2

Power Optimizers: maximaal rendement uit je zonnepanelen

20/04/2018 | Verschenen in Zon

Eneco-samen-omschakelen-Volvo-Zonnepanelen-01-header-970x540px.jpg

Power Optimizers, een ronkende naam voor zulke kleine toestelletjes. Maar ze doen absoluut wat hun naam belooft. Installeer ze samen met je nieuwe zonnepanelen en je haalt het maximale rendement uit je dak. Zonder dat een minder presterend paneel de andere panelen beïnvloedt.

Wat zijn Power Optimizers?

Deze kleine bakjes met een elektronische chip (zo’n 12 op 15 cm groot en 3 tot 5 cm dik) hangen aan de achterkant van elk zonnepaneel en registreren het rendement ervan. Ze zorgen ervoor dat je op elk moment het maximale rendement uit je installatie haalt.

Een kleine zijsprong voor de technologiefans: eigenlijk heeft een standaardinstallatie ook een Power Optimizer, maar daar zit die in de omvormer. Hier hebben we het over Power Optimizers per paneel. In alle gevallen werken Power Optimizers volgens het principe van ‘maximum power point tracking’ of MPPT. Die methode uit de elektrotechniek zorgt ervoor dat het maximale rendement uit de zonnepanelen gehaald wordt.  

Hoezo? Zonnepanelen zonder verwachte obstructies (90 à 95% van alle PV-installaties) worden in serie geschakeld. En dus is je volledige installatie maar zo sterk als het zwakste paneel. Als één zonnepaneel weinig energie opwekt, lijdt het rendement van de andere daar ook onder. Niet zo als je Power Optimizers installeert.

Wat doen Power Optimizers precies?

De toestellen zorgen ervoor dat ook in serie geschakelde zonnepanelen zich gedragen alsof ze allemaal afzonderlijk functioneren. Elke Power Optimizer stuurt informatie over de opgewekte stroom van ‘zijn’ zonnepaneel naar de omvormer, waarna je omvormer slecht presterende zonnepanelen tijdelijk kan uitschakelen (als kritieke grenswaarden worden overschreden).  De omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen produceren om in de wisselstroom die je nodig hebt om je elektrische apparaten te doen werken.

Weegt het extra rendement op tegen de meerprijs?

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk je investering terugverdienen. Het rendement van je zonnepanelen verhogen is dus reden nummer één om Power Optimizers te installeren. Maar maken ze echt een wezenlijk verschil?

1. Schaduw: geen probleem

Een zonnepaneel dat tijdelijk in de schaduw ligt en dus minder presteert, zal door een systeem met Power Optimizers tijdelijk genegeerd worden. Zo blijft het totale rendement van je installatie op peil.
Als je met Power Optimizers werkt, kan je bovendien zonnepanelen plaatsen op delen van je dak die in theorie minder interessant zijn. Bijvoorbeeld vlak naast een dakkapel of aan de kant waar de eik schaduw geeft. Je kan je dak dus voller leggen, en dat verhoogt weer het totale rendement van je installatie.Het loont dus zeker de moeite.

2.Variatie toegelaten

Ook als je zonnepanelen in verschillende richtingen liggen of je zonnepanelen verschillende hellingshoeken hebben, leveren Power Optimizers winst op. De toestelletjes monitoren heel precies en zorgen ervoor dat je systeem alle (soorten) zonnepanelen perfect op elkaar kan afstemmen.

3. Vuil en slijtage opgevangen

Ook andere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat het ene paneel minder presteert dan het andere. Denk aan vuil (opgehoopte herfstbladeren of vogelpoep), sneeuw, panelen die ongelijk verouderen … zelfs een wolk die voor de zon schuift, kan invloed hebben. Je panelen af en toe schoonmaken zal helpen, maar doet geen wonderen.Een goede installateur kan voor jou berekenen hoeveel extra rendement Power Optimizers kunnen opleveren. Soms is het niet nodig om er aan elk zonnepaneel één te koppelen. Toestellen van SolarEdge kunnen een extra rendement tussen 2 en 25 % betekenen. Hoeveel precies is erg afhankelijk van elke situatie.

Zijn Power Optimizers zinvol als er geen schaduw op mijn dak komt?

Komt er geen schaduw op je dak en liggen je zonnepanelen netjes op een rij? Ook dan kan het voor jou interessant zijn om met Power Optimizers te werken. Hou zeker rekening met deze aspecten.

Monitoren per paneel

Je kan de afzonderlijke prestaties van elk zonnepaneel perfect in de gaten houden, bij SolarEdge zelfs op je smartphone of tablet. Zo kan je meteen actie ondernemen als een zonnepaneel het niet meer goed doet. Misschien zit het alleen maar onder de vogelpoep, maar misschien moet je de reparateur bellen.

Zonnepanelen op een dak
Je kan de afzonderlijke prestaties van elk zonnepaneel perfect in de gaten houden.

Veiligheid

In serie geschakelde zonnepanelen staan constant onder stroom, maar met Power Optimizers is dat niet het geval. Ze schakelen de bedrading van de zonnepanelen uit als de netspanning uit staat. Da’s veiliger, bijvoorbeeld als er werken aan je dak moeten gebeuren.

Uitzicht

Velen vinden het niet mooi als een dak maar gedeeltelijk bedekt is met zonnepanelen. Maar puur voor het uitzicht kan je toch geen zonnepanelen leggen op dakdelen waar ze niet renderen? Met Power Optimizers renderen ze bijna overal, dus in de meeste gevallen kan je (een zijde van) je dak volledig met zonnepanelen bekleden. Trouwens: vind je een esthetisch zonnedak een grote plus? Lees dan zeker ook onze pagina over zonnepanelen van de toekomst. Zoals een dak dat volledig uit zonnepanelen bestaat, of dakpannen met ingebouwde zonnepanelen.

Combineren mogelijk

Als je Power Optimizers gebruikt, kan je verschillende types zonnepanelen combineren op één omvormer

Hoeveel kosten Power Optimizers?

Per stuk kosten ze 50 tot 70 euro. De prijs hangt af van het type zonnepanelen waarmee ze gecombineerd worden, en het vermogen daarvan. Power Optimizers vormen doorgaans één pakket met een omvormer die ermee compatibel is.

Bij een installatie van gemiddelde grootte (4000 Wp, 12 zonnepanelen) betaal je zo’n 720 euro meer als je Power Optimizers neemt. Maar ook die kosten betalen zichzelf op termijn terug. We raden je af te besparen op de installatiekosten als je hier niet ervaren in bent, want het is belangrijk dat alle aansluitingen correct gebeuren.

Investeren in zonne-energie is hoe dan ook interessant. Bovendien moedigt de overheid nog steeds investeringen aan. Al kan je tegenwoordig van minder premies en subsidies profiteren, toch loont het de moeite je te informeren. 

En nog meer goed nieuws: de toestelletjes gaan over het algemeen lang mee. En je krijgt er een lange garantie op, bij SolarEdge zelfs 25 jaar.

Hoe kies ik de juiste Power Optimizers?

Het type zonnepanelen (blauwe, zwarte of dunnefilmpanelen), de manier waarop die geschakeld zijn en het soort omvormer dat je hebt, bepalen welk model Power Optimizers je nodig hebt. Zo is de P405 van SolarEdge compatibel met dunne filmpanelen en kies je bij blauwe panelen met 60 zonnecellen beter voor de P300. Speel op zeker en win advies in bij een specialist. Des te meer als je overweegt Power Optimizers toe te voegen aan je bestaande zonnepaneleninstallatie.

Sommige merken hebben zich gespecialiseerd in deze specifieke technologie. SolarEdge en Enphase zijn hier de grootste spelers. Daarnaast vind je Power Optimizers bij merken van omvormers en zonnepanelen, zoals SMA, Fronius, ReneSola en Huawei.

Wat is het verschil met micro-omvormers?

Terwijl je zoekt naar informatie over hoe je meer uit je zonnepanelen kan halen, lees je zeker ook over micro-omvormers. Die vertonen veel gelijkenissen met Power Optimizers en hebben voor een stuk dezelfde voordelen.

Beide zijn zeker interessant als een deel van je zonnepanelen veel schaduw krijgt. En beide zorgen ervoor dat je systeem continu meet of alle zonnepanelen goed renderen. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij:

  • Power Optimizers zijn veel goedkoper dan micro-omvormers.
  • Bij Power Optimizers heb je een centrale omvormer nodig, bij micro-omvormers niet (die zetten de gelijkstroom van je zonnepanelen zelf om in wisselstroom).
  • Power Optimizers leveren wat minder rendement op dan micro-omvormers (alles in één toestel, dus er kan maar één keer energie verloren gaan).
  • Een installatie met Power Optimizers kan je uitbreiden voor zover je omvormer dat aankan. Met micro-omvormers kan je onbeperkt uitbreiden.

Besluit: Power Optimizers zijn in héél veel gevallen een goed idee, al is elke situatie anders. Veel hangt af van de eventuele schaduw die op je dak valt. Maar ook je budget en je persoonlijke voorkeuren spelen mee.

platdaksmallJPG.jpg

Zin in zonnepanelen?

Je merkt dat zonnepanelen nog steeds voordelig zijn. Vraag daarom vandaag nog je offerte aan.

Aanvragen