2

Hoge energieprijzen

Het nieuws staat er vol van! De prijzen op de energiemarkt staan historisch hoog. We krijgen hier heel wat vragen over, en terecht. Waarom zijn de prijzen aan het stijgen? En wat kan ik zelf doen? Lees hieronder meer over o.a. de stijgende energieprijzen, je voorschotbedrag, ons advies per type tarief, …Je vindt hier ook alle meestgestelde vragen over de energiecrisis.

energieleveranciers-vergelijken-eneco-1000x550px.jpg

Advies per type tarief

De energieprijzen schommelen nog steeds en zijn de laatste weken gedaald. Maar wat betekent dit nu concreet voor jouw situatie? Is het slim om je voorschot te verlagen of wacht je beter nog even af? Hieronder vind je ons advies per type tarief. Weet je niet welk type tarief je hebt? Op My Eneco kan je steeds je huidige tarief nakijken.

 • Ik heb een variabel tarief

  Bij een variabel tarief volgt je tarief de marktprijs voor elektriciteit en/of gas en profiteer je dus van de prijsdaling. Of dat meteen ook positieve gevolgen heeft voor jouw jaarafrekening, is moeilijk te zeggen . Veel hangt af van hoe de prijzen verder evolueren, hoeveel je verbruikt en wat je al betaald hebt aan voorschotten.

  In My Eneco vind je een inschatting van je jaarafrekening en ideale voorschotbedrag op basis van de huidige energieprijzen die voor jou van toepassing zijn. Neem dus zeker een kijkje als je vermoedt dat je te veel (of te weinig) aan het betalen bent. We adviseren wél om voorlopig nog heel voorzichtig te blijven en je voorschot dus niet drastisch te verlagen. De markt blijft onstabiel en er kan op korte tijd veel veranderen. Ons advies: kijk elk kwartaal jouw ideale voorschotbedrag na in My Eneco.

 • Ik heb een vast tarief

  Bij een vast tarief wordt jouw energieprijs bepaald op het moment dat je contract vernieuwd wordt. Deze ligt dan vast voor een of meerdere jaren. Je zal de impact van prijsstijgingen of dalingen dan ook niet meteen voelen.

  Op dit moment bieden we geen nieuwe vaste contracten meer aan, dus als jouw contract binnenkort hernieuwd wordt, zal je overschakelen op een variabel contract. We brengen je daar in ieder geval op voorhand van op de hoogte. Op dat moment is het een goed idee om de inschatting van jouw volgende jaarafrekening na te kijken in My Eneco. Je vindt er ook een voorstel van jouw ideale voorschotbedrag, op basis van je geschatte verbruik, de al betaalde voorschotten en de nieuwe prijzen die voor jou van toepassing zijn.

  Op My Eneco kan je nakijken wanneer je vaste tarief afloopt.

  Is het een goed idee om nu al over te schakelen naar een variabel contract? Het kan aanlokkelijk lijken met de huidige prijzen om voor een variabel tarief te kiezen, maar je verliest dan de zekerheid van je vaste prijs. Omdat de markt nog heel onstabiel is en een prijsstijging niet uit te sluiten valt, raden we je dus aan om voorzichtig te zijn.

 • Ik heb een sociaal tarief

  Het sociaal tarief is een variabel tarief en volgt de marktprijs voor elektriciteit en/of gas. Om het kwartaal wordt het sociaal tarief aangepast voor de komende 3 maanden. Zet de dalende trend zich verder, dan kan het sociaal tarief voor de volgende kwartalen mogelijk dalen. Omgekeerd is een prijsstijging natuurlijk ook niet uitgesloten. Lees hier meer over hoe het sociaal tarief berekend wordt.

  Jouw voorschotbedrag wordt niet automatisch aangepast bij een prijswijziging. We raden je dus aan om elk kwartaal jouw ideale voorschotbedrag na te kijken in My Eneco. Dit bedrag is gebaseerd op je geschatte verbruik, de al betaalde voorschotten en de actuele en verwachte prijzen die voor jou van toepassing zijn

Waarom stijgen de energie­prijzen?

De energieprijzen stegen afgelopen jaar al erg hard. Door de oorlog in Oekraïne zijn ze nog verder gestegen. Hoe het conflict zich ontwikkelt en wat dat betekent voor je energieprijs is niet duidelijk. De gasmarkt is een vrije markt die wordt beïnvloed door internationale spanningen. Wil je meer uitleg over de stijging? Bekijk de video om beter te begrijpen wat er aan de hand is met de energiemarkt.

Meer info over de impact op de gasprijs

Wat kan je zelf doen?

Er valt momenteel weinig te doen aan de energieprijzen zelf, maar daarom hoeven we niet bij de pakken te blijven zitten. Je kan de impact op je factuur beperken door een aantal zaken zelf te doen.

Waarom is mijn voorschotbedrag zo hoog?

Afhankelijk van jouw situatie zal je voorschotbedrag hoger zijn dan je gewend bent. Jouw totale kostprijs voor energie is door de hoge energieprijzen gestegen. Om een opleg op je jaarafrekening te vermijden, hebben we je voorschotbedrag aangepast aan deze nieuwe situatie. Bekijk de video om beter te begrijpen hoe Eneco je voorschotbedrag berekent.

Meer info over het voorschotbedrag

Overheids­maatregelen

De federale overheid heeft enkele maatregelen genomen om de impact van de stijgende energieprijzen te verzachten. Zoals? De uitbreiding van het sociaal tarief, de btw-verlaging en de federale verwarmingspremie. En er liggen nog extra maatregelen op tafel. Lees hier alles over deze maatregelen.

Alles over de overheidsmaatregelen

Veelgestelde vragen

 • Hoe komt het dat mijn voorschot wordt verhoogd als de gasprijzen dalen?

  Bij het berekenen van je voorschot houden we rekening met de laatst gekende winterprijzen. De prijsdalingen van oktober door het goede weer hebben hier maar een licht effect op omdat de winterprik nog moet komen. Je verbruik situeert zich voornamelijk in de winter en bepaalt hierdoor voor het grootste deel je energiekost.

 • Waarom stijgen ook de prijzen van duurzame, groene energie?

  Energie wordt verhandeld op de Europese markt. Je kan het vergelijken met de werking van de financiële beurs. Er gebeuren zowel aankoop- als verkooptransacties. De prijs op die markt wordt bepaald door de - op dat moment – duurste productie-eenheid. In veel gevallen is dit ofwel een steenkoolcentrale ofwel een gascentrale. Dat maakt groene energie even duur dan bijvoorbeeld energie uit gascentrales. Door de uitzonderlijke onzekerheid op de markt zien we abnormale pieken die maken dat de stroomprijs op dit moment ongekende hoogtes kent.

 • Waarom is de prijs van elektriciteit afhankelijk van de prijs van gas?

  Om de huidige vraag van elektriciteit in te lossen, doen we beroep op gascentrales. Deze gascentrales hebben aardgas nodig om elektriciteit op te wekken. Gezien de kostprijs voor aardgas hoog ligt, is er een hogere kostprijs om elektriciteit te produceren. Dit bepaalt dus mede de hoge prijs voor elektriciteit.

 • Wanneer biedt Eneco terug een product aan met een vast tarief?

  De energieprijs is momenteel in dalende lijn en onmiddellijk voelbaar voor de klanten met een variabel tarief. Eneco houdt de markt nauwlettend in het oog en zal bij een langdurige stabiele markt terug de lancering van een product met vast tarief herbekijken. Enkel dan kunnen we de klant een aantrekkelijke en interessante formule garanderen. 

 • Ik heb ingetekend bij Eneco voor contract met een vast tarief. Waarom heb ik bij vernieuwing van mijn contract een variabel tarief gekregen?

  Wanneer de termijn van je prijsgarantie van je vast tarief verstreken is (bv. na 1, 2, 3 of 4 jaar) krijg je een hernieuwing van je contract met het product uit het aanbod van Eneco dat het dichtste aansluit bij je huidig contract. Aangezien Eneco geen vaste contracten meer aanbiedt, en omdat een variabel contract op dit moment het meest voordelig is, wordt er een nieuw variabel product toegekend.

  • Hoe werkt een variabele prijs?

   Eneco Zon en Wind Flex en Eneco Aardgas Flex
   Op het einde van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product. De energieprijs wordt berekend aan de hand van een indexatieformule. De formule bestaat uit een vast deel dat Eneco bepaalt en een variabel deel dat wordt bepaald door de energiemarkt. Bijvoorbeeld: eind maart wordt de energieprijs voor de maanden januari, februari en maart bepaald. Die prijs wijkt af van de vooropgestelde prijs bij het afsluiten of vernieuwen van je contract, aangezien dit altijd om een voorspelling gaat bij variabele tarieven.

   Eneco Zon en Wind Variabel en Eneco Aardgas Variabel
   In het begin van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product. De energieprijs wordt berekend aan de hand van een indexatieformule. De formule bestaat uit een vast deel dat Eneco bepaalt en een variabel deel dat wordt bepaald door de energiemarkt. Bijvoorbeeld: begin januari wordt de energieprijs voor de maanden januari, februari en maart bepaald. Die prijs wijkt af van de vooropgestelde prijs bij het afsluiten of vernieuwen van je contract, aangezien dit altijd om een voorspelling gaat bij variabele tarieven.

  • Ik vrees dat ik mijn energiefactuur/jaarafrekening niet zal kunnen betalen, wat kan ik doen?

   Je kan contact opnemen met onze klantendienst. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. Zo kunnen we bijvoorbeeld via een afbetaalplan de betaling van je factuur spreiden in de tijd. Als je er niet uitkomt met onze klantendienst zijn er andere instanties die je kunnen helpen. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je terug wie je hierbij kan ondersteunen. De overheid nam zelf ook enkele maatregelen om de energiefactuur te verlichten.

  • Hoe kan ik weten of ik nog voldoende voorschot betaal?

   Dit kan je checken via My Eneco. We stellen je daar een voorschotbedrag voor op basis van jouw situatie. Je aanbevolen voorschotbedrag wordt berekend op basis van de huidige en verwachte prijs van je energie, je reeds betaalde voorschotten, je meteropnamemaand en je historisch verbruik.

  • Welke oplossing is er voor mensen die verwarmen op gas en klassieke radiatoren hebben? Kunnen zij vlot overschakelen op een warmtepomp of niet?

   1. Start met de basics: zet je thermostaat een graadje (of een paar graden) lager, douch minder lang en/of minder warm en breng radiatorfolie aan achter je verwarmingselementen.
   2. Plan een ketelonderhoud: een goed onderhouden verwarmingsketel zal tot 20% minder verbruiken.
   3. Verlaag je keteltemperatuur: de meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van ongeveer 80°C ingesteld, maar werken eigenlijk efficiënter op 55° à 60°C. Zo kan je gemakkelijk 8% gasverbruik besparen, zonder comfortverlies. Zo test je meteen of jouw woning klaar is voor een warmtepomp. Hiervoor verlaag je gedurende 1 koude winterweek (wanneer het ’s nachts stevig vriest) de keteltemperatuur tot 50 °C. Blijft het comfortabel warm in je woning tijdens die week? Mooi, dan kan je woning vlot overschakelen op een warmtepomp, zonder dat er al te grote werken moeten gebeuren zoals radiatoren vervangen of vloeren openbreken.

  • Ik ben nieuwe klant bij Eneco. Waarom is mijn voorschotbedrag zo hoog?

   De prijzen van energie zijn de laatste maanden fel gestegen. Het voorgestelde voorschotbedrag houdt rekening met de huidige hoge energieprijs. Daarnaast houden we ook rekening met je meteropnamemaand. Bijvoorbeeld: Start je bij Eneco op bv 1 oktober en ontvang je een afrekening net na de winter, bv. in april? Dan bestaat je eerste afrekening voornamelijk uit ‘koude’ dure wintermaanden. Na je eerste jaarafrekening zal het voorschotbedrag lager liggen, tenminste als je energieverbruik en de prijs voor energie hetzelfde blijft.

  • Wat als de energieprijzen opnieuw dalen?

   Je aanbevolen voorschotbedrag is gebaseerd op je historische verbruik en onze best mogelijke inschatting van de energieprijzen voor de komende maanden tot aan je jaarafrekening.
   Verbruik je minder of dalen de marktprijzen? Dan kun je jouw voorschot opnieuw verlagen of krijg je geld terug op je jaarafrekening.
   Kijk regelmatig op My Eneco voor onze meest actuele aanbeveling.

Blijf op de hoogte

De energiemarkt is volop in beweging en de prijzen van energie schommelen enorm. Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de energiemarkt en hoe je hier als klant het best mee omgaat? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.