Eneco technieker wijst naar een warmtepomp
Besparen, Warmtepomp

Zo check je of je woning klaar is voor een warmtepomp

De prijzen voor aardgas en stookolie zijn bijzonder wisselvallig en steeds meer mensen willen afstappen van fossiele brandstoffen. De warmtepomp is een duurzaam alternatief, want ze maakt gebruik van gratis warmte die in de omgeving aanwezig is. Maar hoe weet je of je woning daarvoor geschikt is? Tom, energiecoach bij Eneco, legt uit.

“Er bestaan nog veel mythes en misverstanden rond warmtepompen”, vertelt hij. “De meeste mensen denken dat je in een nieuwbouwwoning of een goed geïsoleerd huis moet wonen om met een warmtepomp te verwarmen. Dat was tot voor kort het geval, want warmtepompen zijn in eerste instantie ontwikkeld om water op lagere temperatuur te verwarmen. Ideaal voor vloerverwarming in een gebouw met voldoende isolatie. Maar vandaag bestaan er ook warmtepompen die water op een temperatuur van 50 of 60 graden afgeven. Die zijn bijzonder geschikt voor bestaande woningen met klassieke radiatoren.”

Vrouw regelt de thermostaat

Doe de 50-gradentest

Wil je weten of jouw huis in aanmerking komt voor zo’n warmtepomp? “Doe de 50-gradentest”, legt energiecoach Tom uit. “Stel de uitgangstemperatuur van je bestaande ketel gedurende enkele dagen in op 50 graden en voel of je woning nog comfortabel warm wordt.

Is dat het geval? Dan is je huis hoogstwaarschijnlijk klaar voor een warmtepomp, zonder dat er veel extra werken en investeringen nodig zijn. Let er wel op dat je de test uitvoert op een moment dat het buiten voldoende koud is. Wacht dus op een winterprik met temperaturen rond of onder het vriespunt.”
"Een warmtepomp werkt dan wel op elektriciteit, ze is veel efficiënter en duurzamer dan andere elektrische verwarmingssystemen, zoals de accumulatoren van vroeger"Energiecoach Tom

Duurzaam verwarmen

Een warmtepomp maakt gebruik van de gratis warmte die aanwezig is in de omgevingslucht of de grond om water te verwarmen. Ze verbrandt dus geen fossiele brandstoffen en stoot lokaal geen vervuilende gassen uit. Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, produceer je zelf de elektriciteit die de installatie nodig heeft om te werken. Op zulke momenten verwarm je dus helemaal gratis.

Ten slotte kun je een warmtepomp inzetten als een soort batterij. Wanneer je zonnepanelen een overschot aan stroom produceren, warmt ze water op om het vervolgens op te slaan in een buffervat. Wanneer je dan warm water gebruikt op een moment dat de zon niet meer schijnt, kost dat je minder stroom.

De juiste warmtepomp

Als je huis geschikt is voor een warmtepomp, helpt Eneco je het juiste toestel te vinden. Daarbij kijkt men onder meer naar het type woning, je gezinssamenstelling en je verbruik. Tom: “Een geothermische of grond-waterwarmtepomp is meestal eerder geschikt voor nieuwbouwprojecten of grondige renovaties. Daarvoor zijn namelijk grondwerken nodig.

Een lucht-waterwarmtepomp is breder inzetbaar. Een lucht-luchtwarmtepomp of airco wordt dan weer vaak gebruikt om een specifieke ruimte te verwarmen of te koelen, als aanvulling op een ander verwarmingssysteem.”

Mechanieker die aan een verwarmingsketel werkt

Je verwarmingsketel doet het nog prima?

Dan kan je die topconditie houden met onze ketelonderhoudsformules. Hoe je ook verwarmt, Eneco staat je bij als slimme energiecoach met heel wat handige besparingstips.

Relevante blogposts

De zoontjes van David openen de diepvriezer.

IJsvorming in de koelkast? Dit kan de reden zijn

Lees meer
Zoontje David ingepakt met een dekbedovertrek

Energiezuiniger verwarmen: zo doen deze 3 Vlaamse gezinnen het

Lees meer

Energiezuiniger wassen en drogen: zo doen deze 3 gezinnen het

Lees meer