2

Injectie

Alles wat je moet weten over het injectietarief en het nieuwe facturatiestelsel voor klanten met zonnepanelen en een digitale meter.

Voor wie is dit van toepassing?

Door een beslissing van het Grondwettelijk Hof zal vanaf 1 maart 2021 het injectietarief van toepassing zijn voor alle klanten in Vlaanderen met zonnepanelen én een digitale meter. 

Wat heeft het Grondwettelijk Hof beslist?

De beslissing van het Grondwettelijk Hof komt er na een klacht van o.a de VREG, de CREG en de Federale staat. Onder meer de VREG, de Vlaamse energie-regulator, is tegen de verlenging van het systeem van de terugdraaiende teller met 15 jaar. Ze gaan er van uit dat je hierdoor het effect van de nieuwe digitale meter teniet doet. Die nieuwe, digitale meters moeten er namelijk voor zorgen dat mensen stroom gaan verbruiken op het moment dat ze veel stroom opwekken.

Het arrest vernietigt de tijdelijke instandhouding van het compensatiemechanisme (de werking als terugdraaiende teller) met bijhorend prosumententarief, deze zal ingaan vanaf 1 maart 2021 (de dag van publicatie van het arrest in het Belgisch Staatsblad).

Wat verandert er?

Vanaf 1 maart 2021 treedt een nieuw facturatiestelsel in voege.

  1. Dit wil zeggen dat het afgenomen volume en het geïnjecteerde volume apart afgerekend zullen worden. Voor het volume dat je op het net injecteert zal Eneco jou een vergoeding betalen. Als zakelijke klant zal je injectie niet zichtbaar zijn op jouw jaarlijkse afrekening. Eneco is wettelijk verplicht jou een aparte creditnota voor je injectie te versturen. Je zal na je jaarlijkse meteropname dus eerst een jaarafrekening ontvangen van je afname en nadien een aparte creditnota voor je injectie.
  2. Het prosumententarief valt weg. Je betaalt in het nieuwe facturatiestelsel de energiekosten, het distributienettarief en taksen op je volledige afname van het net.

Welke tarieven zijn van toepassing?

Wij geven een vergoeding voor het volume dat klanten met zonnepanelen injecteren op het distributienet.

Bestaande klant bij Eneco? Het volume dat je afneemt van het distributienet, zal afgerekend worden aan de afnametarieven van jouw huidige contract. Voor het injectietarief zal Eneco met jou contact opnemen voordat het nieuwe systeem voor zonnepanelen bij jou van toepassing wordt. Klik op de knop om het injectietarief van deze maand te bekijken.

Bekijk de tariefkaart

Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er met mijn energiefactuur in het nieuwe systeem?

    De digitale meter meet wat je van het net haalt, voor deze KWh passen we de tariefkaart toe (Eneco tarief, distributienetkosten, heffingen en toeslagen). Wanneer je energie op het net plaats (energie die je niet meteen zelf verbruikt) krijg je een terugleververgoeding.

  • Zal mijn energiefactuur verhogen als ik overschakel op een digitale meter?

    Veel zal afhangen van de zogenaamde zelf-consumptie: hoeveel verbruik je zelf van de opbrengst van je zonnepanelen. In vele van onze simulaties echter komen de nettarieven op je bruto-afname in het nieuwe systeem duurder uit dan de vorige combinatie van nettarieven op je netto-afname (bruto-afname gecompenseerd met injectie) plus het prosumententarief.

    Ook de injectievergoeding zal lager zal zijn dan wat je zou gekregen hebben in het systeem van een terugdraaiende teller. Waar men vroeger niet exact kon zien wat je op het net terugzette, kan men dit nu exact gaan berekenen. Zo kan men veel beter de reële waarde gaan bevatten.

    Beide factoren leiden in vele gevallen inderdaad tot een duurdere energiefactuur, en bijgevolg tot een lager rendement op de investering die je hebt gemaakt voor je zonnepanelen. Het is dus belangrijk het aandeel zelfconsumptie te gaan verhogen in je totale energie-gedrag. Dit kan je doen door de juiste tijdstippen te kiezen waarop je elektrische apparaten gebruikt, alsook na te denken over de eventuele opslag van je geproduceerde energie in een batterij. Dan kan je op een later tijdstip deze energie gaan gebruiken. De Vlaamse overheid zorgt niet alleen voor een stimulans voor de installatie van zonnepanelen, maar ook de installatie van thuisbatterijen.

    Laat ons wel duidelijk zijn, zonnepanelen zijn nog steeds vele malen voordeliger voor je energiefactuur dan geen zonnepanelen. En ze gaan ook nog steeds vele langer mee dan je terugverdientijd, ook al wordt die nu ietsje langer.

  • Wat kan ik doen om mijn energiefactuur te verlagen?

    Om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, gebruik je best vooral elektriciteit op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit produceren. Simpel gezegd: op het moment dat de zon schijnt. Dit kan door bijvoorbeeld de wasmachine overdag te laten draaien. De energie die je meteen opgebruikt, zet je niet op het net, en is volledig ‘gratis’. Deze energie wordt ook niet gemeten door de digitale meter.  

    Om de kosten op het gehele net beperkt te houden, dienen consumenten meer bewust te worden wanneer en hoeveel ze elektriciteit afnemen van het net. En dat vraagt in eerste instantie om enkele kleine eenvoudige wijzigingen in je dagelijkse routines.

    Het wordt nu dus de kunst om zoveel mogelijk onmiddellijk te verbruiken op het moment van productie, bijvoorbeeld door je elektrische toestellen die veel verbruiken overdag aan te zetten of je elektrische wagen op te laden. Vandaag heeft een gemiddeld gezin een statistisch zelfverbruik van 25 tot 30 procent. Dat percentage kan je dus enigszins optrekken door huishoudtoestellen overdag te gebruiken. Het doet denken aan het dag/nacht principe waarbij het nachttarief goedkoper was, maar dan nu omgekeerd en wanneer de zon schijnt. Dankzij goede inspanningen zal je het zelfverbruik met ongeveer 10% kunnen verbeteren, maar nog niet spectaculair de hoogte laten ingaan.

    Wil je toch wat meer gebruiksgemak, kan je er ook voor kiezen om een batterij te plaatsen zodat je je eigen elektriciteit kan opslaan en verbruiken wanneer er geen productie is. De Vlaamse Regering voorziet ook in compensatiemaatregelen die de impact van de afschaf van de terugdraaiende teller moet beperken.

  • Wordt mijn voorschot automatisch aangepast?

    Na de afrekening op basis van de terugdraaiende teller, gaan we opnieuw aan de slag om een correct beeld te simuleren van je toekomstige jaarafrekening. Op die manier wordt er ook automatisch een nieuw voorschotbedrag berekend op basis van jouw historische verbruik dat we van de netbeheerder ontvangen. Dit historische verbruik bevat helaas geen details over hoeveel kWh je afneemt en hoeveel je op het net injecteert.

    Het is dus niet eenvoudig om heel exact te kunnen inschatten wat voor jou het ideale voorschotbedrag is. Je digitale meter wordt enkel uitgelezen door je netbeheerder. Als energieleverancier verkrijgen we pas jouw verbruiksdata op het moment van de volgende jaarlijkse meterstandopname. Met die informatie kunnen we dan een accuraat voorschotbedrag berekenen. Daarom raden we je aan om het huidige voorschotbedrag te behouden tot de eerstvolgende jaarafrekening.

  • Ontvang ik een afrekening op het moment ik omschakel naar het nieuwe vergoedingssysteem?

    Op het moment dat het arrest wordt gepubliceerd, zal je netbeheerder de meterstanden op je digitale meter automatisch uitlezen en ons die bezorgen. De afrekening wordt opgemaakt volgens het principe van de terugdraaiende teller.

    Als de vorige jaarlijkse meterlezing in de laatste maanden van vorig jaar plaatsvond, kan het zijn dat je hierdoor een hogere afrekening krijgt dan je verwacht. De afrekening bevat voornamelijk wintermaanden en je zonnepanelen krijgen niet meer de kans om je relatief hogere winterverbruik te compenseren met de hogere productie in de zomermaanden.

    • Kan ik de installatie van een digitale meter weigeren?

      Een digitale meter voor gas en elektriciteit is wettelijk verplicht in Europa, dus ook in België. De installatie ervan weigeren, is niet mogelijk.

    • Zijn zonnepanelen nog interessant?

      Uiteraard. Zowel financieel als voor het klimaat.  Je zonnepanelen leveren nog steeds gratis elektriciteit. Wanneer je in 2021 zonnepanelen laat plaatsen kan je een investeringspremie aanvragen bij Fluvius. Bovendien is de levensduur van je zonnepanelen langer dan investeringstijd. Zoals eerder aangegeven is het vooral een kwestie van te verbruiken als zonnepanelen elektriciteit produceren.  

    • Ik heb een warmtepomp en/of elektrische wagen, wat zijn de gevolgen?

      Met een digitale meter is het belangrijker dat je zoveel mogelijk van je geproduceerde elektriciteit meteen verbruikt. Voor klanten met een elektrische auto is het dus belangrijk om zoveel mogelijk overdag op te laden. Dat is niet evident als je gaan werken bent. Voor klanten met een warmtepomp geldt een ander probleem. Zij gebruiken de warmtepomp bijna uitsluitend in de winter. In de winter wordt er veel minder energie opgewekt met de zonnepanelen. Voor deze klanten is het daarom belangrijk dat ze voor hun overig verbruik zoveel mogelijk verbruiken als hun zonnepanelen aan het opwekken zijn.  

    • Moet ik een apart injectiecontract afsluiten bij Eneco?

      Neen, dit is niet nodig. Eneco voegt automatisch het terugleveringstarief 'Eneco Injection' aan jouw contract toe, eens van toepassing. Je hoeft hiervoor zelf niets in orde te brengen. Eneco zal met jou contact opnemen van zodra het nieuwe systeem voor zonnepanelen bij jou van toepassing wordt. 

    • Ik heb een digitale meter en zonnepanelen. Is het nog steeds voordelig om op een enkelvoudige teller te blijven?

      De digitale meter meet wat je van het net haalt, voor deze kWh passen we de tariefkaart toe (Eneco tarief, distributienetkosten, heffingen en toeslagen). Wanneer je meter is ingesteld als een tweevoudige teller (dag/nacht) geniet je tijdens de avond, nacht en in het weekend van een goedkoper tarief. Wanneer je dus regelmatig energie van het net haalt tijdens deze periodes kan het voordeliger zijn om naar een tweevoudige meter (dag/nacht) om te schakelen. Wees je er bewust van dat het enkelvoudige tarief (dat gekoppeld is aan een enkelvoudige teller) over het algemeen duurder is dan het nachttarief maar goedkoper is dan het dagtarief. Om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, gebruik je best vooral elektriciteit op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit produceren. Simpel gezegd: op het moment dat de zon schijnt.

      Let op! Wanneer je zou omschakelen naar een tweevoudige meter volgt automatisch een tussentijdse afrekening. Bovendien rekent Fluvius voor deze wissel een administratieve kost aan van 10,2 euro (incl. 21% btw).

      Omschakelen naar een tweevoudige meter? Dit kan bij je netbeheerder Fluvius.

    • Wat is de terugdraaiende teller?

      Dat betekent dat je teller terugdraait als je meer energie produceert dan verbruikt. De Vlaamse regering heeft ongeveer 2 jaar geleden beslist dat wie tot eind vorig jaar zonnepanelen plaatste gedurende 15 jaar het recht bleef hebben op een terugdraaiende teller, zelfs indien je ook beschikt over een digitale meter. Je afname en injectie werden gecompenseerd. De klant betaalde bovendien ook het prosumententarief.  

    • Kan deze beslissing nog ongedaan gemaakt worden?

      Neen. Het systeem van de terugdraaiende teller bij klanten met een digitale meter is definitief afgevoerd. Uiteindelijk zal iedereen moeten overstappen op een digitale meter, met een nieuw vergoedingssysteem.

    • Vanaf wanneer geldt de nieuwe regeling?

      De nieuwe regeling is van toepassing vanaf het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit is 1 maart 2021.

    • Hoe werkt het nieuwe vergoedingssysteem?

      Een digitale meter meet wat je van het net haalt en hoeveel je in het net injecteert. Op je afname passen we de tariefkaart toe (Eneco tarief, distributienetkosten, heffingen en toeslagen). Wanneer je energie op het net plaatst (energie die je niet meteen zelf verbruikt), krijg je een terugleververgoeding van de energieleverancier.

    • Wat is de compensatie vanuit de Vlaamse regering voor consumenten die getroffen zijn door het arrest van het Grondwettelijk Hof?

      De Vlaamse regering voorziet een retroactieve investeringspremie voor klanten met een digitale meter en zonnepanelen geplaatst voor 2021. Die komt overeen met een redendement van 5 procent.

      Vanaf 20 juli 2021 tot en met 19 januari 2022 kan je jouw aanvraag indienen. De aanvraag hiervan verloopt via Fluvius, via het digitale loket in Mijn FluviusDe berekening voor deze premie wordt niet voor elk specifieke individuele installatie afzonderlijk berekend, maar op basis van een referentie-installatie bepaald. Je vindt op de website van VEKA terug hoeveel deze premie bedraagt en je kan hier ook een simulatie maken van jouw persoonlijke premiebijdrage.

      Daarnaast werd vanaf 1 april 2021 de premie voor een thuisbatterij verhoogd. Op die manier wil de regering de energiestransitie een extra duw in de rug geven en overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. 

      Tot slot kwam de Vlaamse Regering tot een goedkeuring om voor eigenaars van warmtepompen als hoofdverwarming (in combinatie met zonnepanelen), bovenop de retroactieve premie, een bijkomende premie te voorzien. Ook voor eigenaars van microwarmte-krachtinstallaties en kleine windturbines is een retroactieve premie van toepassing.

      Meer informatie over deze premies vind je op de website van VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).

    • Hoeveel bedraagt deze compensatie-premie?

      De premie zal maximum 1.500 euro bedragen. De details van de berekening zullen binnenkort bekend gemaakt worden. De intentie van de Vlaamse regering is om dit bedrag af te stemmen op de maximumpremie van 1.500 euro die sinds begin 2021 kan worden aangevraagd voor nieuwe zonnepanelen.

      Mensen die vorig jaar nog zonnepanelen installeerden, kunnen op het hoogste bedrag rekenen. Voor de anderen daalt het bedrag naarmate de installatie ouder is en men dus al verschillende jaren heeft kunnen genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Binnenkort zal de Vlaamse overheid bekendmaken hoeveel jouw compensatie zal bedragen en hoe je deze kunt aanvragen.

      Via het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap is het mogelijk om je in te schrijven op de nieuwsbrief over compensatieregeling. Hierdoor word je per e-mail op de hoogte gehouden. Daarnaast kan je via een calculator jouw compensatie zelf simuleren.

    • Zijn enkel eigenaars van zonnepanelen getroffen door dit arrest?

      Neen, eigenaars van zonnepanelen zijn wel de grootste groep prosumenten. Daarnaast werden nog andere productie-installaties met terugdraaiende teler getroffen door de beslissing van het Grondwettelijk Hof o.a. kleine windmolens, micro-WKK’s en kleine waterkrachtinstallaties.

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek hulp en contact voor alle hulplijnen

Meer weten?

Meer informatie over het nieuwe systeem voor zonnepanelen vind je op fluvius.be/digitaleprosument of op energiesparen.be/compensatie-terugdraaiende-teller/faq.