2

De energiescan scant je woning op energieverlies

23/03/2021 | Verschenen in Besparen

Energiescan header.jpg

Hoe je gemakkelijk energie kan besparen, weet iedereen wel. De ramen openzetten als het buiten stenen uit de grond vriest en de verwarming op volle toeren draait, is niet echt aan te raden. En je kunt het je kinderen nog duizend keer zeggen: ‘lichten uitdoen in je kamer’ … het heeft wat tijd nodig vooraleer de kids het (willen) snappen. Maar er zijn meer dingen die je kan doen om energie te sparen. Via een energiescan van je woning weet je het direct.

Een energiescan, het is wat het zegt: een scan van het energieverbruik van een gebouw om te bekijken hoe en waar je energie kunt besparen. Je krijgt energiebesparende tips over onder andere verwarmen, verlichten en spaarzaam gebruik van je huishoudtoestellen.

Bovendien kan de adviseur dadelijk enkele maatregelen treffen zoals het aanbrengen van tochtstrips, spaarlampen en buis-isolatie plaatsen of een waterbesparende douchekop installeren.

Wat is (de prijs van) een energiescan

De energieadviseur kent zijn job en stelt dus een degelijk verslag op.

  • een analyse van de huidige energiesituatie
  • besparingstips
  • een beschrijving van de uitgevoerde kleine energiebesparende maatregelen
  • advies over mogelijke grote aanpassingen
  • en een overzicht van de bestaande premies en subsidies

 

Na de basisscan kan je een opvolgscan aanvragen. In het rapport van deze uitgebreide scan zal je raadgevingen vinden over bijkomende energiebesparende aanpassingen, bijvoorbeeld de installatie van hoogrendementsbeglazing of een verwarmingsinstallatie of het plaatsen van dakisolatie.

Wat kost een energiescan? De energiescan en het energiepakket zijn gratis, maar niet voor iedereen.

Gratis voor bedrijven

Via het Agentschap Innoveren en Ondernemen kom je alles te weten over een gratis energiescan voor bedrijven.

Gratis voor particulieren

De energiescan is jammer genoeg niet gratis voor iedereen. Momenteel kunnen enkel volgende groepen hiervan gebruik maken.

Wie voert energiescan uit

We weten nu wel al wat zo’n energiescan inhoudt, maar waar moet je dan aankloppen? Wie doet die energiescan? Eazypeazy, de energiescan kan uitgevoerd worden door de gemeente, de netbeheerder (Fluvius) of een energiesnoeiersbedrijf.

Let op: een energiescan is niet te verwarren met een energieaudit die veel verder gaat en dieper analyseert. Een audit is bovendien niet gratis.

Heeft dit onderwerp je aan het denken gezet? Op onze blogpost rond sluipverbruik vermijden vind je meer tips en tricks om het energieverbruik in jouw woning te doen dalen.

Geïnteresseerd in een energiescan? Maak een afspraak en de energieadviseur aka energiescanner komt bij je langs.