2

Premie voor zonnepanelen in 2023

Wat kan je verwachten?

Wil je zonnepanelen plaatsen in 2023? Goed gezien, want dat is een duurzame investering! Maar we hebben meer goed nieuws: je kan voor deze energiebesparende beslissing als particulier een eenmalige premie in Vlaanderen krijgen. De Vlaamse overheid kent in 2023 een premie toe aan alle Vlaamse gezinnen die zonnepanelen en/of een thuisbatterij installeren. Zeker dankzij de voordelige prijs bij Eneco zijn zonnepanelen daarom een aantrekkelijke investering met een snelle terugverdientijd.

Header_thuisbatterij_1000x550-def.jpg

Jouw premie voor zonnepanelen aanvragen

Eigenaars van nieuwe zonnepanelen kunnen sinds 2021 een premieaanvraag indienen. De premie voor zonnepanelen loopt meer specifiek vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024. Maar hoe kan je de premie juist aanvragen en welk premiebedrag kan je krijgen? En welke voorwaarden zijn eraan aan verbonden?

De eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen

De eenmalige investeringspremie van de Vlaamse overheid bedraagt in 2023 €150/kWp voor de eerste 4 kWp, en €75 vanaf 4 tot 6 kWp. De maximale premie bedraagt €750. Dit is een rechtstreekse premie voor zij die zonnepanelen willen installeren.

De premie is enkel geldig als jouw nieuwe zonnepanelen geplaatst worden door een aannemer. Je mag de zonnepanelen dus niet zelf plaatsen als je een premie wil aanvragen.

customer-promise-970x540px.jpg

De premie voor een thuisbatterij

Als je zonnepanelen installeert, plaats je daar idealiter ook een thuisbatterij bij. Waarom? Zo kan je je zelfverbruik eenvoudig verdubbelen en ben je minder afhankelijk van de elektriciteit van het net en daarbij de hoge elektriciteitsprijzen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de capaciteit van je thuisbatterij. En je krijgt er een premie voor! Let wel op, deze premie wordt stopgezet vanaf 1 april 2023. Tot en met 31 maart 2023 kan je nog maximaal €850 krijgen. Je kan de premie voor thuisbatterijen gelukkig wel combineren met de eenmalige premie voor de plaatsing van zonnepanelen.

Voorwaarden voor de premie zonnepanelen

Hieronder lijsten we enkele belangrijke voorwaarden voor de premie voor zonnepanelen op zodat jij kan inschatten of of je in jouw situatie in aanmerking komt voor het premiebedrag:

  • De premie loopt vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024 en geldt dus voor zonnepanelen die na 1 januari 2021 in dienst genomen zijn.

  • Eerst en vooral moet je jouw zonnepanelen aanmelden bij Fluvius (de elektriciteitsnetbeheerder). Je komt enkel in aanmerking voor de premie als je de geplaatste zonnepanelen max. 3 maanden na de indienstname hebt aangemeld.

  • Ook het aanvraagformulier voor de premie moet binnen een termijn van uiterlijk 24 maanden na de eindfactuurdatum van je zonnepanelen aankomen bij Fluvius om in aanmerking te komen voor de premie.

  • De zonnepanelen mogen niet worden uitgebreid met een installatie die geniet van de regeling van de ‘terugdraaiende teller’, tenzij de je als netgebruiker uitdrukkelijk afstand hebt gedaan van dit recht.

  • De premie geldt enkel nadat er een digitale meter is geplaatst, en dit binnen de 90 dagen na de aanmelding van de zonnepanelen.

  • Het gaat om een eenmalige premie, beperkt tot 1 premie per woning of wooneenheid voor residentiële gebouwen, en tot 1 premie per gebouw voor niet-residentiële gebouwen.

Nog meer weten over de voorwaarden van de premie voor zonnepanelen? Neem een kijkje op www.vlaanderen.be.

 

Stappen voor de aanvraag van premie zonnepanelen

Denk je dat je in aanmerking komt voor een de premie voor zonnepanelen? De premieaanvraag verloopt automatisch wanneer je je zonnepanelen aanmeldt bij de netbeheerder (Fluvius). Doorloop deze stappen om je aanvraag te starten:

Stap 1: Laat een installateur de nieuwe zonnepanelen op jouw dak plaatsen.

Stap 2: Laat de zonne-installatie keuren en zorg dat de zonnepanelen in dienst zijn.

Stap 3: Meld jouw zonnepanelen binnen de 30 dagen na keuring aan bij Fluvius.

Stap 4: Wacht op bevestiging van de netbeheerder voor jouw premieaanvraag.

Stap 5: Voor de premieaanvraag heb je een digitale meter nodig in combinatie met je zonnepanelen. Heb je nog geen digitale meter, dan zal Fluvius je contacteren om de digitale meter te komen plaatsen. 

eneco-besparingsexpert-970x540px.jpg

Premie voor een thuisbatterij

Is dat iets voor mij?

Ben je benieuwd of een thuisbatterij voor jou echt het verschil maakt? Door de stijgende elektriciteitsprijzen in 2021 en 2022 en de afschaffing van de terugdraaiende teller zijn heel wat Vlaamse gezinnen op zoek naar alternatieven om de kost van hun energiefactuur te drukken. Zonnepanelen zijn daarbij een populaire en verstandige keuze voor jouw portemonnee én het milieu. Een thuisbatterij daarbij plaatsen is erg interessant om je zelfverbruik te laten stijgen. Zo sla je overdag de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen op die je dan ’s avonds of op piekmomenten kan gebruiken. Met een thuisbatterij kan je al snel de helft van je opgewekte elektriciteit verbruiken (zonder batterij is dat 25-30%).