2

Grey Day, de dag waarop de in België geproduceerde groene energie op is

4/02/2021 | Verschenen in Duurzaamheid

header-product-test.jpg

Op zondag 7 februari is het Grey Day. Op deze grijze dag zullen we alle hernieuwbare energie die jaarlijks in dit land geproduceerd wordt, opgebruikt hebben. Wat is het verschil tussen groene en grijze energie? En hoe zit het precies met de term ‘Grey Day’? We leggen het voor je uit.

Groene en grijze energie

Voor we je het verhaal van Grey Day uit de doeken doen, willen we even duidelijk het verschil tussen deze twee soorten energie verklaren.

De definitie van groene energie beperkt zich niet enkel tot de stroom die wordt opgewekt in een zonne- of windmolenpark, een biomassacentrale of op basis van waterkracht. Je kunt ook groene warmte halen uit biomassa, hout- en pelletkachels, warmtepompen en zonneboilers. Daarbovenop kan je ook de manier waarop je met de wagen rijdt vergroenen. Elektrische wagens en auto’s op waterstof of biobrandstoffen zijn alvast een stap in de goede richting.

Grijze energie is bijgevolg de energie die afkomstig is van nucleaire centrales of opgewekt wordt via fossiele brandstoffen. Het verwarmen van de woningen gebeurt in dit geval met gas of stookolie. Wie grijs rijdt, tankt gewone benzine of diesel.

Wat is Grey Day?

Televisiezender Canvas bedacht de term Grey Day om de bewustwording rond duurzame energie te vergroten en het belang ervan te benadrukken. De televisiemakers wilden heel tastbaar voorstellen hoe slecht het momenteel gesteld is met het aandeel van hernieuwbare energie in onze Belgische energiemix.

Stel dat we alle groene energie die we in ons land produceren in één keer zouden verbruiken, dan raken we slechts 36 dagen ver. Vanaf 5 februari zouden we dan – theoretisch gezien – enkel nog kunnen rekenen op grijze energie uit kernenergie en fossiele brandstoffen.

In 2018 viel Grey Day op 2 februari en vorig jaar op 4 februari., Dit jaar gaan we dus opnieuw slechts een klein stapje vooruit. Als we dit tempo aanhouden, dan zullen we pas in 2245 aan 100% hernieuwbare energie zitten. Dat moet veel beter!

De Europese Commissie gaf het Belgische klimaatplan trouwens een onvoldoende. In dat plan mikt België op 18,3% hernieuwbare energie tegen 2030. Voor de Europese Commissie is 25% een minimum.

Een groene energieleverancier en toch geen groene stroom?

Een klant van een groene energieproducent is er niet zeker van dat zijn toestellen of de verwarming enkel op groene stroom draait. Het is geen leuke gedachte, omdat je als consument vaak bewust de keuze maakt voor hernieuwbare energie. Hoe kan dit?

Het energielandschap kan je in zekere zin vergelijken met een grote vijver vol stroom. Ongeacht de manier waarop de stroom opgewekt wordt, belandt de stroom in die vijver. De opgewekte elektriciteit zal dus samen groen-grijs kleuren. Jouw woning is aangesloten op die vijver, daarom is de energie die je licht laat branden en je eten opwarmt ook groen-grijs.

Dit filmpje legt het volledig uit:

Twee kinderen hebben het over duurzame energie in België

Eneco, de enige groene pionier

Als energieproducent willen we ons voluit inzetten voor een duurzame toekomst, met 100% groene stroom uit zon en wind. Wij beschikken momenteel over 107 windturbines en meer dan 330.000 zonnepanelen.

Bij Eneco blijven we bovendien ook investeren in nieuwe infrastructuur zoals de Norther en SeaMade windmolenparken. Zo willen we er met de investeringen in Norther naar streven dat Grey Day volgend jaar met 6 dagen opschuift. Met de investeringen in SeaMade zou Grey Day het jaar erop nog eens 5 dagen later moeten vallen.

platdaksmalldef.png

Kies voor groene stroom uit eigen land

Geef jij er een stevige duw aan? Schakel dan nu over op Eneco!

Bereken mijn beste tarief