2

Verbruik gas

Gas gebruik je voor heel wat zaken zoals: koken, water verwarmen en verwarming voor je huis. Het spreekt voor zich dat de grootste verbruikspost de verwarming is, maar je verbruik hangt eigenlijk van heel wat factoren af. Wij vertellen je in detail hoe gasverbruik wordt berekend en welke factoren je gasverbruik beïnvloeden.

energieleveranciers-vergelijken-eneco-1000x550px.jpg

Gemiddeld gasverbruik in België

Het gemiddeld gasverbruik in België zit al jaren in een dalende trend. Door de hogere gemiddelde jaartemperaturen, en het warmere klimaat zijn er steeds meer zachte winters. Dit vertaalt zich onlosmakelijk in een daling van het jaarlijkse gasverbruik. Een gemiddeld gezin in België verbruikt zo’n 15.000kWh gas per jaar. Dit komt neer op een gemiddeld verbruik gas van 41kWh per dag.

Doet deze tendens zich ook voor op jouw gasverbruik? Een aantal keuzes zoals koken op inductie of gas hebben natuurlijk een grote invloed op je jaarlijkse verbruik. Benieuwd hoe jij je gemiddeld gasverbruik kan berekenen, lees dan hieronder verder.

Bron: vreg.be

Hoe bereken je gasverbruik

De berekening van het gasverbruik gaat als volgt: De huidige stand van je gasmeter wordt opgenomen en het verschil met de stand van vorig jaar wordt berekend. Het resultaat wijst op het volume gas in kubiek meter (m³) dat in de tussentijd geleverd werd. Dit volume vermenigvuldigt men met de conversiefactor (ongeveer gelijk aan 10) om de effectief verbruikte energie in kWh uit te drukken. Omdat de hoeveelheid gasenergie (of het calorisch vermogen) afhankelijk is van het type gas, is het onmogelijk voor de gasleverancier om facturen op te maken op basis van het volume alleen.

In België bestaan er twee types aardgas:

  • Rijk aardgas met een hoog calorisch vermogen, (type H gas).
  • Arm aardgas met een laag calorische vermogen, (type L gas).

Gasverbruik omzetten van m³ naar kWh

Om de hoeveelheid verbruikte energie op basis van het type gas te berekenen, zet je het gebruikte volume uitgedrukt in kubieke meter (m³) om naar energie uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Om het exacte gasverbruik te bepalen wordt dus het volume (geregistreerd door de meter) vermenigvuldigt met het gemiddelde calorische vermogen van gas tijdens de periode waarin het gas werd verbruikt. In Vlaanderen rekent men met een gemiddelde van ongeveer 10,23kWh/m³.
Het is je netbeheerder die deze berekening maakt. Om je gasfactuur correct op te maken, vermenigvuldigt je leverancier deze hoeveelheid energie met de prijs per kwh volgens het tarief dat van toepassing is volgens de voorwaarden van het contract.

Welke factoren bepalen je gasverbruik

Je totale gasverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, maar jouw eigen gedrag is eigenlijk één van de belangrijkste. Door voldoende besparend te leven kan je ervoor zorgen dat je energiefactuur verlaagt – met onze blog vol energiebesparende tips lukt je dat direct.

eneco-90-bespaartips-800x520px.jpg

De grootte van je woning

Het is logisch dat als je een groot huis hebt, je meer zal moeten verwarmen om in je optimale comfort te voorzien. Om de grotere ruimtes goed te verwarmen, moet je meer gas verbruiken. Zeker als er verschillende ruimtes tegelijkertijd gebruikt worden. Je kan proberen om je verbruik te minderen door te werken met een slimme thermostaat die enkel verwarmt wanneer je aanwezig bent. Zo hoef je er niet meer aan te denken om je verwarming uit te schakelen!

De grootte van je gezin

Hoe meer gezinsleden, hoe meer verbruik. Je kan natuurlijk wel je gedrag aanpassen: nooit de verwarming aan wanneer er een venster openstaat of je niet aanwezig bent (in een bepaalde ruimte), de verwarming niet te hoog zetten … Zo kan je aan je gezinsleden vragen om sneller naar een trui; of deken te grijpen dan wel direct de verwarming te verhogen. Het is niet alleen gezonder, maar ook nog eens ecologisch én economisch.

IMG-artikel970x540-isolatie-LOWRES-1.jpg

De isolatie van je woonst

Wie investeert in een goede isolatie, investeert in een toekomst gevuld met veel lagere energiefacturen. Een grondig geïsoleerde woning houdt de opgewekte warmte beter binnen én zorgt ervoor dat de koude geen kans heeft om binnen te sijpelen. Op die manier is het minder nodig om meer te stoken. Bovendien bespaar je ook op elektriciteit. Je huis is namelijk koeler in de zomer, waardoor je die ventilator helemaal niet meer nodig hebt.

1000x550_1.jpg

Je type verwarming en keukenuitrusting

Heb je een centrale verwarmingsketel op aardgas, dan zal je dat uiteraard merken op je gasrekening. Hiermee verwarm je niet alleen je water, maar ook je volledige woning. Wie gebruik maakt van een gasvuur in de keuken in plaats van inductie of elektrisch, zal dit uiteraard ook merken aan het totale gasverbruik.

Wil je de beste gasprijzen? Dan is het goed om verschillende energieleveranciers te vergelijken. Op die manier vind je het voor jou best passende gastarief. Door jouw jaarlijkse energieverbruik te berekenen kan je de gasprijzen nauwkeurig onder de loep nemen en de beste keuze maken voor jouw gezinssituatie. Hiermee ga je, samen met het verminderen van je verbruik, naar een lagere gasfactuur.