David met zijn gezin
Besparen

Energiezuiniger wassen en drogen: zo doen deze 3 gezinnen het

De wasmachine en droogkast zijn echte energieverslinders, maar toch kunnen we niet zonder. Hoe hou je je energieverbruik binnen de perken? Een energiecoach van Eneco ging op bezoek bij drie gezinnen en geeft concrete tips.

De gezinnen

Aurelie en haar man

Aurelie (33) woont met haar man in een alleenstaande woning uit 2000 in Steenokkerzeel. Het huis kreeg nieuwe ramen en deuren.
Elke met haar gezin

Elke (41) woont met haar man en drie tienerzonen in een gerenoveerde hoeve uit 1886 in Boortmeerbeek. De vorige eigenaars renoveerden de woning op energetisch vlak.
David met zijn gezin

David (45) woont met zijn vrouw en twee zonen in een rijwoning uit 1939 in Vilvoorde. Ze kochten het huis in 2008 en renoveerden het volledig, zowel op vlak van isolatie als technieken.

Op lage temperatuur

Hoeveel keer je per week wast, hangt af van je gezinssamenstelling en je levensstijl. Elke heeft drie voetballende zonen die meermaals per week met modderige truitjes thuiskomen. “We wassen minstens vijf keer per week”, vertelt ze.



Ook Davids kinderen zijn sportief aangelegd. De ene zwemt en de andere voetbalt. “Mijn zoon voetbalt op kunstgras, dus dat valt mee qua vuil. Toch wassen we bijna elke dag.” Aurelie en haar man hebben genoeg aan zo’n drie wasbeurten per week. “Wanneer we intensiever sporten, kunnen dat er ook vier worden.”

Aurelie staat naast haar wasmachine en haalt er een blauwe handdoek uit
Minder wassen is dus niet altijd mogelijk. Hoe bespaar je dan wel? “Wassen op lage temperatuur biedt een oplossing”, zegt energiecoach Tom. “Dat kost minder energie, want de machine moet het water minder verwarmen. Maak gebruik van de ecostand of energiezuinige programma’s op je wasmachine. Zo bespaar je fors. En wanneer je nog een oud toestel hebt staan, is de aankoop van een nieuw exemplaar zeker het overwegen waard: die wassen sowieso efficiënter.”

Droog aan de lijn

De droogkast is een andere energievreter. “De was aan de lijn drogen in plaats van in de droogkast, scheelt heel wat elektriciteitsverbruik”, weet Tom. Ook Aurelie, Elke en David proberen het gebruik van de droogkast te beperken. Wanneer je niet anders kunt dan drogen, raadt Elke aan om de gedroogde was nadien zo snel mogelijk op te plooien: “Zo zijn er minder gekreukte kledingstukken die je moet strijken. Dat spaart tijd én elektriciteit uit.”
Elke staat voor haar wasmachine en droogkast met een laken in haar hand
"Vervang een oude wasmachine door een nieuw exemplaar. Die wast sowieso efficiënter."Energiecoach Tom
Een foto van Energiecoach Tom

Beter plannen

De invoering van het capaciteitstarief zorgt ervoor dat de gezinnen het wassen en drogen bewuster plannen. Aurelie: “Ik zet mijn wasmachine en droogkast niet meer tegelijk aan, tenzij onze zonnepanelen volop elektriciteit produceren. We letten er ook op om niet gelijktijdig te wassen en te koken.”



Bij Elke is dat nog een werkpunt, geeft ze toe. “Het gebeurt vaak dat we te veel toestellen tegelijk gebruiken: de wasmachine draait samen met de droogkast, terwijl ik intussen kook op de inductiekookplaat of in de oven. Of de strijk doe. Daar zullen we beter op moeten letten.”



Verder besparen op wassen en drogen, doe je dus door je wasbeurten slim te plannen in functie van je andere verbruikers. En in functie van de zon. Tom: “Als je zonnepanelen hebt, is het een goed idee om zoveel mogelijk te wassen en te drogen wanneer de zon schijnt. Dan was je gratis dankzij de energie die je zelf opwekt.”

Benieuwd naar jouw verbruik en hoe je dat kunt optimaliseren?

Eneco staat je bij als slimme energiecoach, met heel wat handige besparingstips.

Zin in meer?

De zoontjes van David openen de diepvriezer.

IJsvorming in de koelkast? Dit kan de reden zijn

Lees meer
Zoontje David ingepakt met een dekbedovertrek

Energiezuiniger verwarmen: zo doen deze 3 Vlaamse gezinnen het

Lees meer
Vrouw en man zitten op de bank en spelen een game op de televisie

Paul gaat sluipverbruik te lijf

Lees meer