De zonen van David
Besparen

Energiezuiniger koken en koelen: zo doen deze 3 gezinnen het

In de keuken staan heel wat energieverslinders, met de oven, koelkast en diepvriezer op kop. Of je nu kookt voor een groot gezin of voor twee: energie verbruiken doe je sowieso. Tom, energiecoach bij Eneco, neemt het verbruik van drie Vlaamse gezinnen onder de loep en geeft concrete tips.

De gezinnen

Aurelie en haar man

Aurelie (33) woont met haar man in een alleenstaande woning uit 2000 in Steenokkerzeel. Het huis kreeg nieuwe ramen en deuren.
Elke met haar gezin

Elke (41) woont met haar man en drie tienerzonen in een gerenoveerde hoeve uit 1886 in Boortmeerbeek. De vorige eigenaars renoveerden de woning op energetisch vlak.
David met zijn gezin

David (45) woont met zijn vrouw en twee zonen in een rijwoning uit 1939 in Vilvoorde. Ze kochten het huis in 2008 en renoveerden het volledig, zowel op vlak van isolatie als technieken.

Voordeel uit capaciteitstarief

Elke is moeder van drie voetballende tieners. Dat betekent: puzzelen met de planning. “Vanwege de trainingen van de zonen kunnen we niet altijd samen eten. Daardoor koken we hier vaak twee keer per dag. Dat zorgt voor heel wat extra verbruik. Door beter te plannen en één keer per dag voor iedereen te koken en een deel achteraf weer op te warmen, kunnen we hier nog besparen”, legt ze uit.



Aurelie: “Bij ons is alles heel erg afhankelijk van het werk en onze andere plannen. De ene dag koken we ’s middags, de andere ’s avonds … Het is moeilijk om daarop te besparen. Ik let er wel op om niet tegelijk te koken en te wassen nu het capaciteitstarief in werking getreden is.” Het capaciteitstarief moedigt iedereen aan om het net efficiënt te gebruiken. Wie hoge pieken veroorzaakt, betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt. “Wat ik ook doe, is de oven een paar minuten eerder uitzetten”, vervolgt Aurelie.

Elke met haar gezin

“Dat is een goede gewoonte”, merkt energiecoach Tom op. “De maaltijd gaart immers verder in de warme lucht. Hetzelfde geldt voor die pot pasta: zet het vuur gerust wat eerder uit. Ook de oven niet volledig laten voorverwarmen, helpt je besparen.”



Dat laatste doet ook Elke. “En na het koken laat ik de oven openstaan: zo trekt de warmte de woning in.” David heeft recente keukentoestellen en een inductiekookplaat, dus zijn energieverbruik is vrij laag. “Onze inductiekookplaat kunnen we niet eerder uitzetten om een gerecht verder te laten garen. We letten er vooral op om ze niet tegelijk met de wasmachine of droogkast te gebruiken.”


Hou het hoofd (en je eten) koel

Naast de kookplaat en de oven zijn ook de koelkast en diepvriezer grote verbruikers. Zeker als het om een ouder toestel gaat. Aurelie heeft er zo één staan in haar garage. “Ik schrok van het hoge verbruik van onze oude koel-vriescombinatie. Aan de hand van een energiemeter schatten we dat het toestel op jaarbasis gemiddeld 350 tot 400 kWh verbruikt. Een nieuwe verbruikt zo’n 200 kWh.”
Aurelie en haar man zitten aan tafel.
"Zit je diepvriezer niet vol? Gebruik dan blokken piepschuim om warme lucht geen ruimte te geven."David - klant bij Eneco
Eneco Energiecoach Tom.

Beter plannen

Nieuwe huishoudtoestellen werken veel efficiënter, beaamt Tom. En hij heeft nog tips: “Stel de temperatuur juist in. De optimale temperatuur voor een koelkast is 6 °C, voor de diepvriezer is dat -18 °C. Kouder hoeft niet, dat zorgt alleen maar voor extra verbruik. Je diepvriezer regelmatig ontdooien, zorgt ervoor dat hij heel wat minder verbruikt.



Controleer ook of de afdichtingsrubbers op de deuren van je diepvriezer en koelkast nog goed sluiten. Wanneer je ijsvorming in je koelkast opmerkt, is dat soms een teken dat de deur niet goed afsluit en de koeling harder moet werken. In dat geval kun je de sluitingsrubbers vervangen. Wanneer de koelkast ouder is, is het vaak interessanter om meteen een nieuw exemplaar te bestellen.”



Ook David heeft een advies: “Zorg ervoor dat je diepvriezer zo vol mogelijk zit. Elke keer je de deur opent, komt er warme lucht in die gekoeld moet worden. Hoe minder plaats er is voor warme lucht, hoe minder de koeling moet werken. Wij gebruiken blokken piepschuim om lege plekken tijdelijk op te vullen.”

Benieuwd naar jouw verbruik en hoe je dat kunt optimaliseren?

Eneco staat je bij als slimme energiecoach, met heel wat handige besparingstips.

Zin in meer?

Zoontje David ingepakt met een dekbedovertrek

Energiezuiniger verwarmen: zo doen deze 3 Vlaamse gezinnen het

Lees meer

Energiezuiniger wassen en drogen: zo doen deze 3 gezinnen het

Lees meer
Vrouw en man zitten op de bank en spelen een game op de televisie

Paul gaat sluipverbruik te lijf

Lees meer