlies te ontdekken kan je eerst een beroep doen op je eigen voelsprieten. Laat je in een ruimte de verwarming op volle toeren draaien, maar merk je toch dat het er vrij kil blijft? Dan kan je ervan uitgaan dat er een probleem is. Vaak is het wel niet zo eenvoudig om met het blote oog de probleemzones aan te duiden. Daarom bestaat er zoiets als ‘infrarood-thermografie’. Daarbij brengt een infraroodcamera de gevoelige punten van je woning in kaart.

Een infraroodcamera werkt als volgt: hoe roder de kleur, hoe warmer het oppervlak. Kleurt het beeld blauw, dan is het oppervlak koud. Merk je bijvoorbeeld met de warmtecamera dat er rode lijnen lopen langs de ramen van je voorgevel? Dan ben je zeker dat er op die plek warmte ontsnapt door een gebrek aan isolatie. Het is hetzelfde verhaal als de waterleidingen op het beeld van de warmtecamera rood kleuren. De warmte gaat dan via deze weg verloren.

Tip: Het is belangrijk om deze techniek toe te passen als er minstens 10°C verschil is tussen de binnen- en buitentemperatuur. Anders zijn de verschillen te gering om een duidelijk beeld te krijgen van waar je warmte verliest. De wintermaanden zijn dan ook het meest aangewezen om deze test te doen.

Een warmtecamera kan je huren

Een warmtecamera kopen is natuurlijk een serieuze investering, je telt er minstens enkele honderden euro’s voor neer. Het kan daarom slim zijn om er eentje te huren en zo je woning te screenen. Waarom spreek je niet af met enkele buren of familieleden om samen een toestel te huren? Dat maakt de kost minder, én het geeft meer mensen een goed beeld van het warmteverlies.

Natuurlijk zijn er ook tal van bedrijven die voor jou een warmteverliesberekening kunnen maken. Dat is ook een goede oplossing, maar zal ook wel wat meer kosten.

Hoe pak je warmteverlies aan?

Heb je na de thermografische metingen een goed beeld van de pijnpunten? Weet je waar je isolatie tekortschiet? Dan kan je aan de slag om het probleem op te lossen. Veel voorkomende oplossingen zijn het extra isoleren van daken, gevel, vloeren, ramen, deuren en leidingen. We overlopen graag even de belangrijkste oplossingen.

Dakisolatie

Is je dak niet goed geïsoleerd? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Warme lucht stijgt en mede daardoor kan het warmteverlies van een niet of slecht geïsoleerd dak oplopen tot maar liefst 30%.

Gevelisolatie

Afhankelijk van de mogelijkheden van je woning én van je budget, bestaan er drie verschillende manieren om je gevel te isoleren. Spouwmuurisolatie vraagt het minste werk en budget. Hierbij wordt er isolatiemateriaal ingespoten tussen de binnen- en buitenmuur.

Je kan er ook voor kiezen om de muren langs de binnen- of buitenkant te isoleren. Vooral dat laatste vraagt een serieuze investering, omdat je voor het volledige oppervlak een nieuwe gevelbekleding moet voorzien.

Buitenmuurisolatie

Vloerisolatie

Je zou het niet meteen denken, maar warmteverlies via de vloer komt veel voor. Bij vloerisolatie kiest men doorgaans voor een isolerende tussenlaag, bijvoorbeeld in de vorm van een tapijt. Is er een kruipkelder onder je woning? Dan kan je eerst een laag isolatiemateriaal aanbrengen voor je begint met de vloerbekleding. Zo zal je de koude van de kruipruimte nooit meer voelen aan je voeten.

Isolatie van ramen en deuren

Het aanbrengen van tochtstrips aan kieren van ramen en deuren kan heel wat warmteverlies verhelpen. Het is bovendien een goedkope en makkelijke oplossing. Heb je momenteel ramen met enkel glas? Dan zal een investering in dubbel of hoogrendementsglas een groot verschil maken.

Plaatsing van tochtstrips tegen een raam

Warmwaterleidingen isoleren

Er gaat vaak ook heel wat warmte verloren via de waterleidingen die je warm water vervoeren. Lopen er leidingen van je warm water door een koude ruimte? Dan kan een bezoekje aan de doe-het-zelfzaak een goed idee zijn. Er bestaan tal van mogelijke oplossingen om leidingen snel en goedkoop te isoleren. Dat kan je makkelijk zelf doen.

Radiator met radiatorfolie erachter
Breng radiatorfolie aan op de muur en de warmte weerkaatst zo opnieuw de kamer in.

Radiatorfolie

Nog een slimme, goedkope en makkelijke ingreep, is het plaatsen van folie achter de radiatoren. Een radiator geeft warmte af in alle richtingen, er gaat zo dus warmte verloren langs de muren. Breng radiatorfolie aan op de muur en de warmte weerkaatst zo opnieuw de kamer in.

Isolatie van boiler

Het warmteverlies van een boiler kan aanzienlijk zijn. Net zoals je waterleidingen kunt isoleren, is dit ook mogelijk voor je boiler. Er bestaan tal van materialen om de boiler mee in te pakken, denk onder meer aan minerale wol en polyurethaanschuim. Een niet-geïsoleerde boiler zal een kwart meer verbruiken dan een met een isolerend jasje. Dit klusje kan je zeker zelf klaren. Niet overtuigd? Laat je dan bijstaan door een specialist.

Benieuwd hoe je nog meer energie kunt besparen in je woning? In deze blogposts vind je tal van andere tips om je energiefactuur te laten slinken als sneeuw voor de zon.

WDHN isolatie_750x500.jpg

Hulp nodig bij het isoleren?

Eneco staat je graag bij om je huis goed en grondig te isoleren. Ontdek er meer over op onze isolatiepagina.

Meer weten