2

Verbruik elektriciteit

Je gemiddelde elektriciteitsverbruik is sterk afhankelijk van je thuissituatie. Het loont dus de moeite om je jaarlijkse afname te berekenen. Zo ontdek je je energiebehoeften, en kan je energieleveranciers en tarieven het best met elkaar vergelijken. Benieuwd wat nog meer invloed heeft op je elektriciteitsverbruik en hoe jij het verbruik van je toestellen kan berekenen? Lees dan verder, wij vertellen het je allemaal.

energieleveranciers-vergelijken-eneco-1000x550px.jpg

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

Het is belangrijk om je elektriciteitsverbruik te vergelijken met het verbruik van een gemiddeld gezin in België. Met deze inzichten ontdek je of je een normale verbruiker bent of niet. Factoren als jouw gezinssituatie bepalen voor een groot deel het verbruik. Andere belangrijke elementen zijn je verwarmingstype, toestellen en je levensstijl. Hier vind je een overzicht van het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België.

Bron: vreg.be

digitale-meter-1200x600.jpg

Elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin per jaar

Hoeveel energie een gezin afneemt hangt o.a. af van het aantal personen die het gezin telt. Een gemiddeld gezin bestaat uit zo’n 3 tot 4 personen. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van die gezinsgrootte ligt rond de 2944 kWh/jaar (cijfers uit 2021). Dankzij energie-efficiënte inspanningen daalt de algemene elektriciteitsafname in België al jaren. Zo kiezen steeds meer huishoudens voor duurzame energie via zonnepanelen, waardoor ze minder elektriciteit afnemen via het net.

Gemiddeld verbruik van elektriciteit op basis van het aantal personen

Het gemiddeld verbruik van een gezin is afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. Maar ook het type elektriciteitsmeter, en of de personen in het huishouden grootverbruikers zijn of niet.

Een éénpersoonshuishouden gebruikt gemiddeld zo’n 1200kWh elektriciteit per jaar. Het verbruik van 2 personen is 2350kWh, net niet het dubbele van een alleenstaande. Een gezin met 3 à 4 personen in het huishouden verbruikt met een tweevoudige meter gemiddelde 3500kWh op jaarbasis. Grotere gezinnen van 4 tot 5 personen zitten aan een elektriciteitsverbruik van 7500kWh.

Huishouden

Enkelvoudige meter

Dag

Nacht

1 persoon

1200 kWh

500

700

2 personen

2350 kWh

1050

1300

Gezin (3-4 personen)

3500 kWh

1600

1900

Gezin (4-5 personen)

7500 kWh

3600

3900

Hoe bereken je het gemiddeld elektriciteitsverbruik

Je elektriciteitsverbruik berekenen doe je door de elektriciteitsmeter te bekijken. Deze houdt namelijk voor je bij hoeveel je verbruikt – het is ook die meterstand die je moet doorgeven aan je distributienetbeheerder. De meest gekende is de enkelvoudige meter. Heb je zo’n type meter, dan betaal je voor elk verbruiksmoment hetzelfde tarief, of dat nu overdag of ’s nachts is.

De tweevoudige meter is interessant voor grote gezinnen die vooral ’s avonds actief zijn. Dit type meter werkt namelijk met piek- en daluren. Van zodra de daluren ingaan, verbruik je aan een lager tarief. Er zijn dan ook twee tellers: één voor overdag (piekuren) en voor ’s avonds en ’s nachts (daluren).

Met die gegevens kan je dan je verbruik inschatten en min of meer berekenen. Eens je jouw gemiddeld verbruik kent, kan je dit ook makkelijker in de gaten houden. Merk je dat je meter sneller stijgt dan anders? Dan is het misschien tijd om je gewoonten eens opnieuw onder de loep te nemen.

Hoe bereken je het verbruik van een toestel

As je het elektriciteitsverbruik van een toestel wil berekenen, moet je met 3 zaken rekening houden:

1.

Het vermogen van het elektrisch toestel (uitgedrukt in watt).

2.

Het aantal uren dat je dit toestel gebruikt voor 1 dag.

3.

Het aantal dagen per jaar dat je dit toestel gebruikt.

Het totale verbruik (bij benadering) van je elektrisch toestel kan je, als je de 3 bovenstaande factoren kent, berekenen met onderstaande formule:

aantal uren per dag x aantal dagen verbruik per jaar x vermogen toestel (uitgedrukt in watt/1000) = aantal kWh

De reden dat je het aantal watt moet delen door 1000, is omdat je het moet omzetten naar kilowatt.

Natuurlijk moet je bij het berekenen van je factuur ook rekening houden met de prijs die je betaalt voor je elektriciteit. Wil je besparen? Dan loont het om energieleveranciers te vergelijken.
Zo kan je namelijk het voor jou ideale tarief uitzoeken. Ook is het belangrijk om te weten hoe de elektriciteitsprijzen zijn opgebouwd. Enkel zó kan je je factuur zoveel mogelijk ‘onder controle’ houden. Lees meer over elektriciteitsprijzen.

4 factoren die het elektriciteitsverbruik beïnvloeden

Het is goed om je bewust te zijn over welke factoren jouw elektriciteitsverbruik bepalen. Zo kan je kijken waar je eventueel energiebesparende maatregelen kan nemen. Het aanschaffen van energiezuinige toestellen, het isoleren van je woning of het opwekken van energie via zonnepanelen zijn één van de meest gebruikelijke maatregelen om je energiefactuur te doen dalen. Door je exacte elektriciteitsbehoefte te kennen kan je ook kijken naar elektriciteitstarieven die het best bij je gezinssituatie passen. Wil je weten wat de voornaamste elektriciteitsverbruikers zijn? We lijsten de belangrijkste factoren hier even voor je op:

1. Keuze van huishoudtoestellen

Zijn je huishoudtoestellen voornamelijk elektrisch? Je verbruik zal dan sowieso hoger liggen dan wanneer je verwarmt en kookt op gas. Zo kan je water verwarmen met een elektrische boiler of met een gasketel, net zoals je jouw huis kan verwarmen op elektriciteit of gas (of mazout).

Het vermogen van de apparaten beïnvloedt het totale elektriciteitsverbruik. Hoe meer je apparaten verbruiken, hoe hoger je energierekening zal liggen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de energiezuinigheid van toestellen: AAA-labels zijn sowieso de zuinigste toestellen. Duurder in aankoop, maar de moeite waard als je het verschil op je rekening ziet.

Hetzelfde geldt voor je verlichting. Kies je voor ledverlichting, dan ga je sowieso meer besparen. Dit type is namelijk veel zuiniger in verbruik, wat zich uiteraard direct vertaalt naar jouw energierekening. Klassieke verlichting zal daarentegen al snel meer verbruiken.

Het verschil met zonnepanelen?

Wie zonnepanelen heeft, kan rekenen op meer voordeel. Heb je zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, en verbruik je minder dan je elektriciteit opwekt dan zal het teveel aan elektriciteit terug naar het net gaan en jouw meter terugdraaien. Vanaf 2021 valt het principe van de terugdraaiende teller weg voor nieuwe zonnepaneleninstallaties.

2. De woning

Hoe groter je huis, hoe meer elektriciteit je zal verbruiken. Zeker als je gebruik maakt van elektrische verwarming. Een grotere woning heeft namelijk meer verlichting én verwarming nodig. Het is namelijk vaak zo dat verschillende ruimtes tegelijkertijd benut worden, waardoor er op al die plaatsen ook elektriciteit wordt gebruikt.

De ligging van je huis is natuurlijk ook belangrijk. Heb je veel zon en daglicht? Dan hoef je minder te verwarmen en te verlichten. Zo kan je al snel besparen.

Een andere belangrijke factor die het energieverbruik bepaald is de leeftijd van je woning. Een nieuwere woning heeft namelijk een lager E-peil dan een oudere woning.

3. Gezinssamenstelling en omgang met energie door je gezin

Een uiteraard erg voor de hand liggende verbruiksbepalende factor. Je verbruik zal stijgen naarmate je gezin uitbreidt. Hoe meer gezinsleden, hoe meer ruimtes er gebruikt worden (op hetzelfde moment) en hoe meer elektriciteit je nodig hebt. Er worden meer toestellen (tegelijkertijd) gebruikt, er is nood aan verlichting op verschillende plaatsen in huis … Kortom: elk extra gezinslid tikt aan op de elektriciteitsfactuur. Het komt er dan ook op neer om het volledige gezin op te trommelen om zoveel mogelijk te leren besparen. En met onze blog vol tips om energie te besparen komt dat sowieso wel goed.

Een gemiddeld gezin spendeert vooral elektriciteit aan verlichting, koelen en vriezen, wassen en drogen en aan ontspanning. Maar door bijvoorbeeld te kiezen voor een droogrek in plaats van een droogkast, de koelkast niet te lang open laten staan en het licht altijd uitdoen als je een ruimte verlaat, kan je die energiefactuur verlagen.

4. Isolatie

Hoe beter de isolatie, hoe minder energie je zal verbruiken. Mits een goede isolatie hou je namelijk de opgewekte warmte veel beter binnen – maar een te veel aan warmte hou je dan ook weer buiten. Zo hoef je tijdens de warme zomermaanden geen gebruik te maken van een energievretende ventilator. Wie goed isoleert doet in één keer een grote investering, maar zal daar jarenlang van kunnen genieten. Inclusief genot van een veel lagere energierekening!