2

Plopsa-pretparken krijgen een duurzaam parcours

Onder de noemer van ‘Plopsa For Nature’ zet Plopsa haar duurzaamheidsambities kracht bij. Zo glijd je in de Boomstammetjes op gerecupereerd water. De Piratenboot drijft dan weer op zonne-energie. Daarvoor sloot de pretparkengroep een samenwerking met Eneco voor de plaatsing van zonnepanelen. “Vooral de ‘down to earth’-mentaliteit van Eneco sprak ons aan om ons te helpen bij de volgende duurzame stap”, vertelt Steve Van den Kerkhof, CEO van Plopsa.

De duurzaamheidsgedachte kwam bij Plopsa een vijftal jaar geleden binnengegleden. De pretparken verbruikten een grote hoeveelheid water. En dat kon minder. “We bekeken hoe we ons waterverbruik naar beneden konden krijgen. Zeker voor ons waterpark Plopsaqua De Panne. We plaatsten daarop een eigen waterzuiveringsinstallatie om zoveel mogelijk van ons water te zuiveren. Hierdoor kunnen we een groot deel hergebruiken. Daarnaast kochten we een WKK-installatie (Warmtekrachtkoppeling). De warmte die vrijkomt door het opwekken van de elektriciteit wordt gerecupereerd in het waterpark.”

Kartonnen rietje in gerecycleerde beker

Van alle pret in de Plopsa-parken krijg je honger en dorst. Dus ook afval. Daar wilde Plopsa iets aan doen. “We zijn één van de voorlopers rond doorgedreven afvalbeheer. We namen het Duitse ‘pfandsysteem’ als voorbeeld. Als je bij ons een drankje uit een blikje of petfles koopt, zit daar een waarborg op van 25 eurocent. Als je dit terug inlevert, krijg je die terug. Zo kunnen we perfect recycleren. We gaan ook overstappen op kartonnen rietjes. Die transitie trekken we door naar de borden en bekers. Die gaan uit 100% gerecycleerd materiaal bestaan. De plastic zakjes in onze shops zullen op termijn helemaal verdwijnen. Dat is de nieuwe norm.”



Achtbaan op zonne-energie

Wie pretpark zegt, zegt bruisende energie. En die zal voortaan door Plopsa stromen dankzij zonnepanelen van Eneco. “We voorzien ook voor de verschillende locaties Eneco-laadpalen voor elektrische wagens. We denken zelfs aan eigen windturbines. Al zijn die natuurlijk heel lokaal gebonden. Of die duurzaamheidsinspanningen er komen op vraag van onze bezoekers? Deels wel. Zo kregen we onlangs nog een brief om te vragen waarom de verlichting brandde terwijl het niet donker was. De duurzaamheidsgedachte speelt dus echt wel in de hoofden van onze bezoekers. Het is een trend die we opmerken en waar we een echt antwoord moeten aan bieden.”



Down to earth-mentaliteit die snel kan schakelen

Plopsa koos niet zomaar om samen te werken met Eneco voor de plaatsing van de zonnepanelen. Er liepen zelfs al gesprekken met andere energieleveranciers. Tot een toevallige ontmoeting met de toenmalige Eneco CEO hen charmeerde. “Uit dat gesprek bleek dat Eneco heel ‘down to earth’ is georganiseerd. Terwijl jullie toch een grote naam zijn, net zoals Plopsa. Jullie kunnen dus dynamisch samenwerken. Er zijn korte lijnen. Dat past bij de stijl van ons huis. Duurzaamheid is gewoon iets waar jullie trekker in zijn. We konden ook rekenen op waardevolle input wanneer we daar nood aan hadden. En altijd heel concreet. De daadwerkelijke realisatie van de installatie gebeurde – in samenspraak met Eneco en Plopsa – door Izen. Zij zijn een gewaardeerde partner van Eneco en hebben reeds talloze installaties op hun naam staan. Door de gedreven samenwerking werd de installatie dan ook zeer vlot in werking gesteld.”

Omschakelen in uw organisatie

Meer weten over wat omschakelen kan betekenen voor uw organisatie? Klik hier en we nemen contact met u op.

Neem contact op