Wat is de prijs van zonnepanelen?
Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Dan wil je vast weten hoeveel ze kosten én hoe snel je ze terugverdient door je besparing op je elektriciteitsfactuur. Een investering in zonnepanelen is altijd een duurzame, toekomstgerichte én winstgevende keuze.
Zonnepanelen: waarom zijn ze financieel zo interessant?
Sinds de eerste installatie van zonnepanelen in 1999 door onze installatiepartners is de technologie enorm geëvolueerd en de kostprijs flink gedaald. De tijd dat een zonne-installatie 15.000 euro of meer kostte, is gelukkig al lang voorbij.
Rekening houdend met de huidige energieprijzen bedraagt de terugverdientijd van een zonne-installatie, afhankelijk van je specifieke situatie, tussen 5 en 7 jaar.
En na die 7 jaar? Dan brengt je installatie alleen maar op en geniet je van gratis groene stroom. Dankzij de totale garantie van 25 jaar op het vermogen van de installatie, kom je makkelijk aan 30 jaar zekerheid.
Zonnepanelen bieden tal van voordelen:
- je bent minder kwetsbaar voor hoge energieprijzen
- je woning is klaar voor de toekomst én de waarde ervan gaat de hoogte in.
- je maakt een slimme keuze voor onze planeet, zodat de volgende generaties er ook van kunnen genieten.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Wat de kosten zijn en hoeveel zonnepanelen je best aanschaft, is afhankelijk van jouw situatie en woning. Om je een idee te geven van de prijzen van zonnepanelen, vergelijken we drie verschillende gezinssituaties:
- Heb je een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh?
Voor jouw situatie zal een set van 8 zonnepanelen van 430 Wp volstaan. De richtprijs voor deze installatie bedraagt ca. 4.400 euro incl. 6% BTW, Eneco-korting inbegrepen.
- Bedraagt jouw jaarlijks verbruik ca. 5.500 kWh?
Om te voldoen aan jouw verbruik heb je 14 panelen van 430 Wp nodig. Het kostenplaatje van deze situatie bedraagt ca. 6.400 euro incl. 6% BTW, Eneco-korting inbegrepen.
- Verbruik je jaarlijks ca. 7.500 kWh?
Dan kun je 20 panelen van 430 Wp gebruiken. De richtprijs voor deze installatie is ca. 9.300 euro incl. 6% BTW, Eneco-korting inbegrepen.
Wil je een thuisbatterij toevoegen? Hou dan rekening met een extra kost van ca. 4.500 euro voor een kwalitatieve batterij met een capaciteit van 5 kWh.
Factoren die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden
In de gevallen hierboven gaan we uit van een zuidelijk gericht dak. Jouw specifieke situatie kan weliswaar een ander resultaat opleveren, door onder meer de oriëntatie en de helling van het dak, de beschikbare oppervlakte, … . Wil je meer weten over de prijs en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt? Deze blog helpt je bij het maken van een inschatting voor hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.Van prosumententarief naar injectietarief
Alle stroomverbruikers betalen netkosten. Dat zijn de kosten die de netbeheerders aanrekenen voor het leveren van de stroom tot bij je thuis.Heb je nog een zonne-installatie van voor 2021 én een analoge, terugdraaiende elektriciteitsmeter, dan betaal je aan vast tarief voor het gebruik van het net, het zogenaamde prosumententarief, waarvan het bedrag bepaald wordt door het vermogen van de omvormer van je zonne-installatie.
Heb je een digitale meter, dan ontvang je een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die je in het net injecteert. Je energieleverancier past hiervoor een apart injectietarief toe.
Het injectietarief is lager dan het afname-tarief. Je doet er dus goed aan je stroomproductie zo goed mogelijk af te stemmen op je verbruik, zodat je zelfverbruik zo hoog mogelijk is. Een thuisbatterij kan helpen om je zelfverbruik te verhogen van 30 à 35% tot ca. 60 à 70% op jaarbasis.
Voordelige prijs voor zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering. Dankzij de voordelige prijs via Eneco is het bovendien een betaalbare energieoplossing. Je bespaart er honderden euro’s mee op je energiefactuur, zeker in combinatie met een thuisbatterij!Ontdek ons aanbod voor particulieren of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.
Meer over zonnepanelen leren?
Kijk dan zeker eens op onze blog vol interessante artikelen rond zonnepanelen, thuisbatterij, besparen en tal van andere onderwerpen!