Zonnepanelen

Power Optimizers: maximaal rendement uit je zonnepanelen

20/04/2018 | Verschenen in Zon
Power Optimizers, een ronkende naam voor zulke kleine toestelletjes. Maar ze doen absoluut wat hun naam belooft. Installeer ze samen met je nieuwe zonnepanelen en je haalt het maximale rendement uit je dak. Zonder dat een minder presterend paneel de andere panelen beïnvloedt.

Wat zijn Power Optimizers?

Deze kleine bakjes met een elektronische chip (zo’n 12 op 15 cm groot en 3 tot 5 cm dik) hangen aan de achterkant van elk zonnepaneel en registreren het rendement ervan. Ze zorgen ervoor dat je op elk moment het maximale rendement uit je installatie haalt.



Ze zijn bijzonder nuttig bij installaties waarbij sommige panelen gedeeltelijk overschaduwd worden, bijvoorbeeld door een schoorsteen of een boom. Zonnepanelen worden namelijk in serie aan elkaar geschakeld en leveren slechts zoveel energie als de zwakste schakel: wordt één paneel op een bepaald ogenblik bijvoorbeeld voor 30% overschaduwd, dan levert de hele installatie op dat moment 30% minder stroom.

Wat doen Power Optimizers precies?

Deze toestelletjes zorgen ervoor dat ook in serie geschakelde zonnepanelen zich gedragen alsof ze allemaal afzonderlijk functioneren. Elke Power Optimizer stuurt informatie over de opgewekte stroom van ‘zijn’ zonnepaneel naar de omvormer, waarna je omvormer slecht presterende zonnepanelen tijdelijk kan uitschakelen (als kritieke grenswaarden worden overschreden), zodat je zonne-installatie op elk moment maximaal oplevert. 

Weegt het extra rendement op tegen de meerprijs?

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk je investering terugverdienen. Het rendement van je zonnepanelen verhogen is dus reden nummer één om Power Optimizers te installeren. Maar maken ze echt een wezenlijk verschil?

1. Schaduw geen probleem

Als je met Power Optimizers werkt, kun je zonnepanelen plaatsen op delen van je dak die anders minder interessant zijn. Bijvoorbeeld vlak naast een dakkapel of aan de kant waar de eik schaduw geeft. Je kan je dak dus voller leggen, en dat verhoogt weer het totale rendement van je installatie.

2.Variatie toegelaten

Ook als je zonnepanelen in verschillende richtingen liggen of je zonnepanelen verschillende hellingshoeken hebben, leveren Power Optimizers winst op. De toestelletjes monitoren heel precies en zorgen ervoor dat je systeem alle (soorten) zonnepanelen perfect op elkaar kan afstemmen. Zonder Power Optimizers moeten al je panelen (per omvormer) in hetzelfde vlak liggen.

3. Vuil en slijtage opgevangen

Ook andere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat het ene paneel minder presteert dan het andere. Denk aan vuil (opgehoopte herfstbladeren of vogelpoep), sneeuw, panelen die ongelijk verouderen … zelfs een wolk die voor de zon schuift, kan invloed hebben. Je panelen af en toe schoonmaken zal helpen, maar doet geen wonderen. Een goede installateur kan voor jou berekenen hoeveel extra rendement Power Optimizers kunnen opleveren.
Vrouw en man staan op het balkon van hun huis naast de zonnepanelen op het dak

4. Monitoren per paneel

Je kan de afzonderlijke prestaties van elk zonnepaneel perfect in de gaten houden op je smartphone of tablet. Zo kan je meteen actie ondernemen als een zonnepaneel het niet meer goed doet. Misschien zit het alleen maar onder de vogelpoep, maar misschien moet je de reparateur bellen.

Zijn Power Optimizers zinvol als er geen schaduw op mijn dak komt?

Komt er geen schaduw op je dak en liggen je zonnepanelen netjes op een rij? Ook dan kan het voor jou interessant zijn om met Power Optimizers te werken.

Veiligheid

In serie geschakelde zonnepanelen staan constant onder stroom, maar met Power Optimizers is dat niet het geval. Ze schakelen de bedrading van de zonnepanelen uit als de netspanning uit staat. Da’s veiliger, bijvoorbeeld als er werken aan je dak moeten gebeuren.

Uitzicht

Velen vinden het niet mooi als een dak maar gedeeltelijk bedekt is met zonnepanelen. Maar puur voor het uitzicht kan je toch geen zonnepanelen leggen op dakdelen waar ze niet renderen? Met Power Optimizers renderen ze bijna overal, dus in de meeste gevallen kan je (een zijde van) je dak volledig met zonnepanelen bekleden.

Combineren mogelijk

Als je Power Optimizers gebruikt, kan je verschillende types zonnepanelen combineren op één omvormer.

Hoeveel kosten Power Optimizers?

Per stuk kosten ze 50 tot 70 euro. De prijs hangt af van het type zonnepanelen waarmee ze gecombineerd worden, en het vermogen daarvan. Power Optimizers vormen doorgaans één pakket met een omvormer die ermee compatibel is.



Bij een installatie van gemiddelde grootte (4000 Wp, 12 zonnepanelen) betaal je zo’n 720 euro meer als je Power Optimizers neemt. Maar ook die kosten betalen zichzelf op termijn terug.



En nog meer goed nieuws: de toestelletjes gaan over het algemeen lang mee. En je krijgt er een lange garantie op, vaak tot 25 jaar.

Hoe kies ik de juiste Power Optimizers?

Het type zonnepanelen (blauwe, zwarte of dunnefilm-panelen), de manier waarop die geschakeld zijn en het soort omvormer dat je hebt, bepalen welk model Power Optimizers je nodig hebt. Speel op zeker en win advies in bij een specialist. Des te meer als je overweegt Power Optimizers toe te voegen aan je bestaande zonnepaneleninstallatie.

Wat is het verschil met micro-omvormers?

Als je zoekt naar informatie over hoe je meer uit je zonnepanelen kan halen, lees je zeker ook over micro-omvormers. Die vertonen veel gelijkenissen met Power Optimizers en hebben voor een stuk dezelfde voordelen.



Beide zijn zeker interessant als een deel van je zonnepanelen veel schaduw krijgt. En beide zorgen ervoor dat je systeem continu meet of alle zonnepanelen goed renderen. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij:



  • Power Optimizers zijn veel goedkoper dan micro-omvormers.

  • Bij Power Optimizers heb je een centrale omvormer nodig, bij micro-omvormers niet (die zetten de gelijkstroom van elk zonnepaneel zelf om in wisselstroom).

  • Power Optimizers leveren wat minder rendement op dan micro-omvormers (alles in één toestel, dus er kan maar één keer energie verloren gaan).

  • Een installatie met Power Optimizers kan je uitbreiden voor zover je omvormer dat aankan. Met micro-omvormers kan je onbeperkt uitbreiden.

Besluit: Power Optimizers zijn in héél veel gevallen een goed idee, al is elke situatie anders. Veel hangt af van de eventuele schaduw die op je dak valt. Maar ook je budget en je persoonlijke voorkeuren spelen mee.

Vrouwelijk Eneco monteur op het dak met zonnepalen

Zin in zonnepanelen?

Je merkt dat zonnepanelen nog steeds voordelig zijn. Vraag daarom vandaag nog je offerte aan.

Gerelateerde artikelen

Denkende man

Groepsaankoop zonnepanelen: niet altijd voordelig

Lees meer
Koppel kijkt vanuit het dakraam naar de zonnepanelen op hun dak

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Lees meer
Zonnepanelen Museon

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Lees meer