Vrouw en man zitten op de bank en spelen een game op de televisie
Besparen

Paul gaat sluipverbruik te lijf

Minder energie verbruiken is de beste manier om je energiefactuur te doen dalen. Wist je dat je zelfs met kleine ingrepen een aanzienlijk verschil maakt? Door bewuster om te gaan met je energie, vermijd je bijvoorbeeld heel wat onnodig sluipverbruik. Ook Paul (42) ontdekte dat het helemaal niet zo moeilijk is om heel wat te besparen.



“Eerlijk gezegd, was ik vroeger niet zoveel bezig met mijn energieverbruik. De logische zaken wel natuurlijk, zoals het licht uitdoen als we de kamer verlaten, de verwarming op tijd uitzetten voor we gaan slapen, enzovoort. Kleine dingen die een gewoonte zijn geworden, omdat we het van thuis hebben meegekregen en al jaren zo doen. Maar voor de rest, goh, ik stond daar echt niet bij stil.”



Herkenbaar? Voor velen is energie altijd vanzelfsprekend geweest. Pas wanneer iets schaars of duur wordt, schieten ze in actie. Ook Paul. “Een tijdje geleden kreeg ik van Eneco een e-mail met besparingstips. Dat was voor mij het startpunt om eens stil te staan bij mijn verbruik. Ik heb daarna veel artikels gelezen over energie besparen en samen met mijn vriendin een lijst gemaakt van onze grootste energievreters die we willen aanpakken. Je moet ergens beginnen, dus we hebben vooral gezocht naar tips die inspelen op onze eigen werk/leef/woongewoonten. Dingen waar we zoveel mogelijk impact mee kunnen hebben.”

Betrek het hele gezin

“Een tip die ik alvast zelf kan geven: betrek er meteen je partner of gezin bij. Maak van energiebesparing een topic dat leeft in huis. Neem jullie gewoonten samen onder de loep en leer ervan bij. Ik ben bijvoorbeeld nogal een technologiefreak, dus ik heb best veel entertainmenttoestellen in de living en op zolder: een tv, spelconsoles, pc’s, een krachtige versterker, een VR-setup enzovoort. Mijn mancave, zeg maar ... Mijn vriendin wees me erop dat het sluipverbruik in ons huis waarschijnlijk een pak hoger ligt dan bij de meeste mensen. Ik had daar zelf helemaal niet aan gedacht. Dus nu zet ik mijn stekkerdozen volledig uit wanneer ik klaar ben. En op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals achter de tv, werk ik met een slimme stekker die ik via een app kan bedienen. Handig! Ook mijn serverkast in de kelder bedien ik vanop afstand, zodat ze enkel aangaat wanneer dat nodig is.”

21 dagen reminders

Maar lukt het echt om daar elke keer aan te denken? “Niet altijd”, bekent Paul. “Maar daar zijn ook oplossingen voor. Ik zet bijvoorbeeld vaak reminders in mijn telefoon en mijn vriendin werkt met post-its.” Gaat dat niet wat ver? Paul vindt van niet: “Energie besparen heeft voor mij veel te maken met je dagelijks gedrag aanpassen. Naar het schijnt heb je gemiddeld 21 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dat klopt ongeveer, heb ik gemerkt. Dus als ik mezelf er 3 weken lang constant aan herinner dat ik mijn stekkerdozen moet uitzetten, blijft dat hangen en wordt het uiteindelijk een automatisme.”

Meten = weten

En heb je dan een idee van hoeveel je precies bespaart? “Dat nog niet”, geeft Paul toe. “Zoals ik al zei, was ik tot voor kort niet veel bezig met energie. Ik heb dus ook nooit mijn meterstanden opgevolgd. Daarom kijk ik wel uit naar een digitale meter. Die registreert mijn meterstanden automatisch en zo zie ik meteen wat het effect is van mijn inspanningen. Dat gaat me nog meer motiveren om mijn verbruik onder controle te houden. Een vriend heeft trouwens onlangs zonnepanelen laten leggen en gebruikt nu een app om zijn productie op te volgen en te checken of hij zijn verbruik kan optimaliseren. Heel interessant. Volgend jaar komen er ook op ons dak zonnepanelen.”

Pauls top 3-energievreters

  • Sluipverbruik: Dat los ik op door mijn verdeelstekkers volledig uit te zetten en te werken met slimme stekkers.


  • Verbruik tijdens de daluren: Waar ik vroeger woonde, start het nachttarief om 22u. Maar in mijn huidige gemeente al vanaf 21u. Dat wist ik helemaal niet. Wel handig, want nu kan ik in de week al eens een wasje insteken 's avonds.


  • Bad: Tijdens de coronacrisis hebben we onszelf een minder goede gewoonte aangeleerd: na een lange thuiswerkdag heerlijk ontspannen in bad. Een paar keer per week. En dat tikt aan na een tijdje, zowel qua water- als gasverbruik. Nu nemen we nog maar 1 keer per maand een bad, maar we maken er dan wel een écht relaxmoment van met een drankje, muziek ...

Gerelateerde artikelen

De zoontjes van David openen de diepvriezer.

IJsvorming in de koelkast? Dit kan de reden zijn

Lees meer

Energiezuiniger wassen en drogen: zo doen deze 3 gezinnen het

Lees meer
Zoontje David ingepakt met een dekbedovertrek

Energiezuiniger verwarmen: zo doen deze 3 Vlaamse gezinnen het

Lees meer