Wat is sluipverbruik en hoe vermijd je het?
Wat is sluipverbruik?
Een andere term voor sluipverbruik of sluimerverbruik is ‘lekkende elektriciteit’. Het is dus vergelijkbaar met een lekkende kraan: je verbruikt water (of elektriciteit), zonder dat je er ook maar enig voordeel bij hebt.
Sommige toestellen moeten altijd aan staan, denk maar aan je koelkast of diepvries. Voor anderen geldt dat niet. Onder meer je digicorder, modem of gsm-oplader verbruiken voortdurend energie, zelfs als ze in stand-by staan.
Wat kost sluipverbruik?
De meeste mensen onderschatten hun sluipverbruik. Bijna iedereen heeft 15 tot 50 toestellen in huis die altijd ingeschakeld zijn of in stand-by staan. Vaak verbruiken die niet zoveel, maar alles samen is dat toch een aanzienlijke hoeveelheid weglekkende energie. Sluipverbruik kan zelfs oplopen tot 10% van het totale energieverbruik. Aan de gemiddelde stroomprijs van vandaag, kost dit ongeveer € 90 per jaar. De moeite waard om hier aandacht voor te hebben.
Hoe kan ik sluimerverbruik opsporen?
Hoe weet ik welke huishoudtoestellen energievreters zijn? Met een klein beetje moeite kan je ze zeker opsporen.
Een digitale meter is alvast een goed hulpmiddel. Je kan daarmee makkelijk zien wat je op dat moment verbruikt. Klik op de groene knop van je meter tot je de weergavecode 1.7.0 ziet. Dat is je verbruik op dat moment. Schakel je een elektrisch toestel in of uit, dan zie je meteen het verschil.
We geven je nog drie goede manieren om op zoek te gaan naar jouw grootste sluipverbruikers:
1. Let op de signalen van je toestellen
De volgende signalen wijzen erop dat een toestel onnodig energie verbruikt:
- Heeft een toestel een digitale klok of andere informatie-aanduiding?
- Blijft er steeds een lampje branden als je een toestel uitschakelt?
- Produceert een toestel nog warmte of geluid als het uit staat?
Is dat het geval, dan kan je bekijken of het wel nodig is om dat toestel aan of in stand-by te laten.
2. Meet het verbruik met een wattmeter
Je kan het energieverbruik meten met een wattmeter, ook wel een energieverbruiksmeter genoemd. Een eenvoudige meter kost slechts 15 tot 20 euro. Daarmee kan je het verbruik van één toestel tegelijk checken. Er bestaan ook uitgebreide systemen waarbij je het verbruik van verschillende toestellen tegelijk kan volgen via een smartphone, tablet of computer. Je kan dan vaak ook scenario’s instellen om bijvoorbeeld bepaalde toestellen automatisch uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.
Tip: Wil je een goede indicatie krijgen van het sluipverbruik van een toestel? Meet dan het verbruik gedurende een hele nacht en vermenigvuldig dat met 365. Zo weet je ongeveer hoeveel elektriciteit het apparaat op een jaar ’s nachts verbruikt.
3. Gebruik de Eneco Smart Meter app
Heb je een digitale meter? Dan kan je via onze Eneco Smart Meter app ook je sluipverbruik opsporen. Ga in de app naar het onderdeel ‘verbruik’ en kies daar elektriciteit per maand. Onderaan vind je een overzicht van je grootste verbruikers. Bij ‘Apparaten op standby’ vind je een goede indicatie van wat jouw sluipverbruik die maand gekost heeft.
5 tips om je sluimerverbruik te verminderen
Weet je welke apparaten onnodig aan de haal gaan met kostbare energie? Dan kan je deze weglekkende energie tot een minimum proberen beperken.
Met deze vijf tips zetten we je op weg om elektriciteit én euro’s te besparen:
-
Trek de stekker uit het stopcontact. Dit kan niet voor elk apparaat, maar het geeft je 100% zekerheid dat dit toestel geen elektriciteit meer steelt.
-
Gebruik een stekkerblok met een aan/uit-schakelaar. Zo kan je bijvoorbeeld de computer én alle randapparatuur tegelijk uitschakelen met één druk op de knop.
-
Voor toestellen met een hoog sluipverbruik kan je een stand-by killer overwegen. Dit toestelletje plaats je tussen het stopcontact en de stekker en het is meestal verbonden met het internet. Je kan hiermee het verbruik volledig onderbreken.
Een stand-by killer met een timer is een goed idee voor het opladen van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische tandenborstel. -
Schaf recentere toestellen aan. Die verbruiken minder als ze in stand-by staan. Check bij de aankoop zeker ook het energielabel van het nieuwe toestel.
-
Vervang voedingsadapters die veel elektriciteit verbruiken door zuinigere modellen.
Sluiverbruik te lijf gaan kan je heel wat opleveren. Het zijn vaak kleine ‘winstjes’ die samen toch wel oplopen. Met de informatie en de tips op deze pagina sta je heel wat sterker om de energieverspilling in je woning tot een minimum te beperken!
Succes!