Eneco laat Dagelijkse kost koken met duurzame energie
Het populaire tv-programma Dagelijkse kost een duurzame boost geven. Dat was het doel van de spectaculaire onderneming die in juni plaatsvond in Leuven. Toen doken er in het historisch centrum van de stad stellingen en een lift op aan het gebouw ‘In de Dry Coppen’. In dat statige burgerhuis wordt het kookprogramma opgenomen. Productiehuis Hotel Hungaria liet samen met Eneco negen zonnepanelen en een thuisbatterij installeren. Dat is een belangrijke stap om het televisieprogramma duurzaam en energie-efficiënt te maken.
Geen eitje
Een paar zonnepanelen plaatsen… eenvoudig toch? Niet hier! Het pand is een beschermd monument dat dateert uit 1759. Bovendien bevindt het zich in een smalle straat in het stadscentrum en het complexe schilddak zorgde voor een extra pittige uitdaging. De opdracht was dus allerminst een eitje. Maar moeilijk gaat ook! Hoge stellingen zorgden ervoor dat de installateurs veilig konden werken om alles te installeren. Het resultaat mag er zijn: Dagelijkse kost is nu ook voor het klimaat vlot verteerbaar.
Gulzige energievreters
Het zal je misschien verwonderen, maar een kookprogramma zoals Dagelijkse kost verbruikt heel wat energie. Tijdens één draaidag worden vier afleveringen ingeblikt en draaien er drie ovens, twee friteuses, verschillende keukenrobots, snijmachines, twee ijskasten en twee diepvriezers. Maar ook de televisiecrew slurpt gulzig elektriciteit met onder meer camera's, studiolampen en monitors. Elk jaar verbruikt het programma ongeveer 7.000 kWh elektriciteit, zoveel als twee gezinnen.
Paling in ’t groener
Dankzij de installatie van negen zonnepanelen moet het programma heel wat minder stroom van het net halen. Zo wordt de paling in ’t groen nog een stuk groener en noemen we wentelteefjes vanaf nu altijd ‘gewonnen brood’ in plaats van ‘verloren brood’. Bij Eneco bewijzen we graag dat de energietransitie mogelijk is, ook in energieverslindende sectoren.
Dit past allemaal in ons ambitieus One Planet Plan om samen met onze klanten al in 2035 klimaatneutraal te zijn. Het kán. We doen het nu!
Duurzaam koken deze week?
Samen met Dagelijkse kost bewijzen we dat je overheerlijk kan koken zonder de teller tilt te laten slaan. Meer nog, we hebben er een volledig weekmenu van gemaakt. Laat het smaken!