Man met stekker en verlengkabel in de hand
Thuisbatterij

Wat is de kostprijs en terugverdientijd van een thuisbatterij?

Voor niets gaat de zon op. Maar hoeveel kost het om de energie uit de zon op te slaan in een thuisbatterij? In deze blogpost verdiepen we ons in de kostprijs en de terugverdientijd van een thuisbatterij.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Op dit moment betaal je voor een kwalitatieve thuisbatterij inclusief plaatsing tussen € 4.500 en € 10.000, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Dat is heel wat minder dan een paar jaar geleden. Bovendien is de kwaliteit van de batterijen enorm verbeterd, wat verklaart waarom steeds meer gezinnen een thuisbatterij installeren.



Een thuisbatterij kan zorgen voor een flinke besparing op je energiefactuur. Dankzij een thuisaccu kun je veel meer van je zelf opgewekte energie gebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. De elektriciteit die je zelf opwekt is natuurlijk de goedkoopste stroom die er bestaat.

Opgelet: geen premie meer voor thuisbatterijen. Sinds april 2023 krijg je in Vlaanderen geen overheidspremie meer voor het plaatsen van een thuisbatterij.

En de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Koop je een batterij om je bestaande zonne-installatie te upgraden, dan kan je die investering meestal terugverdienen in een periode van 8 tot 14 jaar.



Ben je nog van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het ook een goed moment om na te denken of je ook een thuisbatterij wilt. Als je deze samen laat plaatsen, is dat een stuk voordeliger en daalt de terugverdientijd meestal tot onder de 8 jaar.



De terugverdientijd hangt af van heel wat verschillende factoren.

Laadstation thuisAls je een elektrische wagen oplaadt als het donker is, komt je thuisbatterij goed van pas.

Zo verhoog je het rendement van je thuisbatterij

Je kan er ook zelf voor zorgen dat het rendement van je thuisbatterij stijgt en de terugverdientijd daalt. De wereld wordt steeds meer ‘elektrisch’ en in dat verhaal heeft een thuisbatterij extra troeven. Er zijn heel wat zaken waardoor je thuisbatterij wél rendabel wordt.



  • Denk je er ook aan om een warmtepomp te installeren? Met je thuisbatterij kan je makkelijk de energie die je overdag opslaat gebruiken om ’s avonds voordelig je woning te verwarmen.

  • Ook wanneer je een elektrische wagen oplaadt als het donker is, komt je thuisbatterij goed van pas.

  • Kook je nog op gas en wil je overschakelen op elektrisch koken (bv. inductie)? Dan kan een thuisbatterij voordelen hebben. Je kookt dan ’s avonds op de overdag ‘gespaarde’ energie.

  • Als de energieprijzen hoog zijn, daalt ook de terugverdientijd van je thuisbatterij. Je zal meer ‘eigen’ energie kunnen gebruiken en minder dure energie moeten aankopen.

Conclusie: Is een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij laten installeren kan zeker een goed idee zijn. De prijzen zijn de laatste jaren fors gedaald en de kwaliteit verbeterd. Alles hangt af van je eigen situatie. Je kan vooraf berekenen hoeveel je ongeveer kan besparen op je energiefactuur door een thuisbatterij. Zo krijg je inzicht of een batterij voor jou interessant is.
Paar die elkaar vasthouden

Meer uit je thuisbatterij halen?

Nog geen thuisbatterij? Eneco wijst je de juiste partner aan voor een vlotte en betrouwbare installatie.

Gerelateerde artikelen

Man en vrouw kijken naar een laptopscherm

5 prangende vragen rond energieopslag en de thuisbatterij

Lees meer
Lachende mensen

Zo beperk je het verbruik van elektrische apparaten zonder kwaliteitsverlies

Lees meer
Zonnepanelen Museon

Het rendement van zonnepanelen

Lees meer