Zijn er nog vragen over warmtepompen?
Een warmtepomp verbruikt méér elektriciteit als het buiten kouder is. Maar net dan brengen zonnepanelen minder op. Is een warmtepomp dan wel rendabel?
Antwoord: Je hebt op zich geen zonnepanelen nodig als je een warmtepomp laat installeren. Een warmtepomp kan zelfs rendabel zijn als je alle elektriciteit van het net haalt. Dat hangt vooral af van hoe goed je woning is geïsoleerd.
Natuurlijk is een combinatie van een warmtepomp met een PV-installatie ideaal. Je kan dan je eigen opgewekte energie gebruiken, en dat is nog heel wat voordeliger. In de winter zullen je zonnepanelen inderdaad niet voldoende elektriciteit opwekken om je hele woning te verwarmen, maar dat betekent niet dat je warmtepomp niet rendabel is. Zeker in het begin en op het einde van de winter en voor het verwarmen van tapwater blijven je zonnepanelen heel nuttig.
Of je warmtepomp al dan niet rendabel is, hangt vooral af van de watertemperatuur die je nodig hebt om via je radiatoren of vloerverwarming je woning te verwarmen. Hoe lager deze temperatuur, hoe rendabeler je warmtepomp. Dat hangt natuurlijk samen met hoe goed je woning is geïsoleerd.
De energieprijzen spelen ook een rol! Hoe hoger de elektriciteitsprijzen in verhouding tot de aardgasprijzen, hoe minder rendabel een warmtepomp wordt tov. een gasketel. Hebben je radiatoren een hoge aanvoertemperatuur nodig, dan kan het in uitzonderlijke gevallen goedkoper zijn om te verwarmen met aardgas.
Kan ik de radiatoren die nu aangesloten zijn op mijn mazoutketel behouden als ik een warmtepomp plaats?
Antwoord: Dat hangt af van verschillende factoren. Welke temperatuur heb je nodig in je radiatoren om je woning te verwarmen? Is 50°C al voldoende of moet het meer zijn? Wat is je huidig verbruik? Op basis van die gegevens kan een specialist perfect evalueren of het mogelijk is om jouw ketel te vervangen door een warmtepomp.Tip: Kan je een heel jaar je woning comfortabel verwarmen met een watertemperatuur van maximaal 50°C? Dan is je woning waarschijnlijk geschikt om ze duurzaam én voordelig te verwarmen met een warmtepomp. Lukt dat niet, dan kan je ook overwegen om je radiatoren te vervangen door grotere radiatoren of door extra radiatoren bij te plaatsen. Op die manier heb je een minder hoge temperatuur nodig voor hetzelfde warmte-rendement. Een specialist kan je hier zeker verder meer helpen.
Kan ik mijn gasketel volledig vervangen door een lucht/water warmtepomp? Ook als deze moet dienen voor zowel de verwarming als voor mijn sanitair warm water?
Antwoord: Ja, dat kan! Op voorwaarde dat je met een watertemperatuur van maximaal 70°C je woning kan verwarmen. Ook mag het thermisch vermogen dat je nodig hebt niet hoger zijn dan 14 kW. Is je huidige gasketel een type met een doorstromer voor sanitair warm water? Dan zal de installateur bij je warmtepomp ook een sanitaire boiler plaatsen.Is een warmtepomp met buitenunit nog rendabel bij temperaturen onder het vriespunt. Of kan ik dan best een hoogrendementsketel op gas installeren in combinatie met een warmtepomp?
Antwoord: Dat hangt vooral af van de watertemperatuur die nodig is om via je radiatoren je woning te verwarmen. Die zou met de huidige energieprijzen (midden 2024) niet hoger mogen zij dan 50°C om rendabel te zijn. Bij een buitentemperatuur van 0°C heeft een warmtepomp dan nog steeds een heel goed rendement.
Volstaat een aanvoertemperatuur van 50° niet altijd om aan de warmtevraag van je woning te voldoen, dan kan een hybride systeem een oplossing bieden, waarbij je naast je warmtepomp een gasketel voorziet die kan bijspringen als het nodig is.