Hoe wordt de prijs van energie bepaald?
Energie wordt vooraf ingekocht
Energie inkopen, hoe werkt dat?
Eneco: “Ons team koopt energie in, nog vóór jij ze nodig hebt. Het is een beetje zoals een chef-kok die zijn menu samenstelt. Ook die moet vooraf zijn ingrediënten bestellen en nadenken hoeveel hij van alles nodig zal hebben. Ook wij moeten voorspellen welke energie onze klanten nodig zullen hebben en die energie aankopen op de groothandelsmarkt.”Maar de energieprijzen zijn op die energiemarkt dus niet altijd gelijk?
Eneco: “Klopt, en ook dat kan je vergelijken met de veiling voor groenten en fruit van de kok. Zijn er heel veel appels op de markt, dan zullen ze meestal goedkoop zijn. Is er veel energie beschikbaar en is er weinig vraag, dan zullen ook de energieprijzen laag zijn. Maar is er tijdens een koude winter ineens veel meer vraag naar energie, dan zullen de prijzen stijgen. De wet van vraag en aanbod geldt dus ook voor energie.”Waarom zie ik het niet meteen op mijn factuur als de prijzen dalen?
Eneco: “Omdat we energie dus vooraf aankopen, zie je het effect van prijsstijgingen of -dalingen altijd met een beetje vertraging. De prijs die je vandaag betaalt, is dus gebaseerd op de marktprijs van een tijdje geleden.”Eneco: “Daarnaast maakt het natuurlijk ook uit welk contract je hebt. Heb je een vast contract, dan betaal je gedurende de looptijd dezelfde afgesproken prijs. Heb je een variabel contract, dan verandert je tarief wel mee met de markt maar ook daar zit wat vertraging op. Zo beschermen we onze klanten ook tegen plotse prijspieken, en proberen we prijsschommelingen te dempen.”
Veel factoren beïnvloeden de energieprijzen
Kan je dan vooraf echt niet weten hoe de prijzen zullen evolueren?
Eneco: “De prijzen schommelen voortdurend en ze perfect voorspellen is onmogelijk. Maar we houden wel zoveel mogelijk factoren in het oog die invloed hebben op de energieprijzen. Een koude winterprik, politieke spanningen in een belangrijk energieland, de toestand van de economie … Ze geven ons goede aanwijzingen over hoe de energieprijzen zullen evolueren op de internationale markt. Zo bepalen wij onze strategie om zo voordelig mogelijk groene stroom aan te kopen.”
Zo voordelig mogelijke groene stroom
Wat doet Eneco om de prijs voor klanten zo laag mogelijk te houden?
Eneco: “Zoals gezegd volgen we bij Eneco de energiemarkt op de voet. Zo kunnen we gepast reageren en worden we steeds slimmer. We investeren daarnaast in hernieuwbare energie en grootschalige batterijopslag om energie betaalbaar, betrouwbaar en altijd beschikbaar te houden.”
Energieprijzen zijn complex en voortdurend in beweging. Er zijn heel veel factoren die de prijzen doen schommelen. Eneco houdt alles in de gaten en zoekt altijd naar de ideale aankoopstrategie om te zorgen voor voldoende voordelige groene energie.
Met de juiste kennis, maak je de juiste keuzes.