2

Upgrade jouw zonne-energie met een thuisbatterij

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is interessanter dan ooit. We begeleiden jou zodat je meer van je zonne-energie kan genieten.

Ja, ik wil een offerte
Header_thuisbatterij_1000x550-def.jpg

Hoe werkt een thuisbatterij?

Zonne-energie die je overdag niet onmiddellijk verbruikt, vloeit normaal naar het elektriciteitsnet. Tenzij je een thuisbatterij hebt! Dan kun je deze zelf opgewekte energie gewoon opslaan voor later gebruik. Zo kun je er ’s avonds en ’s nachts ook nog van genieten. Of wanneer je zonnepanelen minder produceren doordat de zon zich achter de wolken verschuilt. Inderdaad. Met een thuisbatterij maak je jouw woning minder afhankelijk van het net én ben je er zeker van dat jouw stroom echt groen is.

Een thuisbatterij voor iedere situatie

Een thuisbatterij koppelen aan jouw zonne-installatie is een slimme investering. Wij hebben de meest rendabele oplossing voor jouw specifieke situatie en noden. Denk aan jouw type zonnepanelen en omvormer, de oriëntatie van je woning, de beschikbare plaats en jouw verbruiksprofiel.

Heb je nog geen zonnepanelen? Ontdek ons aanbod zonnepanelen inclusief thuisbatterij.

*Prijzen zijn inclusief 6% btw en indicatief voor Vlaanderen waar de thuisbatterij wordt geïnstalleerd door de firma IZEN. Prijzen en cijfers zijn steeds onder voorbehoud van inspectie ter plaatse en afhankelijk van de specifieke situatie en het verbruikspatroon van de klant. Bovenstaande richtprijzen zijn gebaseerd op een standaard situatie voor een thuisbatterij-module naar keuze (exclusief omvormer, tenzij wanneer expliciet vermeld), een adviesgesprek, een standaardhoeveelheid materialen, de installatie, de keuring en de recyclagebijdrage.

Batterijen Header

Nog meer weten over een thuisbatterij?

Onze experten vertellen er jou alles over in verschillende blogartikels. Zij beantwoorden helder en duidelijk zoveel mogelijk potentiele vragen. Ideaal om een weloverwogen keuze te nemen.

Meer advies

Veelgestelde vragen

 • Is mijn zonnepaneleninstallatie geschikt voor een thuisbatterij?

  Eerst bekijken we of jouw zonnepanelen combineerbaar zijn met een nieuwe hybride omvormer. Indien dit niet mogelijk is, bekijken we je elektrische configuratie. Misschien is er een extra aansluiting mogelijk van een batterij met omvormer. Er zijn meerdere mogelijkheden, dus laat je goed adviseren door een expert.

 • Hoe snel verdien ik mijn thuisbatterij terug?

  Je kunt meer besparen door jouw zelfverbruik te verhogen (vermijd injectie op het net en afname van het net). Met een kleine thuisbatterij 800kWh/jaar bespaar je tot 200 euro, met een thuisbatterij van 1200kWh tot 300 euro en een grote thuisbatterij van 1600kWh tot 400euro. Er bestaat extra hardware die je automatisch helpt besparen, maar toch zal je eigen verbruiksprofiel bepalen hoeveel je exact zal besparen.

 • Welke premies bestaan er voor de aankoop van een thuisbatterij?

  De premie voor thuisbatterijen loopt af op 1 april 2023 (datum van de keuring ten laatste 31 maart). Raadpleeg de website van de Vlaamse overheid voor meer informatie.

 • Hoe werkt een thuisbatterij?

  In dit blogartikel vertellen we er alles over.

 • Welke thuisbatterij heb ik nodig?

  Dit hangt af van een aantal factoren af. De capaciteit van je thuisbatterij speelt de grootste rol. Een groot verbruik betekent een grotere capaciteit. Maar let op, volgens onze berekeningen bedraagt de optimale opslagcapaciteit van een thuisbatterij in België niet meer dan 2,28 kWh. Daarmee kan je 250 dagen per jaar je batterij volledig op- en ontladen of 800 kWh extra stroom uit je eigen zonnepanelen halen. Een thuisbatterij van 8 kWh kan hoogstens 50 dagen per jaar volledig op- en ontladen. De andere dagen schijnt te zon niet voldoende.


  Ook de reden waarom je de aankoop overweegt, zal bepalend zijn. Dient de thuisbatterij vooral als noodcapaciteit of als extra besparing op je energiefactuur? Laat je adviseren door een echte expert om de juiste keuze te maken.

  • Hoe worden thuisbatterijen gerecyleerd?

   Het is niet zo makkelijk om lithium-ion batterijen te recycleren. De grondstoffen moeilijk gescheiden  worden. In het verleden kon ongeveer 50% van een Li-ion batterij gerecycleerd worden, maar de technologie is snel geëvolueerd. Er zitten dure en schaarse grondstoffen (lithium, kobalt, koper, …) in een batterij. De vraag naar batterijen gaat steeds omhoog, wat het natuurlijk aantrekkelijk maakt om deze materialen zo goed mogelijk te hergebruiken. Verschillende bedrijven hebben ondertussen nieuwe processen ontwikkeld. Hierdoor kunnen meer dan 80% van een Li-ion batterij gerecycleerd  worden. Er wordt verwacht dat we in de nabije toekomst zelfs zo goed als 100% van een Li-ion batterij kunnen recycleren. Meer info: https://www.bebat.be/nl/blog/ontzorging-afgedankte-thuisbatterijen.

  • Ik heb al zonnepanelen, maar wil een thuisbatterij plaatsen. Moet ik mijn omvormer vervangen?

   Je bestaande omvormer is meestal niet geschikt. Ofwel vervang je de bestaande door een hybride omvormer, ofwel sluit je de thuisbatterij apart aan met een aparte omvormer. Een expert zoekt voor je uit wat in jouw geval de beste oplossing is.

  • Hoeveel kan ik met een thuisbatterij besparen?

   Je kunt meer besparen door jouw zelfverbruik te verhogen (vermijd injectie op het net en afname van het net). Met een kleine thuisbatterij 800kWh/jaar bespaar je tot 200 euro, met een thuisbatterij van 1200kWh tot 300 euro en een grote thuisbatterij van 1600kWh tot 400euro. Er bestaat extra hardware die je automatisch helpt besparen, maar toch zal je eigen verbruiksprofiel bepalen hoeveel je exact zal besparen.

  • Kan ik een thuisbatterij huren?

   Nee, dat is niet mogelijk.

  • Hoe kan ik de aankoop van een thuisbatterij financieren?

   Bekijk het overzicht van de huidige premies op de website van de Vlaamse Overheid. Daarnaast kun je  ook jouw oude omvormer met efficientie van 70% vervangen door een nieuwe generatie hybride omvormer met efficientie van >95%. Een expert helpt je bij het zoeken naar de ideale oplossing.

  • Kan een thuisbatterij me uit de nood helpen bij een stroomonderbreking?

   Afhankelijk van je configuratie, is dit een extra betalende optie. Let wel, er zijn beperkingen opgelegd door het AREI. Laat je adviseren door een expert.

  • Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

   Bekijk aandachtig garantievoorwaarden van de fabrikant. Veelal geldt 10 jaar garantie op het resterend vermogen (60-80% van nieuwstaat). Een thuisbatterij gaat echter  gemakkelijk  meer dan 15 jaar mee.

  • Wat is de kostprijs van een thuisbatterij?

   Dat is afhankelijk van het merk, het type, de opslagcapaciteit en het vermogen. En natuurlijk of je omvormer moet vervangen worden of niet. Reken op 700 euro tot 1.000 euro per kWh opslagcapaciteit. Meer info vind je in deze blogpost.

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek onze hulp- en contactpagina voor alle hulplijnen.