Wat is de kostprijs van een laadpaal thuis?
Elke situatie is anders. De kostprijs van je laadpaal thuis is afhankelijk van het gekozen type laadpaal en je woonsituatie. We geven je hieronder graag meer duiding bij de prijsbepalende factoren.
Stel zelf je pakket samenDe kosten van een laadpaal thuis toegelicht
De kostprijs van een laadpaal thuis bestaat uit volgende onderdelen:

Wens je een wand- of paalmodel? Met of zonder vaste laadkabel? Je kiest het zelf.
Bij Eneco zit de basisinstallatie reeds inbegrepen in de prijs. Bepaalde situaties vereisen echter wat meer werk.
Denk aan het service-abonnement, het gebruikersportaal van het slimme laadpunt, of eventuele extra opties zoals load balancing.
Bij Eneco kan je opteren voor een extra onderhoudsabonnement. Zo kan je zorgeloos de toekomst tegemoet.
Andere prijsbepalende specificaties
Laadvermogen
Het maximale laadvermogen van de elektrische wagen bepaalt hoe snel je deze kan opladen. Dat is per type wagen verschillend. Voor hybride wagens heb je minder laadvermogen nodig, omdat de omvang van de batterij beperkt is. De vraag hierbij is ook wel: hoe future-proof wil je dat jouw laadpunt en installatie zijn? Als je binnen enkele jaren een volledig elektrische wagen koopt, wil je daar direct klaar voor zijn. Een zwaarder laadvermogen heeft vooral impact op de installatie (aansluiting in de meterkast en afstemming met de netbeheerder). Een laadpaal met zwaarder vermogen kan ook eenvoudig begrensd worden als je voorlopig minder laadvermogen nodig hebt.
Type laadpaal
Zonder of met laadkabel, een wandmodel of paalmodel. Jouw voorkeur verandert de kost. Bekijk ons aanbod laadpalen voor thuis voor meer informatie.
Installatieplaats
De laadpaal krijgt stroom vanuit de meterkast. Onze installateur trekt daarom een kabel van de meterkast naar het laadpunt. Als jouw meterkast aan een buitenmuur grenst, kunnen we de kabel direct naar buiten leiden. Zo niet moet er mogelijks gegraven worden om nieuwe kabels te leggen. Dit heeft een effect op de kost.
Huidige meterkast
Een laadpaal is een zwaar elektrisch apparaat. Hij verbruikt ongeveer evenveel als alle apparaten in je huishouden bij elkaar. Om deze veilig te installeren, moeten we aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Zo moet het laadpunt bijvoorbeeld met één schakelaar spanningsloos gesteld kunnen worden. Ook de meterkast moet aan veiligheidseisen voldoen. Deze eisen veranderden door de jaren heen. Maar veel meterkasten bleven onaangeroerd. Aangezien we de laatste partij zijn die in de meterkast heeft gewerkt, zijn wij verantwoordelijk voor hoe we deze achterlaten. Daarom passen wij jouw meterkast aan op de belangrijkste geldende normen.
