2

Zonnepanelen

Op zoek naar een antwoord op je vraag over zonnepanelen?
Lees hieronder meer.

Ik heb zonnepanelen geplaatst. Kan ik mijn voorschotfacturen aanpassen?

Zodra je zonnepanelen operationeel zijn, begin je te besparen op je elektriciteitsfactuur en kan het een goed idee zijn om je maandelijkse voorschotten aan te passen.

Je kan dit heel gemakkelijk zelf doen via je persoonlijke klantenzone op My Eneco.

Let op: Hou er wel rekening mee dat je jaarlijks het prosumentarief betaalt.

Wat is het product ZonneDak?

Heb je zonnepanelen? Dan beloont Eneco jouw duurzame keuze met het ZonneDak-tarief. Dit is een voordelig tariefplan voor elektriciteit dat we uitsluitend aanbieden aan klanten met een eigen PV-installatie (maximaal 10 kVA). Toch als deze elektriciteit opwekt voor afname op hetzelfde adres als waarvoor je een overeenkomst voor de levering van elektriciteit afsluit.

Hou alvast de volgende gegevens bij de hand voor je inschrijving:

 • PV-nummer: het nummer van de installatie dat je ontvangt na goedkeuring van de zonnepanelen (dit staat ook op het keuringsbewijs)
 • kVA vermogen van jouw zonnepanelen

Van zodra we jouw aanvraag verwerkt hebben, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Zo weet je precies vanaf wanneer het ZonneDak tarief is toegekend.

Wat houdt het prosumententarief in?

Een gemiddeld gezin kan in België op jaarbasis slechts ca. 30% van de zonne-productie verbruiken op het ogenblik dat de zon schijnt: de overige 70% wordt op het net geïnjecteerd en doet je teller terugdraaien.

Op momenten dat de zon niet of onvoldoende schijnt, neem je dan weer stroom van het net af. Zo maak je twee maal gebruik van het net: bij injectie en opnieuw bij afname. Omdat je teller terugdraait lijkt het alsof je geen gebruik hebt gemaakt van het net en vroeger moest je daar dan ook geen netvergoeding voor betalen.

Schematisch overzicht meter met terugdraaiende teller

Vanaf 1 juli 2015 betaal je in Vlaanderen echter het zogenaamde prosumententarief: een forfaitair bedrag voor het ‘onzichtbare’ gebruik van het net, afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen en van je netbeheerder.

Voor een gemiddelde zonne-installatie, betaal je al gauw 4 à 500 euro per jaar, voor een grotere installatie kan het oplopen tot 1.000 euro en meer. Je vindt het prosumententarief terug op je elektriciteitsfactuur (indien je zonnepanelen hebt) of op je tariefkaart.

Wil je ontsnappen aan deze forfaitaire aanrekening, dan heb je een bidirectionele meter nodig: die meet, in tegenstelling tot de terugdraaiende meter, wél apart hoeveel stroom je afneemt en injecteert. Je betaalt dan enkel nog netvergoeding voor je afname van het net.

Dit heeft echter meestal enkel nut indien je opteert voor een thuisbatterij.

Wat betekent dat voor onze klanten met zonnepanelen?

Dit hangt af van je netbeheerder en het geïnstalleerd vermogen van je omvormer. Als het vermogen van je omvormer kleiner of gelijk is aan 10 kVA, betaal je in 2018 onderstaand bedrag (incl.21% BTW) per kVA (bron: VREG).

Voorbeeld: je hebt een installatie met een vermogen van 5 kVA en de netbeheerder in jouw regio is Iverlek, dan betaal je voor het jaar 2018: 5 x € 99,16 = € 495,8.

Netbeheerder
Tarief 01.01.2018 - 31.12.2018
(incl 21% btw)
Gaselwest
€ 121,46
Imea
€ 93,87
Imewo
€ 99,61
Intergem
€ 87,14
Iveka
€ 100,58
Iverlek
€ 99,16
Sibelgas
€ 107,67
Infrax West
€ 98,98
Inter-Energa
€ 91,14
Iveg
€ 114,19
PBE
€ 94,02

Je kan je distributiebeheerder hier terugvinden.

Op de websites van de VREG, Fluvius en Infrax vind je extra informatie over het prosumententarief.

Wat met mijn voorschotfacturen?

We passen je voorschotbedrag aan in functie van het prosumententarief. Zo vermijden we een onaangename verrassing bij je jaarafrekening.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het beste is om net voldoende zonnepanelen te plaatsen zodat je jaarlijks even veel stroom opwekt dan je verbruikt. Zo betaal je immers - buiten vaste kosten en heffingen – niets meer voor je stroom.

Heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan volstaat het om wat minder panelen te plaatsen. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Of een sauna of een jacuzzi? Komt er een gezinsuitbreiding? Dan kan je meer panelen gebruiken.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken wordt bepaald door:

 • Het vermogen van je zonnepanelen
  Het maximum vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een paneel kan opleveren in de meest ideale omstandigheden. Een degelijk, standaard zonnepaneel levert tegenwoordig meer dan 250 Wp op. Hoogrendementspanelen leveren tot 360 Wp en meer op.
 • De jaaropbrengst in kWh van je panelen
  In onze regio kan je dit eenvoudig berekenen door het wattpiekvermogen van je paneel te vermenigvuldigen met een omrekeningsfactor = 0,89. Een paneel van 265 Wp levert ca. 236 kWh (kilowattuur) op per jaar.
 • De oriëntatie en helling van je dak
  Niet elk dak is perfect op het zuiden gericht en heeft een ideale helling van 35°. Een afwijkende oriëntatie en/of dakhelling heeft tot gevolg dat je zonnepanelen minder stroom opleveren. Je hebt dan enkele zonnepanelen extra nodig om je jaaropbrengst te dekken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe snel verdien ik mijn zonne-installatie terug?

  De terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie en de besparingen op je elektriciteitsfactuur. Een gemiddelde installatie betaalt zich – met de huidige prijzen voor zonnepanelen - terug binnen 8 à 9 jaar. Een zonne-installatie gaat echter veel langer mee, zodat je over de levensduur van je installatie ettelijke duizenden euro’s kan uitsparen.

  Naast het financiële rendement biedt een zonne-installatie nog voordelen:

  • je geniet van je eigen groene stroom;
  • je draagt bij tot een schonere, nieuwe wereld.
 • Kan ik met zonnepanelen onafhankelijk worden van het net?

  Dankzij je zonnepanelen maak je minder gebruik van het net. Je hebt het net echter nodig omdat je omvormer niet kan functioneren zonder netspanning. Bovendien kan je niet zonder het net op momenten dat de zon niet of onvoldoende schijnt om je verbruik te dekken.

  Je zonnepanelen zorgen er echter voor dat je elektriciteitsfactuur drastisch daalt en dat je minder gevoelig wordt voor toekomstige prijsstijgingen.

 • Wat is de energetische terugverdientijd?

  De energetische terugverdientijd of energieterugverdientijd is de tijd die een zonne-installatie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als er bij de fabricatie ervan is verbruikt. Zonne-installaties op basis van amorf silicium hebben volgens een studie van de Technische Universität in Berlijn een energieterugverdientijd van 17 tot 41 maanden. Een andere studie door Energy and Environment Economics toont aan dat het slechts één tot drie jaar duurt voor een zonnepaneel de bij de fabricatie verbruikte energie zelf heeft opgewekt.

  Bij kristallijne panelen ligt die in dezelfde orde van grootte, maar brengen monokristallen het er iets slechter vanaf door het onvoordeliger kristallisatieproces.

  Panelenfabrieken werken ook almaar meer op hernieuwbare energie, zodat de energetische terugverdientijd nog afneemt.

  Verwacht wordt dat de panelen tijdens hun hele levensduur tot twintig maal zoveel energie zullen produceren als er voor de fabricatie nodig was.

 • Hoe werkt een zonne-installatie?

  Individuele zonnecellen worden tot zogenaamde zonnepanelen (ook PV-modules of zonnegeneratoren genoemd) aaneengeschakeld, die zonlicht in elektrische stroom omzetten. Zodra er (zon)licht op het paneel valt, wordt de energie van de straling in gelijkstroom omgezet.

  Daarna wordt de geproduceerde gelijkstroom met behulp van een omvormer omgevormd in wisselstroom, die voor het elektriciteitsnet bruikbaar is.

  De omvormer wordt op een geschikte plek tussen de zonnepanelen en de meterkast aangebracht.

  Een zonnepaneel benut dus het zonlicht en levert ook stroom als de hemel bewolkt of helemaal bedekt is. Zelfs bij kunstlicht is het paneel nog te gebruiken, maar de opbrengst hangt af van de hoeveelheid licht.

 • Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

  Je hebt geen perfect op het zuiden gericht dak nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen. De huidige zonnepanelen zijn zo krachtig, dat elke oriëntatie van Oost over Zuid naar West in aanmerking komt voor zonnepanelen. Meer nog, indien je overdag weinig thuis bent, kan een combinatie van een oost + een west-gerichte zonne-installatie ervoor zorgen dat je meer van je zonnestroom kunt genieten op momenten dat je wél thuis bent. Noord-gerichte daken zijn uiteraard minder geschikt.

  Naast oriëntatie is de dakhelling belangrijk. In België levert een dakhelling van 35° het hoogste rendement. Een afwijking van enkele graden veroorzaakt echter slechts een gering rendementsverlies.

  Ook op een plat dak of op de begane grond kun je zonnepanelen plaatsen: die worden dan bevestigd op een stevig aluminium frame in de juiste helling ten opzichte van de zon. Het frame wordt verankerd of verzwaard met betonblokken.

  Andere factoren waarmee je rekening moet houden zijn:

  • Het draagvermogen en de stevigheid van je dak. In een oudere woning kan het de moeite lonen om je dak te renoveren (en meteen ook te isoleren) voor je zonnepanelen laat plaatsen.
  • Het materiaal van je dakbedekking (bijv. op asbestleien mag je wettelijk geen PV installeren omwille van grote gezondheidsrisico's voor de installateurs).
  • Hoe betalen zonnepanelen zich terug?

   Zonnepanelen betalen zichzelf terug op 2 manieren:

   1. Stroom die je verbruikt terwijl de zon schijnt, neem je nu rechtstreeks af van je eigen panelen. En dat bespaar je dus op je energiefactuur.
   2. Produceer je meer stroom dan je verbruikt, dan wordt die op het net geïnjecteerd voor gebruik later, bijvoorbeeld ‘s avonds en ’s nachts en in de winter. Je teller draait terug op het moment dat je de overtollige stroom injecteert en draait vooruit wanneer je de stroom opnieuw afneemt.

   Afhankelijk van je zonne-installatie en je verbruik, is het resultaat op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur een sterk verlaagd verbruik of zelfs een nulverbruik. Daardoor betaal je veel minder of zelfs geen variabele energiekosten meer, noch variabele netvergoedingen, belastingen, heffingen en toeslagen. Je betaalt enkel nog vaste kosten en heffingen, zoals de vaste vergoeding aan je energieleverancier en de Bijdrage Energiefonds in Vlaanderen.

   Voor het gebruik van het net, betaal je in Vlaanderen bovendien het zogenaamde prosumententarief. Dat is een forfaitair bedrag afhankelijk van het vermogen van je omvormer en je netbeheerder. Tenminste, zolang het vermogen van je omvormer kleiner blijft dan 10 kilowatt of kVA. Deze kost weegt echter niet op tegen de besparing die je realiseert.

  • Wat betekent Wp?

   Watt piek (Wp) geeft het vermogen aan van een zonnepaneel onder standaard testomstandigheden, de zogeheten Standard Test Conditions (1.000 W/m2 instraling, 25 °C paneeltemperatuur, lichtspectrum ‘AM1,5’).

  • Moet je een zonne-installatie elke week schoonmaken?

   De installatie vereist nagenoeg geen onderhoud want de regen houdt panelen schoon bij een hellingshoek van minstens 10 tot 15 graden. Indien nodig kun je de panelen met een doek, spons of borstel reinigen.

  • Wat is de levensduur van een zonne-installatie?

   Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van meer dan 30 jaar.

   De standtijd van de omvormer is in principe op meer dan 20 jaar berekend, maar dat wordt niet altijd bereikt. Indien nodig kan hij probleemloos en tegen aanvaardbare kosten vervangen worden. Voor de hele installatie kun je met openbare instralinggegevens op jaarbasis eventuele defecten snel detecteren. In zulke gevallen kunnen experts de oorzaken analyseren en verhelpen.

  • Wat is een groenestroomcertificaat (GSC)?

   Vroeger kreeg je van de VREG per hoeveelheid opgewekte elektriciteit een groenestroomcertificaat. Dat is een virtueel certificaat dat je eventueel kon doorverkopen.

   Sinds 14 juni 2015 krijg je echter voor je installatie ≤ 10 kW geen groenestroomcertificaten meer.

   Er zijn wel steunmaatregelen die door andere instanties worden toegekend. Zo geven sommige steden en gemeenten een premie voor de plaatsing van zonnepanelen. Een overzicht van alle mogelijke voordelen en de specifieke vereisten vind je op www.energiesparen.be onder ‘Zoek uw subsidie’.

   Voor Brussel vind je hier meer informatie.

  • Wat betekent PV?

   PV is de internationale afkorting voor fotovoltaïsche omzetting (in het Engels: Photo-Voltaic)

   Dat is het natuurkundige proces waardoor fotonen in het zonlicht in een zonnecel elektriciteit produceren.

  • Wat is een netgekoppelde zonne-installatie?

   Een netgekoppelde zonne-installatie is op het openbare elektriciteitsnet aangesloten. Het stroomnet werkt daarbij als een groot meer, dat uit allerlei bronnen gevoed wordt en via een groot aantal tappunten (huishoudens, bedrijven, industrie) stroom laat uitvloeien. Hoe meer zonnestroom er in het net belandt, hoe schoner de energie van dat net wordt.

  • Wat is een autonome of netonafhankelijke zonne-installatie?

   Autonome systemen vind je op plaatsen waar geen netaansluiting voorhanden is of waar zo'n aansluiting te duur zou zijn gezien de geringe elektriciteitsbehoefte. Enkele voorbeelden zijn lichtboeien op zee, straatlantaarns op afgelegen terreinen, verlichting van borden op snelwegen en dergelijke. In West- en Midden-Europa treft men zulke toepassingen alleen sporadisch aan, op plekken waar een aansluiting op het openbare net niet voordelig zou zijn. Maar in veel gebieden in de wereld is het de enige mogelijkheid om elektriciteit ter beschikking te stellen op een ecologisch en economisch zinvolle wijze. Zo geeft zonne-energie miljarden mensen de mogelijkheid om ook na zonsondergang nog werkzaamheden te verrichten, zonder daarbij op dure brandstoffen aangewezen te zijn of zichzelf met de verbrandingsgassen van goedkope brandstof te vergiftigen. Dergelijke systemen werken in de regel met gelijkstroom en een batterijbuffer.

  • Is er meer gevaar voor blikseminslag met een zonne-installatie op het dak?

   Neen, want onderzoek heeft dit uitgewezen. Wel is de elektronica, en vooral de omvormer, zoals elk elektronisch apparaat, gevoelig en loopt die bij blikseminslag in de nabije omgeving gevaar op beschadiging. Het risico van inductieschade is uiterst klein. Maar als het toch gebeurt, is de schade groot: een blikseminslag kan apparaten vernielen. In die gevallen is de schade gedekt door de verzekering.

  • Ik wil zonnepanelen laten plaatsen. Wat moet ik doen?

   Eneco kan je zeker helpen met advies over de plaatsing van zonnepanelen. Je kan hier contact opnemen met onze specialisten in zonne-energie. We raden je aan niet meer te produceren dan je verbruikt. De installateur van fotovoltaïsche zonnepanelen zal rekening houden met je behoeften om te weten hoeveel panelen er geïnstalleerd moeten worden.

  • Ik produceer zelf mijn energie maar ik verbruik meer 's nachts dan overdag. Wat raad je mij aan?

   Als de productie van je zonnepannelen je verbruik in de daluren ('s nachts) niet dekt, raden we je aan om je gewoonten te veranderen door bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser overdag te laten draaien in plaats van 's nachts. Je kan ook steeds contact opnemen met je netbeheerder voor de plaatsing van een enkelvoudige meter.

  • Moet je een zonne-installatie afschermen van sneeuw?

   Zonnepanelen kun je zo laten bevestigen dat ze tegen extreme weersomstandigheden bestand zijn. Gebruik je panelen met gehard veiligheidsglas, dan vormen storm, sneeuw en strenge vorst geen probleem. Doorgaans zijn de panelen ook bestand tegen hagel. Toch is de opname in de verzekeringspolis aan te bevelen.

  • Er valt schaduw op mijn dak. Is dat een probleem?

   Indien er veel en lang schaduw op je dak valt, bijvoorbeeld van een naburig gebouw of bomen die niet verwijderd kunnen worden, dan kan je moeilijk een voldoende renderende zonne-installatie plaatsen.

   Is de schaduw beperkt in omvang en in tijd, bijvoorbeeld schaduw van een schoorsteen, dan zal onze installatiepartner de zonnepanelen zo plaatsen dat er minimale impact is van de schaduw.

   Je kan ook overwegen om gebruik te maken van zonnepanelen met een ‘power optimizer’ per paneel, die ervoor zorgt dat de impact van schaduw op het rendement van je installatie beperkt blijft. De meerkost van zo een installatie betaalt zich terug met de meeropbrengst.

  • Wat gebeurt er als ik meer stroom produceer dan ik nodig heb?

   Als je meer stroom produceert dan je zelf verbruikt, wordt dit overschot terug op het net gezet. Dit noemen we injectie.

   Wat met deze injectie gebeurt, hangt af van je type meter en de regio waar je woont. Meer informatie hierover vind je op onze infopagina rond zonnepanelen.

  • Ik heb geen groot dak ter beschikking. Wat nu?

   Is de beschikbare oppervlakte van jouw dak te klein, bijvoorbeeld omdat je enkele dakramen hebt of omdat er schaduw op het dak valt, dan hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Je kan dan kiezen voor hoogrendementspanelen: die zijn duurder in aanschaf, maar leveren meer stroom per vierkante meter. De meerprijs verdien je op termijn terug door de hogere opbrengst.

   Is je beschikbare oppervlakte heel klein en kan je slechts enkele panelen plaatsen, dan weegt de besparing wellicht niet op tegen de investering.

  • Wie is mijn aanspreekpunt voor alles dat met zonnepanelen te maken heeft?

   Vanaf 14 november 2016 kan je terecht bij je netbeheerder, Fluvius of Infrax, met alle vragen rond zonnepanelen.

   Raadpleeg hier het veelgestelde vragen webportaal.

  • Wat is kVA?

   kVA of kilovoltampère is een eenheid die iets zegt over de grootte van een elektrische installatie of toestel. Hier gaat het over de omvormer.

   Voor zonnepanelen heb je namelijk een omvormer nodig die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar wisselstroom om de energie te gebruiken in je woning.

   Visualisatie omzetting gelijkstroom naar wisselstroom zonnepanelen

   Het vermogen van deze omvormer wordt uitgedrukt in kVA of kilovoltampère. We spreken van het AC-vermogen of het maximale vermogen van de zonnepaneleninstallatie. Voor particuliere klanten mag deze installatie niet meer dan 10 kVA (of 10 kW) bedragen. Dat betekent dat het aantal kVA een cijfer is tussen 1 en 10. Je vindt dit terug op je installatie- of keuringsbewijs.

   Aan de hand van dit vermogen wordt ook het prosumententarief berekend. Een vergoeding die eigenaars van zonnepanelen moeten betalen sinds 1 juli 2015.

  • Welke bijdrage leveren zonnepanelen voor het milieu?

   Natuurlijk investeer je met een eigen zonne-installatie ook in het milieu.

   Zo zorgt bijvoorbeeld een zonne-installatie met een gemiddelde jaaropbrengst van 3.400 kWh in België voor een vermindering aan CO-uitstoot in de dampkring van jaarlijks circa 2.000 kg. Over twintig jaar gerekend is dat liefst tien ton!

   Door zonnepanelen te plaatsen en dus lokaal, bij jouw thuis, stroom te produceren, zorg je er bovendien voor dat er op termijn minder behoefte is aan vervuilende energiecentrales.

  • Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?

   Een zonneboiler bestaat meestal uit slechts twee à drie zwarte panelen en wordt gebruikt om water op te warmen, bijvoorbeeld voor gebruik in je douche. Het zwarte paneel van een zonneboiler slorpt de warmte op van de zon en geeft die af aan de dunne waterleidingen die door het paneel lopen. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, bestaan uit een veelvoud van zonnecellen en wekken stroom op zodra er voldoende zonlicht op valt.

  • Hoe kan ik mijn zonne-installatie financieren?

   De prijzen van de zonnepanelen zijn dan wel gezakt, het blijft een belangrijke investering. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden met een mooi rendement.

   Heb je voldoende cash of op een spaarboekje, dan moet je niet aarzelen om het te investeren in zonne-energie. Het rendement op je zonne-installatie is een pak hoger dan wat een spaarboekje bij de bank vandaag de dag kan opleveren.

   Heb je een hypothecaire lening die reeds gedeeltelijk is afbetaald, dan kun je een zogenaamde ‘wederopname’ overwegen: je leent dan opnieuw geld bij aan de gunstige voorwaarden van je lening.

   Je kan ook aan je bank een ‘groene lening’ vragen: voor investeringen in duurzame oplossingen passen sommige banken een gunsttarief toe. Vraag ernaar bij je bank of bij onze installatiepartner.

   Kan je de zonnepanelen aankopen op je zaak, dan kan je ze afschrijven en aftrekken van jouw bedrijfswinst in de mate dat de stroom die jouw installatie produceert verbruikt wordt voor jouw activiteit.

  • Wat betekent kWh?

   kWh is de afkorting voor kilowattuur (in het Engels: kilowatt per hour). Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd vermogen van 1000 Watt.

  • Wat brengt een zonne-installatie aan energie op?

   De opbrengst van een PV-installatie in België is te berekenen door het totaal PV-vermogen met een factor 0,8 tot 0,85 te vermenigvuldigen.

   Een voorbeeld: je hebt een installatie van 1000 Wp. Bereken dan 1000 Wp x 0.85 = 850 kWh/jaar. Een installatie van 1,25 kW x 850= 1062 kWh, levert al meer dan één groenestroomcertificaat op per jaar. Wp = Wattpiek of het vermogen dat een zonnepaneel oplevert aan energie onder ideale omstandigheden en gemeten onder standaard testcondities.

  • Wat zijn rendement en vermogen van een zonnecel?

   Het vermogen is het product van stroomsterkte en spanning, en is voor kristallijne zonnecellen temperatuurafhankelijk. Hoge celtemperaturen leiden tot een verlaagd vermogen en daardoor tot een lagere opbrengst. Het rendement op zich (ook celrendement genoemd) geeft aan hoeveel van de ingestraalde lichthoeveelheid in nuttige elektrische energie wordt omgezet. Hoe hoger het rendement van een cel, hoe beter ze in staat is om lichtstraling in stroom om te zetten. Hoe hoger het rendement, hoe meer vermogen een bepaalde oppervlakte produceert.

   Zo wekt een zonnepaneel met een rendement van 12,5% een vermogen op van 125 Watt (p) per vierkante meter. Bij 10% rendement is het vermogen 100 Watt (p). Het gaat hier om het piekvermogen, onder standaard testomstandigheden met 1000 W lichtinstraling per vierkante meter.

  • Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector?

   In een zonnecollector wordt water door middel van zonlicht verwarmd voor de dagelijkse warmwaterbehoefte aan tapwater

   In een zonnepaneel (ook PV-module of zonnegenerator genoemd) wordt het zonlicht rechtstreeks in elektrische stroom omgezet.

  • Wat is een bidirectionele meter?

   Heb je zonnepanelen? Dan kan een bidirectionele meter interessant zijn voor jou!

   Een bidirectionele meter is een meter die zowel de bruto-afname (het verbruik dat je van het net haalt) als de bruto-injectie (de opgewekte eenheden die je op het net zet) apart van elkaar meet. Er is in dit geval dus geen sprake van een terugdraaiende meter.

   In het geval van gelijktijdigheid (de opgewekte eenheden worden meteen verbruikt, zonder het gebruik van het net) wordt er geen afname of injectie geregistreerd.

   Concreet betekent dit dat je de netwerkkosten betaalt op basis van je bruto-afname. Er geldt dus geen prosumententarief als je een birectionele meter hebt.

   Wil je een bidirectionele meter laten plaatsen? Contacteer dan jouw netbeheerder. Deze vind je hier terug.

  • Wat is zonne-energie?

   Zonne-energie is de energie die uit zonnestraling wordt gewonnen.

   De zon is de grootste en rijkste energiebron die de mensheid ter beschikking heeft.

   Zelfs op de afstand waarop de aarde om de zon draait (150 miljoen km) levert ze onafgebroken enorme hoeveelheden energie in de vorm van straling. Per dag zo'n 15.000 maal de dagelijkse primaire energiebehoefte van de totale wereldbevolking. Dat betekent dat we met zonnecentrales op slechts 3% van het oppervlak van de Sahara de energiebehoefte van Europa en Afrika zouden kunnen dekken.

   Zonne-energie behoort tot de groep van hernieuwbare energievormen. Hiermee duiden we alle energievormen aan die binnen een afzienbare cyclus (doorgaans één generatie) door zonne-energie hersteld kunnen worden.

  • Wat is fotovoltaïek?

   Fotovoltaïek of het fotovoltaïsche effect is de rechtstreekse winning van elektrische stroom uit zonlicht. In 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Alexandre-Edmond Becquerel het zogenaamde foto-elektrische effect, een verschijnsel dat aan de basis ligt van de werking van zonnecellen. De eerste bruikbare fotovoltaïsche cel is in 1954 ontwikkeld. Sindsdien worden zonnecellen gebruikt in de ruimtevaart, zakrekenmachines, horloges, praatpalen en almaar meer toepassingen.