2

Duurzaam bouwen & verbouwen

Duurzaam bouwen, dat is kiezen voor een duurzame en gezonde woning. Wie duurzaam bouwt of verbouwt bespaart vooral op lange termijn, maar zal ook op korte termijn al een verlaging van de energiefactuur zien.

ENECO_DIGITAL_1000x550_A.png

Wat is duurzaam bouwen?

We geven je een overzicht over wat duurzaam bouwen en duurzaam verbouwen juist inhoudt. Zo start jij in alle duidelijkheid met je bouw- of verbouwplannen.

Materiaalkeuze

Het begint bij materiaalkeuze. Wie duurzaam (ver)bouwt kiest best voor hernieuwbare materialen waarvan de grondstoffen niet uitgeput geraken. Duurzame materialen zijn niet alleen een zegen voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Bij het productieproces en de samenstelling van milieuvriendelijke materialen wordt blootstelling aan schadelijke stoffen vermeden. Je kan ook kiezen voor ecologische bouwmaterialen uit je directe omgeving. Op die manier beperk je de transportoverlast. Is er toch transport nodig, dan gebeurt dit zo ecologisch mogelijk om het milieu minder te belasten.

IMG-artikel970x540-isolatie-LOWRES-1.jpg

Isolatie

Isoleer je muren, vloer én dak. Dan hou je koude meer buiten en kan opgewekte warmte nog nauwelijks ontsnappen. Dat betekent uiteraard dat je minder zal moeten verwarmen, wat dan weer voor minder uitstoot zorgt. Maar minder verwarmen vertaalt zich ook naar een directe verlaging op je energiefactuur, aangezien je minder moet verbruiken. Een goede isolatie is dus een investering die financieel loont!

Waterbesparende aanpassingen

Neem je ook je badkamer onder handen? Installeer dan waterbesparende kranen en douchekoppen. Een douche is een ecologische én economische keuze, je verbruikt er minder (warm) water mee dan een bad. Bij een gemiddelde douchebeurt verbruik je ongeveer 63 liter water, bij een bad is dit meer dan het dubbele. Heb je de plaats niet voor beiden, dan kies je dus best voor een douche.

Zelf energie opwekken

Wie duurzaam bouwt of verbouwt, kan ervoor kiezen om zelf energie op te wekken. Zo kan je bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler installeren. Door zelf energie te produceren, verlaag je meteen jouw energiefactuur. Voor wie dit wil is het wel belangrijk om goed de ligging van je woning te controleren: ga je voldoende van de zon kunnen profiteren?  Als je nog wil genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller doe dan de installatie van je zonnepanelen voor eind 2020.

eneco-90-bespaartips-800x520px.jpg

Daglicht in huis

Besparen op elektriciteit, dat doe je door tijdens je verbouwing veel vensters te plaatsen. Zo geniet je optimaal van daglicht en moet je minder vaak je lichten aansteken. Natuurlijk heb je wel lichten nodig. Kies daarom voor energiezuinige verlichting.

Er zijn nog heel wat andere manieren om je huis duurzamer te maken en je energieverbruik te optimaliseren. Bekijk met je aannemer en architect in detail hoe je jouw woonst zo duurzaam mogelijk bouwt of renoveert. En van zodra je huis af is, kan je met onze blog vol tips nog meer op je energiefactuur besparen!

energie-besparen.jpg

Kies voor groene energie

Wil je duurzaam zijn? Dan is groene energie natuurlijk een must. Écht groene energie, dat is energie die wordt opgewekt op duurzame manieren. Denk maar aan windmolens, zonne-energie of waterkrachtcentrales. Energie die je zelf opwekt met bijvoorbeeld een zonneboiler is uiteraard ook groene energie. Zelfs rijden met de wagen kan groener. Elektrische wagens of een auto op waterstof maken al een groot verschil.

Dat je bij Eneco terechtkan voor 100% groene energie wist je misschien al. Maar wist je ook dat we onze elektriciteit voornamelijk lokaal in België opwekken?

Wil je meer weten over groene energie en hoe het verschilt van grijze energie? Lees dan onze Grey Day blog. Bekijk ook de ambitieuze doelstellingen van Eneco op vlak van groene energie.

Normen voor duurzaam wonen

Alle nieuwbouw- en renovatiewoningen moeten aan enkele normen voldoen. Deze energienormen noemen we de EPB-normen. EPB staat voor Energieprestaties en Binnenklimaat. De EPB van je huis wordt bepaald volgens verschillende onderdelen:

ico-opbrengst.svg
E-peil:

Het E-peil toont hoe energiezuinig een woning is in standaardomstandigheden. Het gaat hier dus over de ‘energieprestatie’ van een woning.

Eneco_zwart_RGB_80x35_Tussenwoning.svg
S-peil

Het S-peil gaat over de thermische isolatie. Deze waarde zegt hoeveel warmte een scheiding doorlaat.

Eneco_badges_RGB_zwart_80x80_Gezelligheids dier.svg
Binnenklimaat

Ventilatie en oververhitting.

E-peil

Het E-peil vertelt je meer over hoe energiezuinig je woning is en hoe goed de energieprestaties zijn. Hoe lager het E-peil, hoe beter. Sinds 2020 moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan E35. In 2021 wordt dit peil zelfs verlaagd naar E30. Dit betekent dat een woning vrijwel energieneutraal moet zijn. In Vlaanderen is het E-peil het strengst van België.

S-peil

Dit geeft aan hoe goed de isolatie van je huis is. Het S-peil wordt ook nog schilpeil genoemd, want het houdt rekening met de ‘schil’ van je huis. Verder houdt het peil rekening met de compactheid van je woonst, de grootte en oriëntatie van je glaspartijen en je zonnewering. Hoe lager het S-peil, hoe beter. Dit wil namelijk zeggen dat je dan minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen of te koelen.

Binnenklimaat en ventilatie

Goed verluchten en ventileren is belangrijk. Maar als je duurzaam bouwt, moet je ventilatiesysteem natuurlijk ook aan dezelfde groene normen voldoen. Een basisventilatie, ook gekend als hygiënische ventilatie, mag niet ontbreken in een woning. Dit soort ventilatie moet er minimaal zijn.

Een ventilatiesysteem D recupereert warmte uit de vervuilde binnenlucht en verwarmt er de buitenlucht mee die in je woonst binnenkomt. De aan- en afvoer van lucht gebeurt mechanisch waardoor je constant geniet van een optimale ventilatie.

Je kan ook nog intensief ventileren, maar dit gebeurt enkel onder bepaalde omstandigheden. Denk maar aan het gebruik van je dampkap als je kookt of verft, ramen openen om geuren te verwijderen, of als het warm is.

De kwaliteit van het binnenklimaat hangt ook of van oververhitting. Als een woning te weinig lucht afvoert, bestaat de kans dat ruimtes oververhitten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op hete dagen of wanneer een kamer grote glaspartijen heeft. Wie energiezuinig bouwt of verbouwt moet potentiële oververhitting beperken.

insert_1.jpg

Groene lening

De overheid zorgt ervoor dat mensen die duurzaam willen verbouwen of renoveren aan een gunstiger tarief kunnen lenen.

Op die manier moedigt de overheid mensen aan om te investeren in duurzaamheid. Met een groene lening geniet je dus van een lagere rente, maar na je verbouwing geniet je sowieso ook van een lagere energiefactuur.

Premies voor wie duurzaam verbouwt

Duurzaam (ver)bouwen geeft vaak recht op één of meerdere premies. Denk maar aan een premie voor zonneboilers of een isolatiepremie. Voor het plaatsen van zonnepanelen is er in Vlaanderen en Wallonië geen premie meer. Je kan namelijk rekenen op een heel snelle rendabiliteit van je panelen. Bovendien zijn zonnepanelen een pak goedkoper geworden waardoor een premie niet noodzakelijk is. De terugverdientijd voor een zonnepaneelinstallatie situeert zich tussen de 7 en 10 jaar voor particulieren.

In Brussel daarentegen krijg je wel nog een premie, omdat veel gebouwen minder geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Op die manier wil de overheid mensen stimuleren om hier toch in te investeren.

Op premiezoeker.be vind je alvast heel wat informatie rond de verschillende premies. Deze veranderen regelmatig.  Controleer bij alle geplande werken elke keer op welke premie je recht hebt en wat dit financieel voor je betekent. Zo kan je beter je bouw of verbouwing plannen.