"De verwarming kan ‘s nachts gerust een pak lager, maar zorg wel voor een constante temperatuur van minstens 15°C. Zo voorkom je schimmelvorming"
Energiecoach Pieter
De lente mag dan wel in de lucht hangen, het blijft nog flink koud met af en toe een winterprik. Hoe hou je het aangenaam warm in huis, zonder je energiefactuur de hoogte in te jagen? En hoe kun je in alle comfort je warmwaterverbruik beperken? Tom en Pieter, energiecoaches bij Eneco, meten de temperatuur bij drie Vlaamse gezinnen en geven tips voor een slimmer verbruik.
Aurelie (33) woont met haar man in een alleenstaande woning uit 2000 in Steenokkerzeel. Het huis kreeg nieuwe ramen en deuren.
Elke (41) woont met haar man en drie tienerzonen in een gerenoveerde hoeve uit 1886 in Boortmeerbeek. De vorige eigenaars renoveerden de woning op energetisch vlak.
David (45) woont met zijn vrouw en twee zonen in een rijwoning uit 1939 in Vilvoorde. Ze kochten het huis in 2008 en renoveerden het volledig, zowel op vlak van isolatie als technieken.
“De basis zit goed bij Elke, Aurelie en David” begint energiecoach Pieter. Het warmteverlies in alle woningen is beperkt dankzij de recente isolatie en beglazing. De thermostaat slim instellen, is een volgende stap. Door de hoge gasprijzen eind 2022 hebben heel wat gezinnen de temperatuur een graadje lager gezet. En dat heeft een grote impact, zo blijkt.
Aurelie: “De afgelopen jaren stond de thermostaat hier op 21 à 22 graden. Nu hebben we de temperatuur bewust verlaagd tot 20 graden. Het helpt dat we in 2022 meer zonnige maanden hebben gehad, maar zelfs één graad maakt wel degelijk verschil. In 2021 verbruikten we 21.000 kWh aardgas, in 2022 was dat nog maar 15.000 kWh. Dat is een vierde minder.”
David: “Ons gasverbruik is de afgelopen jaren gehalveerd. Dat komt vooral omdat we de thermostaat lager zetten en we de verwarming soms gewoon uitzetten als het huis is opgewarmd. We proberen ook alle deuren goed te sluiten en beperken de tijd onder de douche.”
Ook Elke verwarmt heel bewust: “’s Avonds schakelen we de verwarming een uur eerder uit. De kinderen liggen dan in bed en wij kruipen onder een deken in de zetel: dat is ook warm. We hebben ons bad weggehaald en douchen alleen nog. Meer douchen op de sportclub kan ons verder helpen besparen. En de douchebeurten van onze tieners kunnen ook korter, maar dat moet je hen natuurlijk wel uitgelegd krijgen.” (lacht)
Het loont overigens de moeite om ook even naar de uitgangstemperatuur van je verwarmingsketel te kijken. “In sommige woningen staat die op 70 graden. Dat mag gerust 60 of zelfs 50 graden zijn. Zo kun je 5 tot 10% extra besparen. De temperatuur van het sanitair warm water in het boilervat mag niet onder 60 °C gaan, anders is er risico op legionellabesmetting”, vertelt Pieter.
Aurelie zette de verwarming ’s nachts op 19 graden, maar dat kan lager. Tom: “Het kost minder energie om ’s ochtends de woning weer op te warmen dan wanneer de verwarming ’s nachts enkele keren aanslaat. Houd de temperatuur wel altijd boven 15 graden om schimmelvorming tegen te gaan.”
Aurelie: “Sinds het bezoek van Tom en Pieter eind december staat de thermostaat ’s nachts op 17 graden. Wanneer ik het gasverbruik op de koudste nachten van december en januari vergelijk, zie ik een duidelijk verschil. De verwarming slaat ’s nachts niet meer aan, wat enkele uren verbruik scheelt.”
Energiecoach Pieter
Bij Elke zorgde een strategisch geplaatste deur voor een grote besparing. “Er was oorspronkelijk geen binnendeur tussen de traphal en de open leefruimte, waardoor er veel warmte verloren ging. Nu we die wel hebben, is ons gasverbruik bijna gehalveerd”, vertelt ze. “En met tochtstrips aan de onderzijde van de deur en in het deurkozijn voorkom je koude tocht langs kieren”, vult Pieter aan.
Eneco staat je bij als slimme energiecoach, met heel wat handige besparingstips.